Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ne gyújts rá! - ma van a füstmentes világnap

Szeged - Egészségügyi mérésekkel és előadásokkal várták az érdeklődőket a TIK-ben csütörtökön. A füstmentes világnapon a megelőzésre és a leszokásra hívták fel a figyelmet.
Almára cserélték a cigarettát a magyar orvostanhallgatók és fogorvostan-hallgatók lelkes önkéntesei az Ady téri TIK-ben csütörtökön. A füstmentes világnap alkalmából tartott rendezvény fő célja a dohányzás megelőzése, illetve a leszokáshoz szükséges segítségnyújtás.

- Középiskolás osztályokat hívtunk meg, de mindenkinek szívesen segítünk, aki hozzánk fordul. A megelőzés mellett alternatívákat nyújtunk a leszokáshoz - magyarázta Siklósi Réka egészségfejlesztési koordinátor.

Az érdeklődők kitölthettek egy "Megszívhatod!!!" elnevezésű tesztet, amiben a tanító jellegű kérdések mellett a fiatalok véleményét is kikérték, például: "Szerinted hogyan lehetne visszaszorítani a fiatalkorúak körében a dohányzás elterjedését?" Az egyik asztalnál kozmetikai és fogászati tanácsokat adtak a dohányosoknak, máshol testzsírszázalékot, testtömegindexet és vérnyomást mértek.

Füstmentes nap a TIK-ben. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

- Naponta fél-egy dobozt szívok el - árulta el a 18 éves Ági, aki az is bevallotta a delmagyar.hu-nak, hogy már négy éve cigarettázik. Belefújt a szén-monoxid-szintet mérő műszerbe, ami szerint a veszélyeztetett kategóriába tartozik a mért 25-ös szint. 26-tól már függőnek számítana.

A rendezvény 17 óráig tartott a TIK-ben, 17.45-kor kezdődött a mécseses felvonulás a Dóm téren, ahol egy tüdőalakzatot próbáltak meg kirakni a jelenlévők.

Füstbe ment egészség

Tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek. A statisztikai adatok szerint a világon mintegy 1,3 milliárd ember fújja nap, mint nap a füstöt. Maga a dohányzás a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, az összes
November harmadik csütörtökje – Füstmentes világnap

A tradícióvá növekedett nap alapötletét 1971-re datáljuk, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak. Az ötlet megfogant, és 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) tűzte zászlajára a célt. Egymillió embert bírtak rá, hogy egy napra bírják ki dohányzás nélkül. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes "Smokeout Day" elnevezést. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét aztán nemzetközi szinten is füstmentes nappá nyilvánították.

rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért felelős. A koszorúér betegségek mintegy 30 százaléka írható a dohányzás számlájára.

A cigaretta okozta tragédiák elsősorban a középkorú, 40-50 éves embereket érintik, akik átlag húsz évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának szenvedélyüknek. Még ennél is komolyabb fenyegetést jelent, hogy a 12-14 éves serdülőkorú lányok 7, míg a fiúk 12 százaléka mondható dohányosnak. A legnagyobb gond az, hogy a fertilis, szülő korban lévő fiatal 18-30 éves nők 42 százaléka dohányzik rendszeresen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente mintegy 3 millió ember halála vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira – mondta Dr. Merkely Béla az Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Hazánk a dohányzást tekintve sajnálatos módon a világranglista élmezőnyében van. A felnőtt lakosság egyharmada dohányzik rendszeresen. A személyenkénti cigarettafogyasztás meghaladja a kétezer szálat. Ezeket, ha egymás mellé helyezzük, mintegy 250 métert tesz ki, ami annyit jelent, hogy a magyarok közel kétmillió kilométernyi "rudat" - az Egyenlítő hosszának mintegy negyvennyolcszorosát - füstölik el évente. Abbahagyni csak kevesen tudják, pedig a felmérések szerint 10-ből 4-en szeretnének leszokni. Ha ez az elszomorító tendencia tovább folytatódik, akkor 2030-ra könnyen előfordulhat az, hogy nem 3, hanem 10 millió ember életét fogja követelni a dohányzás.

Érdemes letenni a cigarettát, hiszen már egy nap elteltével a hirtelen szívhalál kockázata jelentősen csökken, 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, 9 hónapot követően a krónikus

Elevenen elégett egy tébécés: rá akart gyújtani

Borzalmas halált halt a cigeratta iránti szenvedélye miatt egy 70 éves galaci férfi, aki tébécében szenvedett - írja a manna.ro. Előrehaladott betegsége miatt oxigénpalackot kapott otthoni használatra, amely a légzését segítette. Arra viszont nem gondolt, hogy a készülékből áradó tiszta oxigén gyúlékony, ezért félrecsúsztatva szájáról a maszkot meggyújtott egy öngyújtót, hogy elszívhasson egy cigarettát. A haja azonnal lángra lobbant. Az orvosok elmondása szerint többször is felhívták a férfi figyelmét arra, hogy ne dohányozzon, és főleg ne az oxigénpalack közelében. A több hónapos kezelés alatt álló férfi fittyet hányt az orvosi előírásokrra.

köhögés megszűnik, 1 év után a szívinfarktus, 5 év után pedig a tüdőrák rizikója a felére csökken.

Dohányfüstmentes munkahelyek

A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért, a Légúti Betegek Országos Egyesülete és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány csatlakozik ahhoz az európai kezdeményezéshez, amely sürgeti, hogy törvény garantálja minden munkavállaló számára a dohányfüstmentes munkahelyen való munkavégzés lehetőségét. A “dohányfüstmentes-törvény" ugyanis jelentős mértékben javíthatja a dolgozók egészségi állapotát, nagymértékben csökkentve a szívrohamok, a légúti betegségek és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A teljes munkahelyi dohányzási tilalom bevezetésével megszűntethető az egyes munkaterületeken, így a szórakoztatóiparban és a vendéglátásban dolgozók hátrányos helyzete.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a zárt közterületi dohányzás teljes tilalmát előíró törvénnyel már a bevezetést követő első évben akár 15-20 százalékkal csökkenthető lenne a szívinfarktus miatt kórházi beutalások száma.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. vuk 2010. november 19. 10:59
  „25. hozzászólás Dr.Evazan 2010.11.19. 07:15
  itt 6-7 font egy doboz cigi. (2000+ ft), persze meg sosem lattam, ugy mondtak, hogy ennyi.”
 • 26. Szecskamester 2010. november 19. 09:35
  „Ne dőljetek be! Tegnap volt!”
 • 25. Dr.Evazan 2010. november 19. 07:15
  „Életemben nem gyújtottam rá még, és nem is szándékozok, fogalmam sincs, hogy mire jó. Büdös, káros, szennyező... Legalább 5000-ért kéne adni egy doboz cigit, a kaja árát, meg levinni. A sok dohányos meg egy idő után sírdogál a tüdővizsgálaton...maguknak csinálják..Nem beszélve, hogy tisztelet a kivételnek eldobálják a csikket az utcán, más meg takaríthat utánuk.. a szemetelést is keményen büntetni kéne...lenne bevétel !”
 • 24. _flexsnake_ 2010. november 18. 23:48
  „18. mi lenne, ha holnap rágyújtanál?
  23. adóból nem gyógyítanak, társadalombiztosításból teszik ezt amit egyébként a dohányos is fizet. A poén az, ha holnap betiltanák a cigarettát másnapra bezárna az összes háziorvosi praxis, ugyanis a jövedéki adója 90%ban fedezi. Vagyis a dohányos jövedéki adójából gyógyítják anyukádat akinek a nyugdíjából ezt nem vonják.... Na okoskám erre mit lépsz? Könnyű baromságokat összeírni, de nézz utána a dolgoknak.
  alanyi jogon az dohányzik aki akar.a fing is egészségtelen és zavaró.
  A hülye nemdohányzó hiszi azt, hogy a dohányos csecsemőotthonokra meg buszra jár fel bagózni.....”
 • 23. smalltown 2010. november 18. 21:55
  „tevedes, hogy a dohanyzas maganugy - nem csak azert, mert tobbnyire a nemdohanyos is kap a fustbol, hanem mert, ha beteg leszel, akkor az en adombol fognak gyogyitani....
  Lehet hablatyolni , hogy mas is egeszsegtelen, meg az auto is eluthet ez igazan eleg gyenge erv a dohanyzas mellett.....”
 • 22. JungHeinrich 2010. november 18. 21:17
  „A rengeteg pénzről nem is beszélve.Egy ismerős házaspár(akik láncdohányosok) állandóan arról rinyál,hogy nincs pénz semmire és egyre nagyobb a szegénység,ergo szar az egész.Egyszer kiszámoltam nekik,hogy az egy hónapban elfüstölt pénz pontosan egy alsó középkategóriás autó teljes havi törlesztőrészlete, biztosítással együtt és mondjuk egy kis benzinre is futja.Nem volt elég meggyőző, azóta is szíjják azt a sz@rt és még mindig ugyanazzal ronccsal járnak,hááát ez van.”
 • 21. JungHeinrich 2010. november 18. 21:11
  „...már 3 éve nem szívom 16év dohányzás után :-) Mindkét oldal érveit megértem,de lényeget tekintve a dohányzás egy hihetetlenül büdös és igénytelen szórakozás ,ma el sem tudom viselni a szagát...legyen így.”
 • 20. Olvasóka 2010. november 18. 20:48
  „Én az ilyen dohányzásmente napokban nem hiszek Melyik dohányos nem cigizik ezért 1 napig???????Hülyeség.”
 • 19. Hugika010 2010. november 18. 20:44
  „annak az esélye hogy a cigi miatt halj meg, pont feleakkora, mint annak, hogy elgázol egy autó és meghalsz.

  és azt tudtad, hogy annak is nagyobb az esélye, hogy 42szer beléd csapjon a villám, minthogy 5ösöd legyen a lottón?? :D bocs de ezt nem lehet kihagyni :D”
 • 18. jozko 2010. november 18. 20:21
  „Kedves Bagósok!

  Mi lenne-tekintettel arra, hogy ez a cikk így megkésett-ha
  holnap tartanátok egy füstmentes napot?
  Még időben szólok!

  Bocs, nem ütöm az orrom a mások dolgába.
  Én nem dohányzom.
  Tegyetek a belátásotok szerint!
  Esetleg próbáljátok mérsékelni...”
 • 17. _flexsnake_ 2010. november 18. 18:47
  „... én meg azt hittem az adómentes nap van :(
  az alkotmány szerint jogom van dohányozni.
  Csak szólok, hogy a rendszeres kávéfogyasztás miatti szív és érrendszeri betegségekben több ember hal meg naponta mint a dohányzás miatt. Sőt, annak az esélye hogy a cigi miatt halj meg, pont feleakkora, mint annak, hogy elgázol egy autó és meghalsz.”
 • 16. keiner 2010. november 18. 18:14
  „bocs
  *szubvenció*”
 • 15. keiner 2010. november 18. 18:13
  „Gyerek ez nem megy, nem dohányozni. Németbe már beszámitanak a dohányadót a költségvetésbe, söt a dohányadót emelnek, hogy a sok energiá szabáló multiknak legyen szobvenció, szóval németbe kell dohányozni. :-)))
  http://de.news.yahoo.com/2/20101025/tpl-union-verteidigt-entlastung-von-unte-ee974b3.html”
 • 14. ycan 2010. november 18. 18:11
  „11. hozzászólás KolompárRómeó 2010.11.18. 18:07

  Lehet az voltál mert azért 13 év elég sok, de kellett hozzá akarat is, hogy leszokj. Ez az ami a sok dohányzóban nincs meg és nem képesek huzamosabb ideig letenni a cigit. Gratula neked, hogy sikerült! :)”
 • 13. smalltown 2010. november 18. 18:11
  „6
  es akkor? mit akarsz bizonyitani? A dohanyzas nagyon artalmas, ez nehezen vitathato, most ez ellen probalnak lepni - ennyi. Van mozgalom, ami a mozgasra hivja fel a figyelmet stb.....”
 • 12. zetor 2010. november 18. 18:09
  „Miért nem holnap hozza le ezt a cikket a DM?”
 • 11. KolompárRómeó 2010. november 18. 18:07
  „10. hozzászólás ycan 2010.11.18. 18:03

  Jogos :) Bár érdekes dolog a függőség. Én 13 évi szívtam, napi 1 dobozzal (buli alatt többet), aztán egyszer csak eldöntöttem, hogy elég. Egy percet se szenvedtem, sőt, 1-2 hét után rájöttem, hogy még jobb nem cigizni. Ez volt lassan 6 éve. Pedig azt gondoltam, hogy függő vagyok :)”
 • 10. ycan 2010. november 18. 18:03
  „"Naponta fél-egy dobozt szívok el - árulta el a 18 éves Ági, aki az is bevallotta a delmagyar.hu-nak, hogy már négy éve cigarettázik. Belefújt a szén-monoxid-szintet mérő műszerbe, ami szerint a veszélyeztetett kategóriába tartozik a mért 25-ös szint. 26-tól már függőnek számítana."

  Mert 4 éve napi fél dobozzal biztos nem függő még :DD”
 • 9. tüsök 2010. november 18. 17:51
  „8.vuk
  A munkáltatók páros lábbal rúgják ki azokat, akik tüdőgyulladással,magas lázzal nem hajlandóak dolgozni.
  Ez pedig megint a temetőbe vezet.”
 • 8. vuk 2010. november 18. 16:53
  „6. hozzászólás tüsök 2010.11.18. 16:10
  az allando betegeskedes pedig kifejezetten rossz (nem beszelve a kiesett munkaido GDP-re gyakorolt hatasarol)”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paczolay: Nem örülnék, ha a kapkodás alkotmánya születne meg

A kibeszélés együtt jár azzal, hogy a sok értékes gondolat mellett sok ostobaság is felharsan a hangzavarban - fogalmazott az Ab elnöke az alkotmányozással kapcsolatban Tovább olvasom