Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Naturista szabadság testnek, művészetnek

Szeged - Évről évre egyre többen érkeznek Kiskundorozsmára, a sziksóstói naturistastrandra és a kempingbe, ami nemcsak a különlegesen szép és tiszta környezetnek, hanem a barátságos hangulatnak is köszönhető. Ismét megrendezték a naturista művésztábort, ez volt a negyedik.
Nem szekta vagyunk, és nem akarunk senkit sem „megtéríteni" – mondta kedvesen a naturistastrand és a kemping ügyvezető igazgatója, amikor megkérdeztem: ha szeretném megnézni a kiállítást, ruhában is megtehetem? Sándor János, aki a tábor szervezője is, a kemping bejáratától nem messze álló faházba vezetett. A falakat fotók, festmények díszítették, az asztalokon festett üvegeket és tűzzománc alkotásokat helyeztek el. Megtudtam: a művészek ingyen lakhatnak a kempingben, cserébe egy-egy művet itthagynak ajándékba. Eddig 150 alkotás került így „magánkézbe". Témájuk többnyire nem a meztelenség, bár a fotókon boldog, felszabadult emberek mosolyognak.

Alkotás. Idén is volt naturista művésztábor Sziksósfürdőn. Fotó: DM/DV
Alkotás. Idén is volt naturista művésztábor Sziksósfürdőn.
Fotó: DM/DV

– Ide hétköznapi emberek járnak. Senkit sem az érdekel, hogy néz ki a másik, és nincs jelentősége annak sem, ki milyen karórát vagy ruhát visel. Ha úgy tetszik, a naturizmus egyfajta kitörés a fogyasztói társadalomból. A kemping egyébként egyre népszerűbb a környezet és a társaság miatt. Sok külföldi fiatal érkezik, de a vendégek 90 százaléka magyar. Előszezonban 4-500 strandvendégünk van, főszezonban ennek többszöröse. Folyamatosan fejlesztünk: az 5,5 hektáros területen van áram, ami komfortosabbá teszi a sátorral vagy lakókocsival érkezők életét. Utóbbit bérelni is lehet nálunk. Van jakuzzi, szauna, lehet főzni vagy sütögetéshez tüzet rakni. Van konditerem, strandröplabda-, tollas-, turul- és lábteniszpálya, pingpongasztal, biliárd, csocsó és lengőteke. A gyerekeket a sekély vízben sok vízi játék, szabadtéri játszótér és játszószoba várja – sorolta az ügyvezető.

Egész nyáron program

Július 12-én a kempingben rendezik meg a Fiatal Naturisták Nemzetközi Táborát, július utolsó hetében pedig a XXII. Nemzetközi Naturista Sporttalálkozónak ad otthont a sziksóstói „paradicsom".

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Dual_Aries 2010. július 01. 20:17
  „Elszomorítóak a hozzászólások! Mivel törzsvendég vagyok a SZIKI-n, csak örülni tudok annak, hogy a hozzászólók zöme nem jár oda. De egyszer kipróbálhatnák, milyen a természetben élni, akkor talán jobban odafigyelnének a környezetükre, és a környezetszennyezésre. Ne tévesszétek össze a nudistát a naturistával.”
 • 49. AlexHerceg 2010. június 27. 10:22
  „42-es és 48-as hozzászólásnak igaza van és csak meg tudom erősíteni, mert tapasztalom a saját bőrömön !!

  ami egy cseppet is kritikus írás számukra, azt még a saját belső levelezőlistájuon is azonnal CENZURÁZZÁK ÉS TÖRLÉS, KÉSZ, na akkor vajon a kifele mutatott adatok mennyire lehetnek valósak ?

  Éppen tegnap írtam egy kis hozzászólást, amelyben csak azt vetettem fel, hogy a kamaszoknál természetes dolog a fokozott szégyenlősség, mivel panaszkodnak, hogy nincs elég fiatal, na "természetesen" cenzurázuták.

  Akkor most hogy is van ez ?????”
 • 48. zeuszka 2010. június 27. 00:13
  „A számadatok nem a valós állapotot tükrözik már évek óta ! +++++++++ A honlapot folyamatosan cenzurázza és a kritikát helyből törli.”
 • 47. atyaúristen 2010. június 27. 00:09
  „Még nem volt hivatalos, csak "vadnudi" 1989-ben, amikor először jártam a Szikin. Azóta is oda járok, no nem azért, mert exhibicionista vagyok. Az előttem szólók leírták a naturizmus szépségeit. Nincs fehér csík, senki nem fixíroz (nem is tűrnék el hál istennek), szinte családias a hangulat, tisztaság és nyugalom van, a természet lágy öle. Két gyerekem nőtt fel ott nyaranta, nem hiányolták a fürdőgatyát, nem lettünk homokosok, perverzek, monogám házasságban élek 20 éve.(lásd előző hozzászólást világlátott, családcentrikus barátunktól) Egyszerűen jól érezzük magunkat ott. Nem kötelező senkinek sem oda járni, de aki kedvet érez hozzá, próbálja ki. Csak az első 5 perc furcsa, utána soha többet nem kívánja az ember gyereke a vizes cuccot magán szárítgatni.
  Jó lenne már egy kis igazi nyár, napsütés, elég volt a sok esőből!”
 • 46. atyaúristen 2010. június 26. 23:59
  „40. hozzászólás apátfalvifaszagyerek 2010.06.26. 19:05

  :) Igazad van!
  Minél sötétebb, annál nagyobb a szája.”
 • 45. atyaúristen 2010. június 26. 23:55
  „valoperes_zugugyved 2010.06.26. 10:53

  mike 60 as aszaltakra gondoltam...
  xd
  Te is leszel"aszalt hatvanas" -remélem, jó aszalt, és jó aszott.
  Mert szerinted aki öreg, és /vagy nem rendelkezik tetszetős idomokkal, az már mindjárt gusztustalan is, ugye?Járjon csadorban, vagy pusztuljon a föld színéről, hogy ne sértse az esztétikai érzékedet?”
 • 44. pifpaf 2010. június 26. 21:23
  „Príma hely ez a naturista strand, az utóbbi két nyáron, amíg én vigyáztam a lányaimra a bölcsödei szünetben, mindig oda mentünk. Most is így tervezem, bár a nagyobbiknak már óvodai szünete lesz.”
 • 43. jozko 2010. június 26. 20:49
  „Isten /vagy ha úgy tetszik, az evolúció/ nem alkotott selejtet, a legtöbb embernek nincs mit szégyellnie a testén-ezzel persze még nem mentem fel a magamutogatókat! De Isten a teremtménye megszemlélésekor talált egy kis hibát az emberen: kissé butára sikeredett....A Teremtő, hogy takarni tudja azt a hiányosságot, nyelvet adott az embernek! De egyesek időnként annyit emelgetik ezt a takarót, , hogy kilátszik a butaság! Persze, csak egyesek- és a jelenlévők kivételek.....”
 • 42. zeuszka 2010. június 26. 20:24
  „A számadatok nem a valós állapotot tükrözik már évek óta ! +++++++++ A honlapot folyamatosan cenzurázza és a kritikát helyből törli.”
 • 41. Mike3 2010. június 26. 20:12
  „Senki nem beszél a lényegről: Szépen le lehet barnulni nudizás közben. Elég hülyén tud kinézni a "világító" gatya. Én pont leszarom, ha mások meglátják a <moderálva> és cserében pont leszarok mindenki mást. Így kvázi nem is látom a 70 éves anyókat. Mivel Szegeden gyakorlatilag nincs hely magányos nudira, marad a kijelölt terület. Más kérdés, hogy sem én sem a feleségem nem okoz vizuális környezetszennyezést, sőt. Még ruhában is megbámulnak minket.”
 • 40. apátfalvifaszagyerek 2010. június 26. 19:05
  „moderálva”
 • 39. apátfalvifaszagyerek 2010. június 26. 19:01
  „16. Az Isten nem magyar! Csak Jézus volt az! xD”
 • 38. apátfalvifaszagyerek 2010. június 26. 18:58
  „2. Ti kurucok minden ilyen cikknél jöttök mocskolni a liberalizmust. Szerintem neked fingod sincs róla, hogy mi az, és elvbarátaidnak sincs. Nem gond, hogy nincs sok tanulás a mondataid mögött, de legalább ne hirdetnéd 2 pofára a sületlenségeket...”
 • 37. jozko 2010. június 26. 17:54
  „36-atyaúristen-: Öregem, máris jó napom van: "Isten velem, ki ellenem"--bocsánatot kérek a túl érzékenyektől!”
 • 36. atyaúristen 2010. június 26. 17:12
  „35. jozko
  Szóról szóra egyetértek veled.”
 • 35. jozko 2010. június 26. 16:00
  „A magam részéről a demokrácia és a vallásszabadság híve vagyok, idegen tőlem minden kirekesztés. A naturista strandok /külföldön is/ jól láthatóan megjelöltek, rendszerint elkülönítettek. Véletlenül senki nem téved oda. aki pedig ott érti jól magát, váljék egészségére. Vannak dolgok, amikről nem tudok véleményt mondani, mert még nem próbáltam. Vannak, amiket nem kívántam, belecsöppentem és kialakult a véleményem: nem zárkózom el tőle, vagy végképp távol maradok tőle. Ez rendszerint szabad választás kérdése. Véleményt mondani sértés nélkül is lehet...Azt viszont meggyőződéssel vallom, hogy változásokat-jó változásokat is!/ csak a tabuk, megcsontosodott szabályok megszegésével lehet gyakorlattá tenni...és ez még nem anarchia!”
 • 34. team5 2010. június 26. 14:21
  „32. hozzászólás Yossarian 2010.06.26. 14:14

  Szellemi nívójuk közel azonos, csak Ő még azt sem éri el, de a szorgalom csodákra képes. ;-))”
 • 33. team5 2010. június 26. 14:18
  „16. hozzászólás Ahmadinejad 2010.06.26. 11:28

  "bizonyos korlátokkal" Valóban és nem is kicsikkel- ezt már kerítésnek hívják.
  "amik még erkölcsöt jelentenek nekem" A prűdséget ne keverd az erkölccsel!
  "Nem akarom, hogy ameddig a gyermekem megiszik egy üditőt, ott mellette legyen egy meztelen ..." Elég vagy ott neki Te gatyában. Az "üdítő" pedig hosszú "Í" <moderálva..>
  "akinek meg ez tetszik az tegye nyugodtan, magánügy hogy ki mit szeret!" Akkor miért is a vau- vau bele részedről?!”
 • 32. Yossarian 2010. június 26. 14:14
  „moderálva személyeskedő”
 • 31. team5 2010. június 26. 13:40
  „moderálva”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gálvölgyi János szakállat növesztett Pickering kedvéért

Feleségével és unokájával érkezett Szegedre Gálvölgyi János. A Kossuth-díjas színművész Pickering ezredest játssza a My Fair Ladyben a Dóm téren. Tovább olvasom