Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Négy Csongrád megyei a száz leggazdagabb között

Szeged - Pistrui László, Baranyi Sándor, Varga Mihály és Magyar József a négy leggazdagabb Csongrád megyei. Legalábbis ez derül ki a csütörtökön utcára került A 100 leggazdagabb magyar című kiadványból, amelynek a Hölgyek a csúcson mellékletében szerepel Hajdú Angéla szegedi rákkutató neve is.
Napi 100 millió forintot keres a leggazdagabb magyar, a TriGránit-csoport társtulajdonosa, az ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó Demján Sándor. A karitatív célokra egyre többet áldozó üzletember háromszázmilliárd forintra becsült vagyonával már a Forbes Magazin által összeállított nemzetközi listára is felkerült.

A Napi gazdaság által készített toplista élén tavalyhoz képest nincs változás, Demján Sándort Csányi Sándor követi 160 milliárd forintra becsült vagyonával, a harmadik pedig Várszegi Gábor 90 milliárddal.

Csongrád megyéből négyen kerültek a 100 leggazdagabb közé, Pistrui László, Baranyi Sándor, Varga Mihály és Magyar József. A négy Csongrád megyei – Demjánhoz hasonlóan – évről évre egyre többet áldoz karitatív célokra, valamint a kultúra, az oktatás és a sport támogatására.

Pistrui László. Fotó: DM/DV
Pistrui László. Fotó: DM/DV

Pistrui és Baranyi a Szeviép Zrt. tulajdonosa. Az előbbi vagyona 9,3 milliárd forint, ezzel ő a 47., az utóbbié 8 milliárd, ami számára a 63. helyet jelentette. Mindketten ingatlanbefektetésekkel és ingatlanfejlesztésekkel foglalkoznak, érdekeltek még az építőiparban, de vannak egymástól független befektetéseik és vállalkozásaik is.

Magyar József. Fotó: DM/DV
Magyar József. Fotó: DM/DV

Varga Mihály, a KÉSZ Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója és többségi tulajdonosa Közép-Európa egyik legnagyobb építőipari és kivitelezői cégét irányítja. A vállalat éves árbevétele 70 milliárd forint. A cég ingatlanbefektetésekkel és ingatlanfejlesztésekkel is foglalkozik, és számos itthoni és külföldi nagy beruházás mellett részt vett öt PPP projektben. Varga Mihály 7,7 milliárd forintra becsült vagyonával a lista 67. helyén áll.

Baranyi Sándor. Fotó: DM/DV
Baranyi Sándor. Fotó: DM/DV

A 100 leggazdagabb magyar című összeállításban a negyedik Csongrád megyei a szentesi központú Hungerit Baromfi-feldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. többségi tulajdonosa és vezetője, Magyar József. A cég a baromfiágazatot sújtó madárinfluenza után tavaly ismét jó évet zárt. Termékeik nemcsak belföldön, hanem külföldön is sikeresek, harminc országba exportálnak, a szentesi csirke még az USA-ban, Japánban és Kínában is szárnyal. A szentesi üzletember – a lista 96. helyezettje – tavaly az Ernst and Young Az év üzletembere díjátadó gálán elnyerte Az év példaképe elismerést.

Varga Mihály. Fotó: DM/DV
Varga Mihály. Fotó: DM/DV

Pénzek, külföldiek, érdekességek

Az idei lista alapján a többség (55) vagyona nem haladja meg a tízmilliárd forintot, 50 milliárd forintot meghaladó nagyságú vagyonnal pedig kilencen gazdálkodnak. A százmilliárdos határt csak Demján és Csányi lépte át. A relatív többség (32) elsősorban az ingatlanüzletben, vagy az ingatlanüzletben is tevékenykedik. 10 százalék körüli a befektetések, a pénzügyi szolgáltatások, a kereskedelem, a szállítmányozás, az idegenforgalom, illetve a mezőgazdaság és/vagy az élelmiszeripar területén tevékenykedők aránya. Az úgynevezett tudásalapú gazdasághoz sorolt informatikával, illetve biotechnológiával heten foglalkoznak a 100 leggazdagabb közül. Ketten örökösként jutottak a száz leggazdagabb magyar közé. A kiadvány a Magyarországon élő gazdag külföldiekről is közöl válogatást. A 25 üzletember többsége Amerikából vagy Kanadából hazatelepült magyar, de van közöttük kínai, brit és orosz is, mint például Megdet Rahimkulov, aki az 1,2 milliárd dollárra becsült vagyonával Oroszország 54. leggazdagabb embere volt 2007-ben.

Hajdú Angéla (balról) daganatos sejtek kihalászására dolgozott ki módszert. Fotó: Schmidt Andrea
Hajdú Angéla (balról) daganatos sejtek kihalászására dolgozott ki módszert.
Fotó: Schmidt Andrea

Hölgyek a csúcson

A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány Hölgyek a csúcson mellékletében, a 25 sikeres nő között találják Hajdú Angéla rákkutatót, az SZTE doktoranduszhallgatóját. Neve bejárta a hazai és a nemzetközi sajtót. Az immáron sikeres szegedi kutató a különböző stabilizálókat tartalmazó mágneses folyadékokat vizsgálja, amelyek reményei szerint felhasználhatóak lesznek „sejthalászatra". Ezzel pedig csökkenthető lenne a testben a daganatos sejtek terjedése. A kiadvány szerint Hajdú Angéla egyedülálló, imádja a szépirodalmat és Zokni nevű deguját.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. zs 2008. június 23. 23:38
  „Hát ez a Pisztolyos vagy mi ritka unszinpatikus pacák!”
 • 33. Hajdú Angéla 2008. június 23. 09:23
  „Kedves Mindenki,
  Először is a legfontosabb helyesbítés: NEM VAGYOK RÁKKUTATÓ. A sikeres kutatóval is igencsak vitatkoznék, egy phd hallgató vagyok, akinek olyan témája van amit felkapott a média. A kutató szerintem egy életpálya, amit még épp csak elkezdtem, és szeretnék folytatni.
  Nem hinném, hogy bárkinek irigykednie kellene rám, az elmúlt fél év média "sztársága" miatt nem haladok rendesen a munkámmal, mert magánemberek telefonáradatára kell válaszolnom és elmagyaráznom nekik, hogy az amit hallanak a médiából az nem a valóság, és hiába szeretnék nekik segíteni nem tudok.
  Ha csak egy pillanat erejéig belegondolnak milyen érzés haldoklókkal közölni, hogy az utolsó fonal amibe kapaszkodnának nem is létezik, és még nem is fog létezni jó darabig, akkor azt hiszem megértik miért nem szeretem hogy felkapott a média.
  Emberségességből kérem, hogy hagyjuk már ezt a témát, és ne ébresszünk hiú ábrándokat azokban akiknek minden információmorzsa egy túlélési esélyt jelent.
  Hajdú Angéla
  ui: mellesleg ha kérdése van bárkinek e-mail-en megtalál...ne egy ilyen fórumon mondogassuk, hogy valaki megkérdezhetne engem...ha komolyan érdekli a válaszom, akkor keressen meg levélbe, de ne itt!”
 • 32. irígyeknek 2008. június 21. 13:36
  „Lemba, olvasd el Hajdú Angéla korábbi nyilatkozatát és a megjelnt híreket! Gondolom irígy vagy erre a fiatal, sikeres nőre! Szégyeld magad! Örülni kellene, hogy vannak a megyében kiemelkedő emberek!”
 • 31. Vincent 2008. június 20. 21:26
  „Tisztelt busch !

  Úgy gondolom félreértettük egymást. Én nem a milliárdosok mellett álltam ki, hanem a postások, vámosok, stb. mellett....

  Üdv:

  Vincent”
 • 30. busch 2008. június 20. 18:41
  „Tisztelt Vincent!

  én nem vádaskodtam és nem is sértegettem, aki tisztességes munkával keresi a kenyerét ráadásul ilyen sokra viszi annak a legnagyobb tisztelet jár.”
 • 29. Vincent 2008. június 20. 16:19
  „Kedves busch !

  Mire alapozod, hogy a szóban forgó milliárdos mivel kereste korábban a kenyerét? Szerintem sem a postával sem a vámosokkal szemben nem kellene vádaskodni...”
 • 28. Lemba 2008. június 20. 15:57
  „Valaki kerdezze mar meg a Hajdu Angelatol milyen melyik nagy pharmaceutical company termeket forgalmazza? Azonkivul azt is meg lehetne tudni tole hany rakos betegrol tud aki tul elte a betegseget es a modern, orthodox oncology kezelest tobb mint ot /5/ evvel.
  Elore meg tudomondani az eredmenyt, szinte zero.”
 • 27. busch 2008. június 20. 14:57
  „aki sokat dolgozik annak nincs ideje pénzt keresni”
 • 26. Horton 2008. június 20. 14:56
  „Hát igen.....aki dolgozik, nem ér rá pénzt keresni!”
 • 25. Amic 2008. június 20. 14:18
  „A szegény szerencsétlenek...”
 • 24. csst 2008. június 20. 13:14
  „Matejka!

  Anyucitóé ás apucitól.... de pszt:)”
 • 23. withcie 2008. június 20. 13:09
  „Az igaz. Amíg dolgoztunk és tanultunk, nem volt időnk ügyeskedni.”
 • 22. busch 2008. június 20. 12:41
  „mit írígykedtek..ti már lekéstétek a vonatot..söt a mentesítöt is”
 • 21. withcie 2008. június 20. 12:38
  „Kapcsolatok, ismerősök, barátok, hitel és némi kenőpénz= a siker titka”
 • 20. vakond 2008. június 20. 12:30
  „Gyrekek! Milliárdokról, száz milliárdokról van szó... Felfoghatatlan... Eszméletlen mennyi pénz egy-egy ember számláján...”
 • 19. busch 2008. június 20. 12:24
  „ismered a viccet? a cigány árulja a vak lovát a vásáron...
  az egyik vevö észreveszi a vakságot és odavezeti a lovat a falhoz
  ....ugorj mire a ló nekiugrik a falnak...cigány ez a ló vak.. erre a cigány uram nem vak ez csak VAKMERÖ”
 • 18. withcie 2008. június 20. 12:22
  „Biztosan tisztességes munkával keresték a milliárdokat.........:-S”
 • 17. CID 2008. június 20. 12:17
  „Ezek szerint, jól döntött :) bátraké a szerencse”
 • 16. busch 2008. június 20. 12:15
  „cidnek...igen tudod postásként sokat kellett rohangálnia így inkább úgy döntött,hogy álldogál.”
 • 15. CID 2008. június 20. 11:58
  „Ja, hogy VÁMOS is volt. Akkor mindent értek :)”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak palacsintázásra jók a városszéli parkolók?

Szeged - „Lusták az emberek" – ezzel magyarázza az egyik autós, miért nem használják… Tovább olvasom