Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Négy–hat hónapot csúszik a rokkant-felülvizsgálat

Szeged - Nincs rá törvény, mennyi idő alatt kell felülvizsgálni a megye 12 ezer megváltozott munkaképességű lakóját. A kormány gyorsítana, mert a megtakarítás a cél. Jönnek a külső szakértők.
Négy–hat hónapot csúszik a soros rokkant-felülvizsgálat a korábban megjelölt időponthoz képest – tudtuk meg szegedi háziorvosoktól. Sajtóhírek szerint külső szakértőket von be a hatóság, hogy mielőbb végezzen az előírt ellenőrzésekkel.

– Nincs előírt mennyiség a jogszabályban, a 2014. december 31-i határidőt a kormány szabta meg a Széll Kálmán-tervben, mert megtakarítási szándéka volt vele, de nincs rá törvény. Ez egyben „profiltisztítást" is jelent – mondta Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. A cél az, hogy a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervéhez (RSZSZ) valóban csak azok kerüljenek, akik egészségi állapotuk miatt és megváltozott munkaképességük alapján vannak a rendszerben. Azok ügyét nem itt kezelik, akik benne maradnak a szociális hálóban, de a hivatal átirányítja őket például az államkincstárhoz emelt összegű családi pótlék vagy fogyatékossági támogatás miatt, a nyugdíjbiztosítóhoz rokkantsági járadékért, illetve az önkormányzathoz szociális ellátásért. Az RSZSZ mindent a munka szemszögéből vizsgál, a megállapított ellátások az egészségbiztosítási alapot terhelik.

Felülvizsgálók kerestetnek

A megyei RSZSZ 4 új felülvizsgáló orvost alkalmazna; az egyedüli előírás klinikai vagy háziorvosi szakvizsga. A felülvizsgáló orvosoknak is jár július elsejéig visszamenőleg a havi bruttó 120 ezer forint egészségügyi bérpótlék. Az RSZSZ első fokú határozatot ad ki, ha jogorvoslatra kerül, akkor azt a budapesti székhelyű NRSZH végzi el a régióközpontokban. Így a megyei RSZSZ és a régiós NRSZH szegedi bizottságai egy fedél alatt, a Vasas Szent Péter utcában működnek, Nincs átfedés.

A soros felülvizsgálatot a Vasas Szent Péter utcai bizottságokban a korábbi 8 helyett 4 orvos végzi, ezért előfordul, hogy 4 hónapot vár valaki a korábbi határozatán feltüntetett esedékes felülvizsgálati időponthoz képest. Ez az időpont iránymutatás, nem jogszabály, és a késéssel nem éri kár az ügyfeleket, mert mindaddig, amíg a felülvizsgálat nem történik meg, és nem születik új határozat, a korábbi ellátást kapják. 12 ezer 340 rehabilitációs ellátott van a megyében, akiket a kormány jövő év végéig szeretne felülvizsgáltatni. Most arányosan a felénél tart a hatóság – tudtuk meg a kormányhivataltól. Más a helyzet az állapotrosszabbodáskor. Ha az esedékes felülvizsgálati időpont előtt valaki úgy gondolja, hogy állapota rosszabbra fordult, az ügyfélszolgálaton külön adatlappal jelentkezik, és 60 napon belül soron kívül felülvizsgálják. Ebben fontos a háziorvosok szerepe, hogy indokolt esetben ajánlják pácienseiknek ezt a lehetőséget.

A megyei RSZSZ hátralékát uniós támogatással segít ledolgozni országszerte a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH); a komplex felülvizsgálatok gyorsítása érdekében több milliárd forint áll rendelkezésre. Közbeszerzési eljárást írnak majd ki; a megyéből vagy máshonnan érkező egészségbiztosítási szakvizsgával rendelkező külső szakértők végzik el a megye hátralékba csúszott 698 komplex felülvizsgálatát. A felülvizsgálatok a megszokott helyen lesznek, Szegeden kívül még Szentesen végeznek majd ilyeneket – szakorvosi, foglalkozási és szociális szakértővel együtt. A külső szakértők várhatóan novembertől 2-3 hónapig dolgoznak, de a megyében még nem írták ki a pályázatot. Ez a felülvizsgálatok újabb nagy hullámát jelenti majd, amelyre az RSZSZ hívja be az ügyfeleket, és ez a szervezet adja ki a határozatokat is.

Számokban

A megyei hatóság 2012. július 1. és 2013. augusztus 31. között első fokú komplex felülvizsgálatból 6559-et végzett el; az elutasítottak aránya 6 százalék, a rehabilitációs ellátásra javasoltak aránya 26 százalék, a rokkantsági ellátásra javasoltaké 68 százalék. (Az elutasítások aránya korábban 25 százalék volt, tehát a mostani 6 rendkívül alacsonynak számít.) Új kérelem alapján a megyei RSZSZ 2012. július 1. és 2013. augusztus 31. között 2657 első fokú vizsgálatot végzett el; az elutasítási arány 18 százalék (korábban 30 százalék volt), a rehabilitációs ellátásra javasoltaké 24,5 százalék, a rokkantsági ellátásra javasoltaké 57,5 százalék. Új igényeknél a jogszabály 60 nap ügyintézési időt ír elő, amelyet a hivatal minden esetben betart. Az elintézési idő attól lehet hosszabb, ha nem állnak rendelkezésre az ügyfél biztosítási vagy kereseti adatai, mert azokat más hatóságtól vagy foglalkoztatótól kell beszerezni.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. zöldike 2013. október 02. 19:39
  „Észrevették Pozsonyban is, ld. Új szó, 2006. szept.: Visszafizetik az elvett rokkantnyugdíjakat
  Egyébként az 5.400. 000-es lakosú Szlovákiában 239 ezer fő a rokkantnyugdíjas, míg nálunk kb. 300 ezer fő!”
 • 36. zöldike 2013. október 02. 19:22
  „35. jozkó
  A potyautasokat tényleg ki kell penderíteni a rendszerből, nem ezt vitatom!
  De ha egy buszon két potyautas van, akkor őket szállítják le a buszról - nem a járatok számát csökkentik!
  Visszamenőleges hatállyal, nyugdíjjárulék-fizetéssel megalapozott nyugdíjbiztosítási szerződést egyoldalúan felmondani - nos, ez nem jellemző jogállamokra! Valamint az sem, hogy jogerős bírósági ítéleteket egy kormányrendelet felülír.
  Én pedig azt remélem, előbb-utóbb valaki észreveszi, mekkora méltánytalanság érte a megváltozott munkaképességűeket!”
 • 35. jozkó 2013. október 02. 17:05
  „34. zöldike:
  Legalább a felével egyet értesz - máris nem szóltam hiába :)
  /Én az egésszel/.
  Nincs mindenkire nézve "igazságos" rendezési terv vagy megoldás.
  A potyautasokat viszont tényleg ki kell penderíteni a rendszerből.
  Jogállamban élünk - akit méltánytalanság ér, az megtalálja a jogorvoslatot, ügyvéd sem kell hozzá.
  A pofátlanok nagyobbik része viszont kihullik.
  Egy részük viszont született ingyenélő és túlélő: az atomvillanás sem árt nekik.
  A nyilvánosság már inkább.
  Akkor, ha tárgyilagos, előítélet mentes - de következetes .
  Remélem, e felé haladunk!”
 • 34. zöldike 2013. október 02. 16:28
  „27. jozkó
  Bocs, rosszul írtam: a hozzászólásod második részével értek egyet maximálisan!”
 • 33. zöldike 2013. október 02. 16:11
  „21. mihály-1! A rokkantnyugdíj melletti vállalkozó pl. egy féllábú suszter! Eddig a rokkantnyugdíj mellett dolgozhatott, és mint kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó, kb. 6 ezer Ft TB-járulékot kellett fizetnie, függetlenül a bevételétől, ami kb. 60-70 ezer volt. Most, hogy a nyugdíjból szociális segély lett, kb. havi 20 ezret kereshet a 27 ezer Ft-os ellátása mellé, a 47 ezerből fizet havi 6.600 Ft TB-járulékot, hogy ne önköltséges áron kelljen vennie a gyógyszereit. (Megjegyzem: egy 1962-es szerződés értelmében a mai napig ingyen ellátást és ingyen gyógyszert kapnak a volt Szovjetunió állampolgárai Magyarországon!!!) Gondolod, hogy ebből az összegből telik neki ügyvédre?
  24. casablanca! A 800 ezerbe beszámították az öregségi nyugdíjasokat is! Nálunk ugyanannyi a rokkant, mint az európai átlag - semmivel sem több!”
 • 32. zöldike 2013. október 02. 15:54
  „27. jozkó
  Maximálisan egyetértek a hozzászólásoddal! DE: ahogy a cikkből is olvashatod, a betegek jelentős részét továbbra is megkapja az ellátást (tehát a csalók száma nagyon alacsony) - azonban az ellátásukat csökkentették, hogy a Széll Kálmán-tervet teljesítsék.
  Mivel a korábbi jogszabalyok értelmében a rokkantnyugdíj megállapításakor figyelembe vették a szolgálati időt és a keresetet, azaz a befizetett járulékokat, volt, akinek kb. 100 ezer Ft volt a rokkantnyugdíja. A rokkantnyugdíjat megszüntették, a nyugdíjból szociális segély lett, így előfordul, hogy a 100 ezer Ft-os jogos nyugdíjból 40 ezer Ft segély lett, az is bizonytalan időre.
  Mit szólna az, akinek érvényes lakásbiztosítása van, de ha leég a háza, a biztosító nem a szerződésben vállalt kárösszeget fizetné ki, hanem visszamenőleges hatállyal, egyoldalúan megváltoztatná a szerződést, és a kárösszeg töredékét fizetné meg?”
 • 31. macs 2013. október 02. 13:11
  „27. jozkó,
  2013. júniusi adatok szerint a rokkantnyugdíjasok száma 434 ezer fő. Ez most sok, vagy kevés?
  Az tény és való, hogy a 90-es években, amikor a nehézipar és a bányászat csődbe ment, sokan kerültek nyugdíjas státuszba, és elképzelhető, hogy voltak köztük ügyeskedők is. Ezek az emberek már egészen biztosan öregségi nyugdíjban vannak.”
 • 30. kokorcsin 2013. október 01. 16:20
  „Csatlakozom a 29. hozzászólóhoz
  Több mint sajnos, ami a valóságban zajlik. Tényleg nagyon sokan átcsúsztak a koruk miatt az öregségi nyugdíjba, viszont most is azok maradnak a rendszerben leginkább, akik....Az igazán betegek pedig vagy kidobásra kerülnek, vagy a minimális 27-28 ezer forintot kapják. Nagyon egyszerű a képlet. Miért is nem tudnak spórolni az egészen ? Mert a jó rokkant nyugdíjjal rendelkező, finoman szólva nem biztos, hogy beteg emberek maradnak bent a rendszerben. Ez volt eddig is, és ez nem is változott. A borzasztó csak az, hogy a betegek meg nélkülöznek és szó sincs arról, hogy megkapnák az évtizedeken át befizetett járulékok utáni rokkant nyugdíjat, ami biztosítási alapon járna és nem alamizsna. Nem is beszélve a sok megaláztatásról és a felesleges sorozatos felülvizsgálatokról. Késnek a soros felülvizsgálatok ? Akkor miért vették előre a nyugdíjhoz közeledő korosztályt és állítólag a véglegesnek minősítetteket is behívják. Vajon mi lehet az oka ?”
 • 29. pachakuti 2013. október 01. 12:05
  „majzik !
  Osztom a véleményed, maximálisan egyetértek!
  Saját tapasztalataim is ezt mutatják. Volt kollégáim (főleg a 90-es évek derekán) közül többen hirtelen betegek, majd rokkantak lettek 40-50 évesen. Érdekes módon munkát vállaltak, sőt dicsekedtek tettükkel. Személyesen ajánlották nekem a neveket-címeket és a hozzárendelt összeggel, ha netán én is "rokkant" szeretnék lenni. Közöltem, ha lehúztam bő 30 évet, már csak kibírom a hátralévő 10-12-t, a szemükben - némelyik szóban is közölte - hülyének, jobb esetben élhetetlennek néztek.
  Sajnos, ezek a koruknál fogva már megúszták az ellenőrzést. Még sajnálatosabb, hogy aki a felülvizsgálaton lebukik, az is csak a visszaminősítéssel számolhat. A nagy példakép USA-ban teljes kártérítés jár kamattal plusz tekintélyes bírság.”
 • 28. arany30 2013. október 01. 10:34
  „Munkát is kellene teremtenijük”
 • 27. jozkó 2013. október 01. 10:28
  „Miért kell személyeskedni?

  Tény, hogy Magyarországon a munkaképes lakosság létszámára vetítve a rokkant nyugellátásban részesülők száma aránytalanul magas/pedig nem volt mostanában sem háború, sem természeti katasztrófa - hála Istennek!/
  Az is tény, hogy a "megszapordásuk" nem csak saját "bűnük": volt egy politikai ciklus, amikor a létszám feletti munkaerő leépítésre ez tűnt /humánus?/ lehetőségének - amin aztán sokan vérszemet kaptak és ahol lószar van ott veréb is van alapon sok szimuláns nem sajnált némi kenőpénzt az arra kapható "bizottságoknak" a lerokkantosításra!

  Isten ments azokat a beteg, rokkant embereket méltóságukban megsérteni, akik valóban a társadalom szolidaritására szorulnak - viszont a szimulánsok éppen az ő ellátásuk alapját fosztogatják!
  Semmilyen jogom /és szándékom/ nincs a rokkantság fokát annak alapján megállapítani, hogy "mozgássegítőként" a rokkant mankót, kerekes széket vagy 200 lóerős terepjárót használ - ez legyen a felülvizsgálók dolga.
  Viszont igenis szükség van ezekre a felülvizsgálatokra!
  A betegségük, sérülésük alapján a bizonyítottan rászorulók kapják meg a befizetett járulékaik alapján őket megillető ellátmányt - annak híján vagy amellett pedig humanitárius alapon a társadalom teherviselő képességével arányos támogatást!
  A szimulánsokat pedig röviden ki kell penderíteni a rendszerből - a jogtalan előnyöket nyújtó korrupt orvosokkal, közalkalmazottakkal együtt - az okozott kár megtérítésének kötelezettségével.
  Itt felesleges az "álhumánum": mi lesz szegénykékkel , hogyan kerülnek vissza a munka világába?
  Eddig ez nem foglalkoztatta őket, szemrebbenés nélkül elfogadták, hogy sokszor a náluk "rosszabb bőrben lévő"
  aktív járulékfizetők tartsák el őket....és olyan is van, hogy csoda történik és járni tud a béna - és lekerül a rokkant parkolójegy a terepjáróról...
  Szolidabb esetekben csak megszűnik a rokkant nyugdíj folyósítása - és a "felgyógyult rokkant" folytatja tovább azt a kereső tevékenységet amit a "rokkantsága" mellett is folytatott fél legálisan vagy feketén.
  A tényleg betegeknek pedig jobbulást kívánok - és kapják meg az őket jogosan megillető ellátmányukat - abból a kasszából immár nagyobb biztonságban, amit nem fosztogatnak tovább /annyian.../ a szimulánsok!”
 • 26. mivan? 2013. október 01. 09:22
  „Arról nem is beszélve, hogy munkát mikor tudnak a kiebrudaltaknak adni, mi??? Először meg kéne teremteni a feltételeket, idióták!”
 • 25. mivan? 2013. október 01. 09:20
  „24. Éppen ez a lényeg: sok a 800.000. A felülvizsgálat is rendben van, persze emberségesen. De, hogy minden rokkant sz..házinak lett beállítva!!! A pofázás az megy, 3 év alatt semmi nem történt. EZEK nem tudnak normálisan megcsinálni SEMMIT!!!”
 • 24. Casablanca 2013. október 01. 07:42
  „Az biztos, hogy az a 800 ezer rokkant sok, nagyon sok...”
 • 23. queenmargareth1 2013. október 01. 07:02
  „19. eternette 2013.09.30. 20:36 :)
  2.0. Koromnál fogva, családom népes, munkám lévén több ember volt kezem alatt az átkosban; magánügy és nem érdekel a személyes problémáid, mert, hát ugye igen szépen kifejtetted már, hogy mi van Édesanyáddal Édesapáddal és rokonaiddal.
  A nyugdíjasnak nyugdíjas megszólítás jár, nem kell ordenáré módon beszólnod.
  jé, és szinte csak másoltam.”
 • 22. furioso 2013. október 01. 05:44
  „Azoknak a máshonnan idevezényelt külső szakértőknek a munkája a saját megyéjükben nem hiányzik? Vagy csak ebben a megyében vannak a "szervek" ilyen fokú elmaradásban?”
 • 21. mihaly-1 2013. szeptember 30. 22:36
  „A vállalkozó rokkant nyugdíjasoknak nem sürgős, orvosok és ügyvédek védik siker díj ért!”
 • 20. majzik 2013. szeptember 30. 20:47
  „16. queenmargareth1 2013.09.30. 19:54
  1.0. magánügy és nem érdekel a személyes problémáid !
  2.0. Koromnál fogva, családom népes, munkám lévén több ember volt kezem alatt az átkosban ! De továbbra is kijelentem, hogy a jelenlegi rokkant ,, nyugerek" 33 % -a kamu !

  Lehet, hogy Te kivétel vagy, de ennek nekem semmi közöm ! ( leszámítva az adó kiadásaimat )
  )”
 • 19. eternette 2013. szeptember 30. 20:36
  „queenmargareth1--legyél visszafogottabb, ne rúgj nagyokat másokba, hátha a sors megsegít. Attól, hogy rengetegen más véleményen vagyunk, mint te, nem kell ordenáré módon beszólnod. Ez a bajunk veled.”
 • 18. queenmargareth1 2013. szeptember 30. 20:31
  „x, áh semmi csak nehezen viselem, túlreagáltam.olyan nagy kincs az egészség.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmáról kocsmára járt a szeszkaraván

Krisztina oldalassal melegített, az új Batman-filmben Morgan Freeman játssza a címszerepet, a Bayern München kabalaállatának pedig Anyád a neve. Tovább olvasom