Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Négy fal között, házi őrizetben

Szeged - 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmények feltételezett elkövetőivel szemben is alkalmazhat a bíróság házi őrizetet. Aki nem tartja be a szabályokat, megbírságolják, vagy előzetes letartóztatásba kerül.
Becslések szerint évente mintegy százötven-kétszáz házi őrizetesre figyelnek a rendőrök az országban. A hatóság a házi őrizet, illetőleg a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló személyeket rendszeresen ellenőrzi.

– A házi őrizetet, mint az előzetes letartóztatás alternatíváját kisebb, de akár jelentősebb tárgyi súlyú – 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – bűncselekmények feltételezett elkövetőivel szemben is alkalmazhatja a bíróság – mondta Németh Norbert megyei bírósági büntetőcsoport-vezető bíró. A rendőrség Csongrád megyében jelenleg 13 házi őrizetben és 30 lakhelyelhagyási tilalom alatt lévő személyt ellenőriz.
A gyilkossággal gyanúsított balástyai asszony nem tartotta be a házi őrizet szabályait: előzetes letartóztatásba került Archív Fotó: Karnok Csaba
A gyilkossággal gyanúsított balástyai asszony nem tartotta be a házi őrizet szabályait: előzetes letartóztatásba került Archív Fotó: Karnok Csaba

Kumbor Tibor volt szegedi rendőrtiszt például négy évet töltött börtönben, miután tavaly májusban szabadlábra helyezték, házi őrizetét rendelték el, amit 2007 októberében lakhelyelhagyási tilalomra módosítottak.

Házi őrizetbe került az 54 éves balástyai B. Mihályné T. Ilona is, aki március 16-án a nyílt utcán egy gereblyével agyonverte a szomszédját. A városi bíróság nem zárta ki, hogy újabb bűncselekményt követ el, de a Csongrád Megyei Bíróság ezzel nem értett egyet. Megszüntette az előzetes letartóztatást, és elrendelte az asszony házi őrizetét. A gyanúsított a házát 9 és 10 óra között hagyhatta el, ám háromszor is megszegte a szabályokat: előzetes letartóztatásba került.

Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság csalás és sikkasztás gyanúja miatt a szegedi R. Nimróddal és feleségével szemben 2006 nyarán. Görögországban bukkantak rájuk, Szegedre 2004 decemberében szállították őket, vizsgálati fogságba kerültek, majd lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábon védekezhettek. Mozoghattak Szegeden, orvoshoz mehettek, bevásárolhattak. Rendőr nem kísérte őket, de a járőrkocsi gyakrabban kanyarodott feléjük. Ügyüket azóta lezárták, a család Görögországba költözött.

Szabályok

Házi őrizet elrendelésekor a bíróság által kijelölt lakást, illetve az ahhoz tartozó bekerített helyet az illető csak meghatározott időtartamban és távolságra hagyhatja el. Aki ezt megszegi, 1000 forinttól 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható, vagy elrendelhetik előzetes letartóztatását. Lakhelyelhagyási tilalom alatt álló személy a meghatározott területet engedély nélkül nem hagyhatja el, tartózkodási helyét nem változtathatja meg.

Fekete sereg, Tasnádi

Házi őrizetbe került szeptember közepén a fekete seregként ismertté vált bűnözői csoport három tagja. A három férfi eddig előzetes letartóztatásban volt, őket gyilkossággal, zsarolással és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. Mivel az előzetes letartóztatás ideje elérte a maximális három évet és ítélet nem született ügyükben, ki kellett engedni őket. Ugyancsak házi őrizetét tölti Tasnádi Péter vállalkozó, akit korábban erőszakos, valamint gazdasági bűncselekmények miatt ítélték el.

Olvasóink írták

 • 6. felháborodott 2008. szeptember 30. 16:10
  „Ez is beszarás! Háziőrizet és akkor szegi meg, amikor akarja és még otthon rázhatja is a lábát!!!!! Eszik iszik, mega többi! Marhára korlátozva van!!!!”
 • 5. Gakara 2008. szeptember 30. 13:23
  „Zebegény légy szíves válaszolj :-)”
 • 4. <Virág> 2008. szeptember 30. 12:58
  „Erőszakos közösülés alapesete... az mi?
  Amikor csak véletlen ráül ?:)
  Egyébként tényleg nem tudom.”
 • 3. zebegény 2008. szeptember 30. 12:48
  „Virágnak:
  2-8 éves tétele van pl: az erőszakos közösülés alapesetének, a rablás alapesetének, a halált okozó testi sértésnek, a közveszélyokozás alapesetének, az emberrablás alapesetének.
  Tehát súlyos bűncselekmények alapeseteiről van szó.

  Persze ezt nem azért írtam, mert komolyan vettem. :)”
 • 2. <virág> 2008. szeptember 30. 11:54
  „De jó!
  Én otthon ülő típus vagyok, rendőri felügyelet nélkül sem hagyom el az otthonomat, max. hetente 1-szer- bevásárolni. Akkor én akár ...
  Mit csinálnak 2-8 év büntetésért? ( ez vicc, nehogy komolyan vegyétek!”
 • 1. egyebek 2008. szeptember 30. 10:00
  „"Ugyancsak házi őrizetét tölti Tasnádi Péter vállalkozó, akit korábban erőszakos, valamint gazdasági bűncselekmények miatt ítélték el." - Ehhez képest a múlt héten vígan múlatta az időt Szeged frekventált helyein (Szeged Étterem terasza, Hollywood bár), cseppet sem zavartatva magát!
  Marhára rossz lehet szegény bűnözőnek! Szinte irigylem, miközben havi nettó 85 ezerért dolgozom! - közalkalmazottként.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezen a héten eldől Magyar Anna sorsa

Szeged - Ezen a héten eldől, hogy Magyar Anna marad-e a megyei közgyűlés elnöke. Ez múlik azon is, hogy kiáll-e mellette a Fidesz. A párttól hivatalos nyilatkozatot még senki sem tett. Tovább olvasom