Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Ne hagyjuk egyedül a gyerekeket!

Szeged - A hírek gyakran tudósítanak arról: az otthon magára hagyott gyermek balesetet szenved. Legutóbb egy 3 hónapos kisfiú égett meg a babakocsiban Nyírbátorban – az életét már nem tudták megmenteni. Ilyenkor felmerül a szülői felelősség kérdése, és az is: hány éves korban hagyhatjuk magára a gyereket a lakásban, és mikor bízhatjuk meg a nagyobb testvért azzal, hogy vigyázzon a kisebbre?
Égési sérülések miatt vesztette életét egy három hónapos csecsemő ezen a héten Nyírbátorban. A vizsgálat megállapította, hogy a kisfiút az anyja felügyelet nélkül hagyta otthon két, szintén kiskorú testvérével együtt. A legkisebb gyerek babakocsiban feküdt, amely feltehetően a mellette felállított hősugárzótól kapott lángra. A megégett csecsemőt karban vitték a mentőállomásra, de már nem lehetett rajta segíteni. Két-, illetve ötéves testvérét füstmérgezéssel szállították kórházba. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanújával hallgatta ki az anyát, aki azt mondta, csak a boltba ment ki.
Kétségtelen, hogy ilyen esetben a szülő az első számú és az egyetlen felelős, mert magára hagyta a gyereket. A hasonló eseteket nyilván csak úgy lehet elkerülni, hogy soha nem hagyjuk őket felügyelet nélkül, de a valóságban ez sajnos nem mindig megoldható. Dr. Almási Kitti pszichológus arra hívta fel a figyelmet: nem véletlen, hogy a 14 év alatti gyerekeket kiskorúakként emlegetjük.

– A gyermeki lét arról szól, hogy bizonyos helyzeteket nem tud jól felmérni. A gyermektől nem várhatunk el olyan dolgot, ami az életkorából fakadóan nem megy. Ha már önállóan jár iskolába, tud a saját biztonságára vigyázni, rövidebb időre magára hagyhatjuk, ha leszaladunk a boltba, de ezt sem tartom jó megoldásnak. Ha ugyanis bekapcsolva, égve hagyunk a lakásban háztartási eszközöket, akár baj is érheti
– fogalmazott.

Helyszínelés a nyírbátori családi háznál. 3 hónapos kisfiú égett meg a babakocsiban. Fotó: MTI/Taipusz Attila
Helyszínelés a nyírbátori családi háznál. 3 hónapos kisfiú égett meg a babakocsiban.
Fotó: MTI/Taipusz Attila

Előfordul, hogy a szülők a nagyobb testvérre bízzák a kisebbet. Dr. Almási Kitti azt mondta: a jog szerint nem lehet elvárni, hogy a 18 év alatti vigyázzon a nála kisebb testvérére, de nyilvánvaló, hogy ez sok családban praktikus megoldás. Egy tizenévessel együtt otthon hagyhatjuk a húgát vagy az öccsét rövid időre, de egész napra vagy éjszakára semmiképpen sem.

A szegedi kisfiú túlélte

Néhány évvel ezelőtt Szegeden egy négyéves kisfiú éjszaka álmából felriadva egyedül találta magát. Egy tízemeletes ház ablakából zuhant ki. Ez az eset végkimenetelét tekintve szerencsésen végződött.

– A szülőnek ilyenkor nem azt kell átgondolnia, hogy a nagy ki tudja-e vinni a mosdóba a kicsit, hanem azt, hogy vészhelyzetben – mondjuk tűz esetén – a nagyobb gyermek sem fog tudni reálisan cselekedni.
M. Toronykőy Márta rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Osztálya vezetőjének is feltettük a kérdést. Mint mondta: erre általánosságban nagyon nehéz egyszerűen válaszolni. Minden eset és körülményei mások, amelyeket igen részletesen kell ismerni ahhoz, hogy érdemben megválaszolható legyen.

– Általában a jogszabály szerint és erkölcsi értelemben is számon kérhető a felnőtt felelőssége. Manapság a gyerekek egyre korábbi életkorban válnak önállóvá, egyre korábbi életkorban kell megállni helyüket az életben. A szülők felelőssége, hogy kellő időben elkezdjék felkészíteni a gyerekeket a veszélyekre.

A rendőr őrnagy szerint egy átlagos hétköznap megélése is számos kockázatot rejt. Minden szülőnek magának kell eldöntenie, hogy gyermeke mennyire érett, adott esetben mennyire megbízható, és a normál életkori sajátosságokat figyelembe véve mikor lehet elkezdeni az önálló életre nevelését. M. Toronykőy Márta hozzátette: abból kell kiindulni, hogy a veszélyhelyzet és annak visszafordíthatatlan következménye ott leselkedik mindennapjainkban. A szülőnek meg kell tennie minden tőle elvárható intézkedést a megelőzésre, a kivédésre.

Olvasóink írták

 • 11. szilléri 2011. január 10. 10:18
  „Gyermek koromban madzagon lógott a lakáskulcs a nyakamban. Villanyoltáskor a lakásba kellett lennünk. ( 3 gyerek) Természetesen a nagyobbak és a szomszédok figyeltek ránk, mivel muter és fater két - három műszakban dolgoztak.

  A mai gyakorlat szerint a lumpen, hátrányos, több gyerekes, munkanélküli, kisebbségi és gyagyás családoknak áll a világ !

  15 jogcímen kaphatnak támogatást és arra sincs idejük a szülőknek, hogy foglalkozzanak a pudréval.

  Valamit nagyon elbaltáztunk !!!!”
 • 10. hahaha62 2011. január 09. 20:06
  „Valaki asokk közül:

  A szlovákok megoldották az éhséglázadásnál.....abból értenek,mert azon a szinten vannak!”
 • 9. Miggnon 2011. január 09. 19:30
  „jobb ha tölem tudod
  nem orsos az
  hanem olstein !
  menj visszább a családfáján.”
 • 8. hahaha62 2011. január 09. 14:26
  „cigánypecsenye...már a ki szereti??????!!!!!!!!!!!!!!!!egy jó megoldás van.....átgondolt adóracionalizálás....már mint az adózók részéről...ha lassan nem lesz mit segélyezni...lásd tiszabő----ahol segélyesek fontosabbak-mint a dolgozók......---akkor majd lsz átrendeződés és közmunka dögivl---ha kell korbácsos és puskás sgédekkel!!!”
 • 7. zoltanszabo 2011. január 09. 11:34
  „orsós viktor nem így gondolja !! Integrálni kell ezeket a jó embereket--csak ha 2000 év nem volt elég--ez a pár év /3,5 / amit a fityesz kitölt bizti nem lessz elég semmire. Csak jó indok--egy csomó lóvét lenyúlni . !!!”
 • 6. ValakiaSOKKözül 2011. január 08. 22:00
  „sajnos nem olyan egyszerű ezt megállítani....
  nagyon elszánt kormánynak kellene lennie aki drasztikus lépéseket tesz meg.....
  nem szabad engedni, hogy a gyerekek száma adja a betevőt egy családnak.....”
 • 5. deszkás 2011. január 08. 17:17
  „NORMAN BATES! Kikapcsolják a villanyt majd az áramszolgáltató visz egy segédoszlopot felszereli a villanyórát és attól kezdve az önkormi állja számlát.”
 • 4. zoltanszabo 2011. január 08. 17:12
  „T. 2. lehetne tenni ellene, hogy ne szüljenek. Már 12 éves korban sterilizálni mindd az összes romanőt !”
 • 3. Norman_Bates 2011. január 08. 14:41
  „Pedig fog.
  1 purgyé fejébe szarik hármat, aztán tartsd el az adódból, meg fizesd a drága áramot (ami kb. a fele is lehetne ha a zsidó nem hordaná talicskával kifelé a pénzt és a cigány nem kampózná a villanykarót) hogy a cigány 1 tél alatt ingatlanának 3x át fűtse el áramba.
  És mit kap érte? 1 év felfüggeszett kiskorú veszélyeztetése miatt, + kikapcsolja az áramszolgáltató a nemlétező áramot.
  Lassan a nyírségbe külön hőerőművet kell beindítani a kampózó tetvek miatt.”
 • 2. Smerdis_of_Arshak 2011. január 08. 14:39
  „zoltanszabo 2011.01.08. 13:07

  szerinted ez ilyen egyszerű? ne szüljön? de szülnek cseszdmeg, nem is keveset :))”
 • 1. zoltanszabo 2011. január 08. 13:07
  „" a szülőknek át kell gondolni....." ez a család mit gondolt át ??? az áramot illrgálisan LOPTA.
  Az anya mikor megkérdezték : hol volt ?--a bolta. Mikor ment el ?--nem tudja,mert nem ismeri az órát. Se írni--se-olvasni nem tud !!!!
  És ilyennek van /volt / 3 gyereke !!!
  Én a kicsit sajnálom---de ilyen ember ne szüljön egyet se !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap: kisebbségi választás

Csongrád megye - Csak az elektorok (az országban 9180) választhatnak a vasárnapi területi és… Tovább olvasom