Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Ne könnyítsük meg a betörők dolgát!

Szeged - Legtöbben csak azután gondolkodnak el lakásuk védelmén, amikor már megtörtént a baj. Pedig néhány ezer forintos kiadással is tehetünk otthonunk védelméért.
Egyre több a betörés Csongrád megyében: 2006-ban 261, 2008-ban 454, tavaly 531 eset történt. Idén januártól júniusig pedig már 232 eset szerepel a rendőrségi statisztikában. Legtöbben csak azután gondolkodnak el otthonuk védelmén, miután megtörtént a baj – pedig akár néhány ezer forintból megnehezíthető a betörő dolga.

Sági Zsolt, a szegedi Trióda Csoport vagyonvédelmi cég szakmai vezetője szerint a biztonságos zár, a riasztóberendezés és a diszpécserszolgálat hármasa jelenthet csak közel százszázalékos védelmet a betörőkkel szemben.

– Hiába szereltük fel a legmodernebb zárszerkezetet, ha nincs riasztórendszerünk. Bármilyen ajtót fel tudnak törni. De önmagában a riasztó sem elég. Gondoljunk csak bele, hányszor fordul elő, hogy éjjel az utcán megszólal egy autó riasztója. Lehet, hogy felriadunk, de a másik oldalunkra fordulunk, és alszunk tovább. Ám ha a jelzés befut a diszpécserszolgálathoz, a járőrök a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre érkeznek. Feltérképezik a terepet, előfordul, hogy rajtaütnek a betörőkön – magyarázta a szakember, akitől megtudtuk: panellakásoknál például akár egy néhány ezer forintért beszerezhető nyitásérzékelő is védelmet jelenthet, hiszen magasabb emeleteknél nagy valószínűséggel nem az erkély felől próbálnak behatolni a lakásba. Ha kinyílik az ajtó, sípolni kezd a rendszer. Ekkor be kell ütni a kódot. Amennyiben ez nem történik meg, bekapcsol a riasztó, s befut a jelzés a diszpécserhez. Aki nem elégszik meg ezzel, akár az összes helyiségbe szereltethet mozgásérzékelőt, infrakamerát, a nyílászárókra nyitásérzékelőt, üvegtörés-érzékelőt, tűz- vagy füstjelzőt.
Polgárőrség alakul Móravárosban

Jelentősen nőtt a bűncselekmények száma az idei nyár végétől Móravárosban az ott élők szerint, ezért képviselőjük irányításával polgárőr szervezet megalapítását kezdeményezték.

– Másfél hónapja feltörték a házunk előtt álló autómat, két hete a kutyákat mérgeztek meg nálunk és a szomszédban. Olyan is előfordult, hogy valakit kifosztottak az utcánkban. A környéken félnek kimenni sötétedés után – osztja meg velünk Pető Zoltán a Csáktornyai utcából.

– Augusztus közepe óta több besurranó tolvajlásról értesültem a Farkas, a Lendvai és a Katona József utcában. Mivel a közbiztonság kulcskérdés Móravárosban, már 4–5 hónapja polgárőr szervezet alapítását kezdeményeztem a lakosság és a rendőrség bevonásával. Körzeti megbízottunk, Gerebicz Attila székhelye még ebben az évben a Cserepes sorra kerül, és idén a polgárőrség is feláll – mondja Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő.– Egy jobb minőségű ajtó, zár is nagyobb védelmet jelenthet. Mivel a lakásbetöréseket leggyakrabban a nyílászárókon keresztül hajtják végre, kiemelt figyelmet kell ezek biztonságára fordítani. Ajánlott a hevederzár alkalmazása. Beszereléséhez feltétlenül hívjunk szakembert – javasolta M. Toronykőy Márta rendőr őrnagy. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága Bűnmegelőzési Osztályának vezetője figyelmeztetett: ne könnyítsük meg a betörők dolgát. Húzzuk le az ablakon a redőnyt, vagy szereltessünk fel rácsot! A társasházak bejárati ajtajára biztonsági láncot ajánl, valamint 180 fokos látószögű halszemoptikát.

Családi házaknál a különböző riasztók mellett a házőrző kutya is jó szolgálatot tehet. A megfelelően beállított mozgásérzékelő világítás is praktikus megoldás. – Egy jó szomszéd, aki figyel ingatlanunkra, észreveszi a környezetben történt változást, nagyban hozzájárulhat biztonságunk megteremtéséhez. Ha bármit észlelünk, hívjunk segítséget, és azonnal tárcsázzuk a 107-es 112-es telefonszámokat! – tanácsolta Toronykőy Márta.

A kamera nem elég

A kamera önmagában nem sokat segít, legfeljebb lesz egy jó felvételünk néhány csuklyás alakról. Kiegészítő elemként azonban hasznos lehet – javasolja Sági Zsolt. Véleménye szerint ár-érték arányban kell választani: mérlegelni, lehet-e akkora a kárunk, hogy több százezer forintba kerülő szerkezetet szereltessünk fel. Egy minőségi, távfelügyeletre beköthető rendszer telepítéssel együtt minimum 50 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 3. Quantumleap 2011. október 16. 10:19
  „"Gondoljunk csak bele, hányszor fordul elő, hogy éjjel az utcán megszólal egy autó riasztója. Lehet, hogy felriadunk, de a másik oldalunkra fordulunk, és alszunk tovább."

  Mert az esetek 80%-ában nem rablási kísérlet miatt szólal meg. Talán fel kellene találni az olyan riasztókat, amik nem olyan érzékenyek, hogy már attól beindulnak, ha a madár rá....ik a kocsi tetejére. A rablók már kiismerték ennek az előnyeit. Ugyebár íratlan tanács rablóknak, hogy tűzijátékkor a legpraktikusabb autót lopni, mert akkor mindenki azt hiszi, hogy attól indult be a riasztó.”
 • 2. nyomdasz63 2011. október 15. 20:57
  „És mi van Móraváros "híres" városőr ((járdánállójával)) Ladájával?”
 • 1. 620829 2011. október 15. 10:25
  „moderálva>....itt röhejországban !..persze ha rendőrt lehet verni a pozitiv diszkriminált eltartottjainknak....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan írják helyesen azt, ami az Országos Széchényi Könyvtárból való?

Kevés könnyebb dolog van annál, mint amikor -i képzőt kell ragasztunk egy tulajdonnévhez. Talán ennek csak az elrontása az egyszerűbb... Tovább olvasom