Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Négy éve várnak a panelfelújításra

Szeged - Új házfelújítási pályázatra jelentkezhetnek mától a téglából épült társasházak. A korábbi panelprogramban elindult 36 szegedi közösség fele 2009 óta állami döntésre vár.

– Bizonytalan ez a panelfelújítás, mint a kutya vacsorája. Na nem az én kutyámé, ő más kategória – legyintett kérdésünket hallva egy házi kedvencét sétáltató asszony a szegedi Vértói út 7. szám előtt. A rózsaszín oszlop tízemeletes kilóg a sorból, felújított háztömbök közé ékelődik. A lakók időről időre úgy emlegetik a panelprogramot, amelyre 2009-ben pályáztak, hogy nem lesz belőle semmi, idén sem.

Kovács Mátyás, a ház közös képviselője elmondta: 3 házzal pályázott egyszerre 4 évvel ezelőtt, mindhárom pályázatot befogadta a pályázatkezelő, kettő túl van az építkezésen, a Vértói út kakukktojás, arról nincs további híre. A kormányváltás után két évre leállt a pályázatok elbírálása, pályázatkezelők váltották egymást.

A Vértói út 7. szám alatti társasház is pályázott 2009-ben, de kimaradt a felújításból. Fotó: Schmidt Andrea
A Vértói út 7. szám alatti társasház is pályázott 2009-ben, de kimaradt a felújításból. Fotó: Schmidt Andrea

Az újrókusi oszlop tízemeletes összesen 70-80 millió forintos felújításra kért támogatást, hőszigetelést, nyílászárócserét, liftkorszerűsítést szeretnének. A közös képviselő hozzátette, szegényedtek a lakók az elmúlt években, valóban kockázatos újabb terhet vállalni, de tapasztalatai szerint jobb előremenekülni, mint a sok pénzt veszni hagyni. A korszerűsített házak fűtésén annyit spórolnak, hogy abból kifutja a banki hitel részlete.

Új kör mától

Mától pályázhatnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál a 1971 előtt épült, több mint 20 lakásos téglaépületek összesen 834,2 millió forintra. Ha megújuló energia használatát nem vállalják, 50 százalékos önrészt kell biztosítaniuk. A Kovács Mátyás által kezelt szegedi házak közül egy, a Püspök utca 9. ugrásra készen áll a beadványával; a 22 lakásos épület hőszigeteltetne 17 millióért. Az állami 8,5 millió mellé tennék a ház 3-3,5 milliós tartalékát, és 5 évre hitelt vennének fel a maradék 4-4,5 millió forintra. A közös képviselő szerint nagyon kevés a pénzkeret, reméli, számít az érkezési sorrend.

A Zsitva sor 3. szám alatt 15 lakás vár a sorára. Ők is pályáztak, beadványukat visszaigazolták – ezt egy ötödik emeleti lakó mondta, aki készen kapta a helyzetet, mert két éve költözött a legfelső szintre. Úgy látja, számítanak a lakók a felújításra, bár sokkal kevesebb a pénzük, mint amikor a pályázatról döntöttek. A házat kezelő Block 2000 ügyvezetője, Kaplonyi György elmondta, két társasházuk vár még állami támogatásra, az önkormányzattól vegyesen 33, 17 és nulla százalék támogatást kapnak, ha a központi pénz megvan. A Zsitva soron a homlokzatot hőszigetelnék nagyjából 30 millió forintból. A szakember úgy tudja, hamarosan elindulhatnak a kivitelezések, sokat lobbiztak a sikerért a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségén keresztül.

A szegedi társasházak közül 2009-ben 36 pályázott, ebből egyet kizárták, egy visszalépett. 17-et hirdettek nyertesnek, 9 el is készült, 8 még nem kötött támogatási szerződést az önkormányzattal. 17 közösség várja még a döntést az állami dotációról. Az önkormányzati támogatást a város továbbra is fenntartja a nyerteseknek, ehhez a banki hitelkeretet 2014. május 27-éig meghosszabbították – tájékoztatott Igaz Ágnes, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetője.

A Zsitva sor 3. számú házat körülbelül 30 millió forintból hőszigetelnék. Fotó: Schmidt Andrea
A Zsitva sor 3. számú házat körülbelül 30 millió forintból hőszigetelnék.
Fotó: Schmidt Andrea

Hódmezővásárhelyen 2008- ban és 2009-ben lendült fel a panelfelújítás. 21 társasház pályázott, nyert, és mind be is fejezte az összesen 909 millió forint értékű renoválást. Az önkormányzat egyharmados, vagyis 303 millió forintos támogatással segített – mondta az önkormányzat sajtóreferense, Göbl Vilmos. A város erőteljesen kampányolt a programért, de egy lakásszövetkezet sok társasházat visszatartott az indulástól. Makón sincs várakozó társasház, utoljára 2008- ban pályázott 5 épület 198 milliós forint értékben, amihez a város 66 millióval járult hozzá, és minden ház elvégeztette a felújítást.

Olvasóink írták

 • 18. info 2013. augusztus 15. 22:25
  „17. Minibusz 2013.08.15. 20:27 -a panel p. is hasonló vagy mégsem?mert többeknek az a véleménye, hogy sokkal többe kerül mint amit ér.”
 • 17. Minibusz 2013. augusztus 15. 20:27
  „5. info 2013.08.15. 07:55
  Egyszer volt ilyen nyílászáró cserés program.
  Be is neveztem.
  Az úgy volt, hogy vártam mikor jelenik meg, addigra megvolt minden anyag, csak fazonra kellett igazítani a beadási feltételekhez.
  Azután mikor eljött az idő, azt mondta az ajtószerelős üzletkötő, hogy mehet a pályázat, de.....
  Osztottam szoroztam, és rájöttem, a pályázati pénz nagy része nem engem fog majd támogatni.
  Úgyhogy a vége az lett, hogy egyfelől mire újrakalkuláltam mindent, addig eltelt 1 hét, és lemaradtam róla, úgyhogy zsebből kellett fizetni a jóval megkurtított tervet.
  Ennyi.”
 • 16. mivan? 2013. augusztus 15. 17:19
  „Magánházra is van támogatás jól írta valaki. Az más kérdés, hogy mindent számlával kell igazolni... Azt meg ismerjük mindannyian mennyivel drágább. DE! Ki lehet fogni ügyes vállalkozókat.”
 • 15. vmagdi 2013. augusztus 15. 17:01
  „nincs az a szépséges ígéret , ami miatt én ma ezen a magyarországon bármilyen bankhitelt felvennék”
 • 14. IVY 2013. augusztus 15. 16:39
  „Engem momentán nem érdekel a panelfelújítás, pedig "paneles" vagyok én is. Egy, azaz 1 személy erőlködik a lépcsőházunkban vele már évek óta. Felmerültek az új, modern technológiák: hőszigetelő vakolat és egyebek, de ezek horribilis összegek jelenleg. Totál nem érdekel, hogy csúnya szürke a homlokzat jelenleg és nem sárga vagy zöld.”
 • 13. Tatter 2013. augusztus 15. 14:53
  „A cikket elolvasva kicsit felháborodtam !
  Felhozzák benne Hmvhelyet,hogy ott minden pályázó nyert és be is fejezték a munkákat.
  Persze,hiszen ott lakik a Fidesz vezette megyei önkormányzat több tagja,meg <moderálva>!”
 • 12. majzik 2013. augusztus 15. 12:53
  „Kutya vacsorája !

  Van ez így !”
 • 11. Lanti 2013. augusztus 15. 11:53
  „Ja, hogy nem kaptok pályázati pénzt felújításra? Mondok valamit, faluhelyen sem kapunk. Mert nincs. A 100 éves pesti erzsébetvárosi sorházaknak sem jár, csak a paneleseknek. Pont azoknak, akik a régi időkben is olcsón kaptak állami lakást. Nyafogás helyett szépen adjátok össze a lóvét. Ja, hogy nem adna mindenki, meg valaki elsumákolná? Közös lónak túros a háta? Nem tud érdekelni!”
 • 10. macs 2013. augusztus 15. 11:11
  „Amennyiben jól értelek benneteket, teljesen felesleges bármilyen felújításba belefogni, mert a fejlődés olyan gyors, hogy a ma kapható anyagok, alkalmazható technológiák szinte pillanatok alatt elavulnak. Vagyis nem érdemes belefeccelni milliókat.
  Kár, hogy ezt nem tudtam/tudtuk jó pár évvel ezelőtt, amikor belevágtunk a szigetelésbe, ablakcserébe, tetőszigetelésbe. Talán az se volt jó döntés, hogy a szennyvízcsatorna meghibásodásakor nem csak a hibát hárítottuk el, hanem fel is újítottunk. Sőt a legnagyobb ostobaság részünkről, hogy ősszel fel akarjuk újítani a ház közös villanyvezetékeit. A lakásokon belülieket, már sokan megcsináltatták.
  És, ha emlékeim nem csalnak, a választási ígéretek között szerepelt egy olyan is, hogy a panelfelújításokért a lakóknak nem kell fizetni. Bocs, ha tévedek.”
 • 9. kormoska 2013. augusztus 15. 11:04
  „Ezekből a felújításokból nagyobbrészt már semmi sem lesz és ennek több oka van:!

  -Előszőr is a tesze-tosza lakóközösség aki totojázik és nem szavazza meg,vár....,még mindig vár...,aztán már hiába vár.
  -Aztán ott vannak a pályázatírók:A miénket majdnem szó szerint rugdosni kellett,mert majd egy évig írta a pályázatunkat(közel 1 millió forintért)!
  -A társasházkezelők többségének jó sok háza van...,kis késedelem itt,egy két elmaradt lakógyűlés ott+egy kis hiányos tájékoztatás.Maximális tiszteletem a kivételeknek(sajnos kevesen vannak).
  Szóval kész csoda,hogy a mi házunkat 2011-re befejezték!

  Amúgy aki kicsit is gondolkozott,az előre látta hogy az új kormány be fog kavarni a panelprogramba(Orbánék néhány éve még le akarták bontatni a panelházakat).
  Minden tiszteletem a szegedi önkormányzaté,hogy ilyen veszett fejsze helyzetben is biztosítják az önrészt,a várakozó társasházaknak pedig mielőbbi"becsomagolást"kívánok:-)!”
 • 8. p79 2013. augusztus 15. 10:30
  „sbencee: amikor virágzott a panelprogram, ugyanúgy lehetett magánházra is igényelni támogatást. Lehet, hogy most is van még rá lehetőség, csak utána kell járni. Rokkantságival például igénybe vehető az állami támogatás fürdőszoba felújításra (akadálymentesítés, zuhanyzó kialakítás, kapaszkodók...) stb.

  szegedivagyok: ez valóban így van, az életben nem hozza vissza az árát. Makkosházán tavaly újították fel az egyik szalag házat, kb. vagy 25 centis grafitos szigeteléssel, vakolható kőzetgyapottal, napkollektorokkal. Biztos úgy voltak vele, hogy így újabb 25 évre le is van tudva a felújítás. Az elavult víz és gázvezetékek, villanyvezetékek, tűzveszélyes kapcsolótáblák viszont ugyanúgy megmaradtak. A ma még korszerűnek mondható szigetelés pedig 8-10 év múlva már elavult lesz, hiszen már most elérhető a homlokzati PIR szigetelés, szórt PUR habos technológia, stb, az árak pedig a technológiai fejlődéssel folyamatosan csökkennek. Felújításba csak úgy érdemes belefogni, ha a befektetett összeg kb. 10 éven belül visszahozza az árát.”
 • 7. StencilAtya 2013. augusztus 15. 10:28
  „nekik JÁR?”
 • 6. szegedivagyok 2013. augusztus 15. 08:48
  „Szép dolog volt ez a panelprogram, azonban nem igazak azok a "reklámok", amelyekkel igazolni próbálják megtérülését. A felhasznált hőmennyiség valóban kevesebb lett az ilyen épületekben, komfortosabbak is lettek a lakások, és szebbek az épületek, azonban ha szigorúan nézzük a ráfordítást és a felújítás utáni költségcsökkenést, belátható, hogy a büdös életbe nem fognak megtérülni ezek a beruházások. Közgazdaságilag tuti nem. Azon lehet vitatkozni, hogy az államnak megérte-e vagy sem, ez egy más kérdés. Úgy lett volna igazán értelme, ha a jelenlegi pazarló fűtési rendszerek cseréjére is sor került volna, de ha ez a mára korszerűtlenné vált szigetelési rendszereket olyan drágán húzták az épületekre, akkor mennyibe került volna, ha hozzányúlnak a fűtéshez. És itt jönne a képbe a megújuló energia.... Ezek után jobb nem is beszélni róla.”
 • 5. info 2013. augusztus 15. 07:55
  „3. Minibusz 2013.08.15. 07:07 -vannak pályázatok magánházakra is csak kevesen tudják, ablak cserére hőszigetelésre. Aki viszont pályázatból újítja föl házát senki nem veri dobra, mint a panel fölújítást, meg kell keresni az interneten és nevezni.”
 • 4. kis_vakond 2013. augusztus 15. 07:52
  „minimum 20 lakásos, tehát a régi, esetenként több mint 100 éves házak, ahol max 15 lakás van, ismét kimaradnak. Családi házas pályázat volt ugyanakkor, mikor a panelos.”
 • 3. Minibusz 2013. augusztus 15. 07:07
  „Én is szeretnék ilyen támogatás izét!
  Persze én "gazdag" vagyok, mert magánházam van, igaz, már akkor öreg volt, mikor megszülettem, de mindegy.
  Nekem magamnak kell(ene) kigazdálkodni minden itt leírt dolgot, kivéve a liftet, mert az ugye nincs.
  Csak úgy mondom.”
 • 2. emigrans 2013. augusztus 15. 06:57
  „1. sbencee

  "Dogoljon meg aszomszed tehete" ugye a tipikus magyar hozzaallas...”
 • 1. sbencee 2013. augusztus 15. 06:24
  „Vajon az én házamat ki újítja fel? Max én magam. De panelosokat segíteni kell mert ők rossz körülmények között élnek gazdaságtalan fűtéssel stb... Hát nem tudnak érdekelni dobják össze a lakók a pénzt vagy vegyenek fel hitelt azt kész ha meg nincs pénz akkor ez van.... Nem a közpénzt kellene ilyen baromságokra költeni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az István, a király csapatára megtelt a Reök-palota

Zsúfolásig megtelt szerda délután a Reök-palota aulája, ahol a szabadtéri játékok idei utolsó produkciójáról, az István, a királyról beszéltek - képgaléria. Tovább olvasom