Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Ne a fa, a gyertya égjen karácsonykor

Szeged - Az év utolsó heteiben a lakás általában fokozottan tűzveszélyessé válik. Otthonunkba csupa könnyen lángra kapó, gyúlékony anyagot zsúfolunk.
Karácsonykor műanyag díszeket, krepp szalagokat, elektromos karácsonyi égőket, gyertyákat, csillagszórókat engedünk közelebb a biztonságosnál egymáshoz, és az egyre száradó fenyőhöz. Néhány egyszerű módszerrel azonban a minimálisra csökkenthetjük az esélyét annak, hogy lángra kapjanak az ünnepek.

Gyertyák - Soha ne tegyük a gyertyát a karácsonyfára, vagy bútorok közvetlen közelébe. Ne tegyük a könyvespolcra sem, hiszen a láng elérheti a felette lévő polcot, és tüzet okozhat. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül égni a gyertyákat.

Díszek, szalagok – A karácsonyi dekoráció általában nagyon tűzveszélyes. Anyaga műanyag, vagy papír. Gondoskodjunk róla, hogy ezek a tűzveszélyes anyagok minél távolabb kerüljenek az égőktől, és semmiképp sem érintkezzenek azokkal.

Égősorok, futófények – Válasszunk minőségi karácsonyi fényeket az ünnepekhez. Sok tüzet a silány minőségű égősorok okoznak. Mindig kapcsoljuk le ezeket a fényeket, ha nem tartózkodunk a szobában, még akkor is, ha azokat arra tervezték, hogy égve maradjanak. Mindig kapcsoljuk le ezeket, mielőtt aludni térünk.

Karácsonyfatűz

Alkohol – Az alkohol is tűzveszélyes. Persze nemcsak önmagában az. Minden személy, aki túl sokat ivott, növeli a balesetveszélyt. Főleg a konyhában. Egyik szemünket tartsuk azokon, akik túl sokat ittak!

Konyha – A legtöbb tűz a konyhából indul. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a vacsorát.

Tűzijáték
– Ha tűzijátékkal akarunk ünnepelni, tartsuk az eszközöket fém dobozban. Miután meggyújtottuk, már semmiképp se menjünk vissza egy-egy rakétához, vagy más tűzijátékhoz. Lehetőleg tartsunk a közelben egy vödör vizet.

Cigaretta – Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a cigarettákat teljesen eloltották gazdáik.

Gyerekek – A gyerekeknek esélyt sem szabad adni arra, hogy megkaparintsák a gyufákat, öngyújtókat és a gyertyákat. Ezeket jól zárjuk el a kicsik elől. Tegyünk ugyanígy a tűzijátékokkal is.

Rokonok – Bizonyosodjunk meg róla, hogy vendégségbe érkező rokonaink tisztában vannak a menekülési útvonalakkal. Mutassuk meg nekik merre menekülhetnek, ha tűz ütne ki! Persze csak, ha kedves és szívesen látott rokonokról van szó. Szükség szerint gyakoroljuk a kiürítési tervet, amire akár szükség is lehet. Egy égő karácsonyfa alig 50 másodperc alatt borítja be teljesen füsttel a szobát. 

Olvasóink írták

  • 1. Luckatosh 2008. december 27. 22:21
    „Mi az a fagyertya?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrültnek nyilvánítják a gyálaréti gyilkost?

Gyálarét - Elmeszakértői vizsgálatra, Budapestre, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító… Tovább olvasom