Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Ne a ruhát nézze, hanem az embert, aki benne van: ügyvéd és költő is van a szegedi hajléktalanok között

Ne a ruhát nézze, hanem az embert, aki benne van: ügyvéd és költő is van a szegedi hajléktalanok között
Ügyvéd és költő is van a Szeged utcáin élő közel száz hajléktalan között. Legtöbbjük válás vagy egy rossz hitel miatt került a társadalom szélére. Azt mondják, már alig látják bennük az embert: akin puttony van, azt lenézik. Azt állítják, múlt héten ketten is megfagytak - ezt az információt nem erősítették meg.
Mindenki kap enni, aki kér

A Szent Ferenc konyhát már 22 éve működtetik az alsóvárosi kolostor mellett. Októbertől májusig mindennap meleg ételt osztanak a hajléktalanoknak – csupán tüdőszűrős igazolást kérnek cserébe. – Naponta 50-80 fő vacsorázik nálunk, ennek költségeit adományokból finanszírozzuk – mondta el Penczi Zsófia, a szegénykonyha koordinátora. Az ételt mindig mások főzik: jótékonysági szervezetek, nyugdíjasok vagy középiskolások, így is teljesíthető ugyanis a számukra előírt önkéntes munka. – Egy tál meleg étel nélkül még soha nem ment el tőlünk senki. Inkább az a jellemző, hogy repeta is jut – igaz, amekkora adagokat kapnak, ezt csak kevesen veszik igénybe.
Reggel 7.30-kor kikerülnek az utcára, és csak este 6 órakor engedik be őket ismét a szállóra – így élnek Szegeden a hajléktalanok. Esőben, hóban, fagyban is egész nap az utcán vannak, és nemhogy meleget, még jó szót sem kapnak. Legtöbbjük nem panaszkodik, már megszokták a kitaszítottságot. 

– Mindenki megy, amerre tud – vázolta napjaikat József, amikor arról érdeklődtünk, hogyan boldogulnak télvíz idején. Vele és társaival az alsóvárosi templom előtt elegyedtünk szóba, ahol éppen vacsoráért álltak sorba. A ferences rendi szerzetesek jóvoltából mindennap kapnak meleg ételt, sokuknak ez az egyetlen alkalom, hogy ennivalóhoz jutnak. A napokban szegedi rotarysták főznek nekik: székelykáposztát, halászlevet, szegedi gulyást kapnak.

– Itt mindannyian havi 22 ezer 500 forintból élünk – mutatott végig a soron János. Amikor arról érdeklődtünk, nincs-e bármiféle munkalehetőség, csak cinikusan elmosolyodott. „Mit gondol, ha így elmegyek bárhova, alkalmaznak?" Az alacsony, ráncos bőrű férfi 63 éves, 8 éve került az utcára. Ahogy mesélte, felesége halála után a gyerekeié lett a vagyon. – Befogadnának, de nem akarok a terhükre lenni – magyarázta választott sorsát. – Jó így – tette hozzá. – Nem jó, de elfogadható. Sírni nincs értelme, el kell fogadni, hogy rajtunk senki nem tud segíteni. Nekem legalább van egy élettársam. Ha fázunk, összebújunk és kész.
Ne a ruhát nézze, hanem az embert, aki benne van. GALÉRIA
Péter 10 éve hajléktalan. Ő elvált, négy gyereke közül egyik sem fogadja be. – Ne a ruhát nézze, hanem az embert, aki benne van – kezdte, majd rögtön meg is magyarázta. – Akin puttony van, azt általában lenézik. Pedig van köztünk ügyvéd, ügyész és költő is. Nem szívesen segít senki, hiába kéregetünk. Kocsmába is csak akkor ülhetünk be melegedni, ha előre fizetünk, de 2-3 óra után kidobnak onnan is. 

Arra a kérdésre, miért italra költik kevéske pénzüket, nyíltan válaszoltak. – A kenyértől fázunk, hölgyem.
Az utcán élők azt mondják, egymáson kívül senkire nem számíthatnak. – Az sem érdekel senkit, ha meghalunk – mondta Mihály. – Múlt héten is megfagytak ketten a vasútállomáson. Azt hiszik, bárkit is megrázott? Maguk se tudnak róla, mert ez már nem hír. Kit érdekelnek azok, akik beállnak a sorba egy tál levesért? – tette fel a kérdést, majd hátat fordított. Erősen rázkódott a válla, így nem faggattuk tovább.
 Zord az élet odakünn.  Melegséget azonban nem csak a tűztől kapnak a hajléktalanok. Fotó: Schmidt Andrea
Zord az élet odakünn. Melegséget azonban nem csak a tűztől kapnak a hajléktalanok.
Fotó: Schmidt Andrea

Az általunk megkérdezettek – akik többségében személyesen ismerik egymást – úgy saccolják, nagyjából száz hajléktalan lehet Szegeden. Többségük férfi, aki válás vagy hitel utáni ingatlanárverés miatt került utcára. De vannak köztük nők is. Azt mondják, nekik sem nehezebb, mint a férfiaknak, és védtelennek sem érzik magukat. – Nem bánt itt senki senkit – legyintett Mari.

Atyien 6 éve hajléktalan. Ő azon kevesek közé tartozik, akik még hisznek benne, hogy van kiút ebből a helyzetből. – Csak önbizalom kell és kitartás – mosolygott a 31 éves nő. Édesanyja Németországban él, az itthon maradt üres lakásba azonban nem engedi be a lányát, mert elmérgesedett köztük a viszony. – A nővérem szerint ezt már végleg elb...tam, de megállok a magam lábán is. Kötöttáru-készítő a végzettségem, szeretnék állást, hogy fizetni tudjak egy albérletet. Aztán pedig le is érettségiznék – sorolta. Miután végzett a vacsorájával, még odajött hozzánk, és két puszival elköszönt. 

– Tiszta vagyok, reggel fürödtem – tette hozzá gyorsan.
Negyven halottja van eddig a fagynak

A rendőrségnél csak azok a halálesetek kerülnek nyilvántartásba, amelyeket bejelentenek – tudtuk meg a hajléktalanok információi kapcsán. Azt azonban elmondták a rendőrök: az idei télnek volt már Szegeden is halálos áldozata. A fagyhalálokról rendszeresen jelentést kiadó Magyar Szociális Fórumnak nincs területi nyilvántartása, így a hajléktalanok által említett két szegedi halálesetet a szervezet nem tudta megerősíteni. A honlapjukon fellehető adatok szerint az óév végéig negyvenen fagytak meg Magyarországon, közülük tizennyolcan fűtetlen otthonukban hűltek ki. 18 áldozat saját fűtetlen otthonában halt meg, 15 ember a szabad ég alatt, 7 pedig kórházba szállítása közben, illetve odaérkezése után halt meg. A halottak között nyolc nő volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhát és ételt osztanak

A ruhaosztás ma 11 órakor, az ebéd 12-kor kezdődik a klubhelyiségben a SZÖFCE Tápai utca 56. szám… Tovább olvasom