Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 30. vasárnap - Rózsa

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Ne húzza fel magát! Túlterhelt a szegedi idegsebészeti klinika...

Ne húzza fel magát! Túlterhelt a szegedi idegsebészeti klinika...

Szeged - Kénytelenek szelektálni a betegek között a szegedi idegsebészeti klinikán. A többszörösen túlterhelt intézményben jóval több a páciens, mint a műtéti kapacitás, így a kevésbé sürgős eseteket akár hetekig is tologatják. A csúcsra járatott intézményben így is előfordul, hogy még a nővérpultban és a vizsgálóban is fekszenek betegek.

Timár Kriszta - Délmagyarország napilap - 2012.09.10. 06:05
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Többszörösen túlterhelt a szegedi idegsebészeti klinika, a nyári szabadságolások idején pedig különösen nehéz volt szervezni a műtéteket. Nemegyszer fordult elő, hogy a már befektetett betegeket hazaküldték: nem jutott rájuk sor.

– Néhány hete került be a feleségem a klinikára. Fájt a dereka, és begörcsölt a lába. Kiderült: porckorongsérve van – mondta egy szegedi olvasónk. – Egy hétig feküdt benn, de nem műtötték meg. Két kitűzött időpontot is töröltek, végül a feleségem távozott a klinikáról. Azóta is panaszai vannak, 20 hónapos kisbabánkat sem könnyű ellátnia. Az eset nem egyedi, a klinikán kénytelenek sürgősség alapján szelektálni a betegeket.

Barzó professzor elismerte: lehetőségeikhez képest jelentősen túlvállalják magukat. Illusztráció: Schmidt Andrea
Barzó professzor elismerte: lehetőségeikhez képest jelentősen túlvállalják magukat. Illusztráció: Schmidt Andrea


– Évente 2400 beteget műtünk meg az osztályon. A vidéki klinikák közül mi végezzük a legtöbb beavatkozást, miközben a maga 36 ágyával ez az ország legkisebb intézménye – mondta Barzó Pál, a Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának vezetője. – Ráadásul nyáron műtőnk sem volt elég: a szokásos kettő helyett mindössze egyet használhattunk, csak háromnaponta kaptunk hozzá még egyet az akut műtőn kívül. Ezt megosztva használtuk a traumatológiával. Hamarosan visszaállhat a régi rend.

A professzor kiemelte: ilyen szűkös kapacitás mellett kénytelenek szelektálni. – Volt, hogy egy hétvégén tíz koponyasérült érkezett hozzánk. Az életmentő beavatkozások mindig elsőbbséget élveznek, ezt a kis kapacitást nem nehéz lekötni velük. Reggel 8-tól délután 4-ig folyamatosan operálunk, az akut esetekkel pedig akár reggelig is tele lehet a műtő. Így is azonban 3-4 hét a műtéti előjegyzés, ami jónak számít. Épp most jött haza egy orvos operációra Angliából: saját munkahelyén fél évre adtak neki időpontot az MR- és idegsebészeti szakvizsgálatra.

Barzó professzor elismerte: lehetőségeikhez képest jelentősen túlvállalják magukat. Mivel Szegeden 5-6 szakma osztozik mindössze 8 intenzíves ágyon, az életmentő beavatkozáson átesetteket is akár egy nap múlva osztályra adják. Náluk sokszor még a kezelőben, sőt a nővérpultban is fekszenek betegek. – Hagyjuk meghalni őket? – tárta szét a kezét, amikor azt kérdeztük, miért vesznek fel ennyi pácienst. – Rengeteg az ellátási területen kívüli beteg, mivel több betegséget az országban egyedül itt tudunk megoperálni. Ezenkívül évente 300 külföldi páciensük is van. Utóbbiaknak köszönhető, hogy az osztályon tudunk a hónap második felében is gyógyszert adni a betegeknek, a kórtermek ki vannak festve, és tudunk új műszereket vásárolni. Az azonban biztos, hogy nehéz bekerülni ide: az ambulancián jelenleg februárra adnak időpontot – mondta Barzó Pál.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 35 hozzászólás
Moderálásra küldöm 35. buhamama 2012.09.12. 07:47

Igen több mint fél év a az orvos hoz a bejutás, addig mit csináljon a beteg haljon meg a fájdalomban????

Moderálásra küldöm 34. geza 2012.09.11. 10:00

A világszerte több mint 16 ezer munkavállaló részvételével végzett kutatás magyarországi adatai szerint a dolgozók 56 százaléka érzi úgy, hogy stressz-szintje nőtt az elmúlt egy évben. A növekvő stressz okát 53 százalékuk a személyes anyagi helyzetben, 49 százalékuk az ügyfelekben és 44 százalékuk a munkahelyi feladatokban látják, azaz a magánéleti kérdések kevésbé játszanak szerepet.

Moderálásra küldöm 33. Gerincsérves28 2012.09.10. 22:18

Ehhez csak annyit fűznék hozzá,hogyha van pénzed,akkor van időpont,hogy egyáltalán szóba álljanak veled.
Én 20 éve küzdök a gerincemmel. 2 évvel ezelőtt volt egy MRI vizsgálatom. Kiderült kezdődő porckorongsérvem van.
Ez néhány hónapja súlyosbodott. Próbáltam időpontot kérni az idegsebészetre,de közölték velem,hogy kb.6 hónap múlva van időpont,de,ha fizetek 10000 Ft-ot 2 hét múlva fogadnak. Persze ezt választottam. Kár volt! A Prof. amellett,hogy 2 órát vártatott a megbeszélt időpont felett (mert közben a munkaidejében "ellátta" a többi 6 hónapja várakozó beteget),tehát "munkaidejében" végzi a magánrendelését, annyit közölt velem,hogy menjek el úszni!!! 10000 Ft-ért!!! Sem egy újabb MRI,vagy valami értelmes megoldás,mert higgyék el,már mindent kipróbáltam! Ezek nem akarják,hogy meggyógyulj, csak fájdalomcsillapítókkal tömnének. Biztos részesedést kapnak belőle. A lényeg: minél tovább légy beteg,mert annál több gyógyszert vetetnek veled. Aztán meg kipurcansz....… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 32. Együgyű 2012.09.10. 19:50

Kedves 31. adamantium 2012.09.10. 18:55!
Már te is a névválasztásom kritizálásának a színvonalára süjedtél ? Ezt nem gondoltam volna rólad, mint a csapatod többi tagjáról. Vigyázz, mert mondataiddal ellentmondásba kerülsz, amikor ellenem küzdesz.
,,én hidd, el jobban látom a jelent és a jövőt is az egészségügyben, mint te.
megengedett a véleménykülönbség, ha az értelmes, de ha valaki értelmetlen, akkor megpróbálom felhomályosítani, nálad nem sikerült" Tehát nálad ezek szerint a te véleményeddel ellentétes vélemény nem lehet! A ti csapatotok olyan, mint Orbán Viktor csapata? Mindenkit a ti akaratotok szerint akartok felhomályosítani. Mintha előbb ,,"szegedivagyok" nevet akartad volna felhomályosítani. Érdekes új szó az általad használt felhomályosítani szó ebben a környezetben! Én felvilágosítani szót ismerek még. Biztos szóalkotással is foglalkozol. Erről nem tudtam. Már tudok, belém ne köss ezért is? Egészségügyben is dolgoztál? Meddig? Ezért vagy ezen a téren is… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 31. adamantium 2012.09.10. 18:55

30. Együgyű 2012.09.10. 18:21
azért neked magyaráz itt mindenki mert szellemi állapotodhoz méltó nevet választottál, ezt többen is észrevették. egyszerűen nem érted vagy nem akarod érteni amit neked mondanak.
én hidd el jobban látom a jelent és a jövőt is az egészségügyben mint te.
megengedett a véleménykülönbség ha az értelmes, de ha valaki értelmetlen akkor megpróbálom felhomályosítani, nálad nem sikerült

Moderálásra küldöm 30. Együgyű 2012.09.10. 18:21

28. adamantium 2012.09.10. 17:58!
Köszönöm az írásodat!
Csak azt nem értem miért mindig belém kötsz, nekem magyarázol ?
Te a jelent látod én már a jövőt szeretném, ha tiszta átlátható lenne az egészségügy!
A véleménykülönbség nálad nem megengedhető? Írd le és nem válaszolok!
Polgári üdvözlettel!

Moderálásra küldöm 29. jozko 2012.09.10. 18:03

Sajnos, de tény, hogy a pénz beszél...

Az egészségügy /gyógyítás, gyógyszer / a viágon mindenütt nagy üzlet - és kaszálnak is rajta rendesen!
Az orvosokat / most/ nem bántom - sok esetben őket nagyon is rosszul "árazzák be" ebben a bizniszben .
Akik tehetik / elég mobilak vagy-és elég piacképes a tudásuk/ elhúznak a jobban fizető /külföldi/ területekre.
A betegek többsége marad...
Leginkább azok, akiknek még a "régi" béréből vonták az akkor még soknak számító, mára már semmire sem elég eü. járulékot és nyugdíj járulékot!
Az a pénz semmilyen értéknövelő befektetésbe nem lett beforgatva, "tűzoltásra" folyamatosan el lett költve - a mostani árakon gyógyítani a "régi" járulékosokat már valóban hatalmas teher az államnak!
Csakhogy erről a biztosítottak többsége nem tehet , összehasonlító árakon nagyon is sokban van nekik ez az "ingyenes" gyógyítás!
A léhűtőket, élősködőket a humánum jegyében kivágnám, mint a macskát sz@rni!
Aki nem… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 28. adamantium 2012.09.10. 17:58

18. Együgyű 2012.09.10. 16:05
mond, nem érted, hogy "szegedivagyok" inkriminált hozzászólása nem neked szólt, hanem "varadipal"-nak, csak magadra vetted és hiába próbálunk felhomályosítani róla te mindenképpen ragaszkodsz ahhoz, hogy téged marasztaltak el.
magyarorzágon egyébként nagyon kevés a magánklinika és nagyon kevés szakágban éri meg jelenleg, de ha kialakul egy komoly magánbiztosított réteg meg egy komoly fizetős réteg akkor ez megváltozik. mondok neked egy nagyon kézzelfogható példát, tudod hány ember tud magyarországon egy elülső gerincstabilizálást megcsinálni mellkasi, háti szakaszon? hát hirtelen szerintem egy kezem ujjain meg tudom számlálni. na ez a pár ember összeáll és kilép az állami rendszerből és teljesen magán lesz, ezzel lesz egy lyuk az ellátási rendszerben. alapítanak egy magánklinikát és csak privátot vagy fizetőst látnak el, te, az OEP meg bárki az országban meg fejre állhat mert nincs alternatíva, ha véletlenül szükséged van egy ilyen… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 27. Együgyű 2012.09.10. 17:55

26. szegedivagyok 2012.09.10. 17:45!
Ha a tanácsodat megfogadnám, ebbe kötnél bele a témához tartozó érvek helyett.
Most mibe kötsz bele ? Gondolkodj, és hamar kipattan a fejecskédből!
Az értelmetlen küzdelmed folytatását kíváncsian várom.

Moderálásra küldöm 26. szegedivagyok 2012.09.10. 17:45

25. Együgyű 2012.09.10. 17:40

jó,akkor legyél okoska.


35 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...