Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Négy intézmény az első százban

Egy interneten folyó szavazás jelenlegi állása alapján Csongrád megye legjobb egészségügyi intézménye a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikája. Az országos százas toplistában négy megyei egészségügyi intézmény szerepel: mindegyik egyetemi klinika.
A megyei listán a bőrklinika vezet Fotó: Karnok Csaba
Félidejéhez érkezett az Év kórháza verseny. Az internetes szavazáson az ország 228 államilag és önkormányzatilag finanszírozott kórházát és klinikáját értékelhetik a weblapra látogatók egy ötfokú skála segítségével. A négy hónapos voksolás lezártával, december végén hirdetik ki, melyik bizonyult mind közül a legjobbnak. Az év kórházát korszerű számítógépekkel jutalmazzák.

Az eddig beérkezett közel 13 ezer szavazat alapján Csongrád megye 27 egészségügyi intézményéből négy szerepel az első száz között. A legelőkelőbb helyezést a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikája érte el: a szavazók az ország 36. legjobb intézményének tartják. Az ortopédiai klinika a 83., a szülészeti és nőgyógyászati klinika a 92., a neurológiai klinika pedig jelenleg a 97. helyen áll.
A bőrgyógyászati klinika igazgatója, Kemény Lajos úgy fogalmazott: ők csak teszik a dolgukat, és örül, ha ezt mások értékelik. Ám véleménye szerint ebből a szavazásból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. – Nem tudjuk, pontosan hányan, és kik szavaztak. Bár egy helyről csak egy szavazatot lehet leadni, még így sem zárható ki, hogy egy intézmény szimpatizánsai szervezetten adják le a szavazatokat – magyarázta a professzor, aki hozzátette: a dolgozók körében elvégzett felméréseket pontosabb mutatónak tartja.

A helyezések öt különböző szempont értékelésének átlagolásából születnek meg. Pontozhatják a szavazók az orvos-szakmai ellátást, az ápolást és a szakszemélyzetet, az infrastruktúrát, az ellátást és a környezetet. A szemészeti klinika összesített helyezése ugyan nem túl kiemelkedő – jelenleg a 159. helyen áll –, orvosszakmai ellátás tekintetében azonban a megye legjobb intézménye, ebben a kategóriában ugyanis országosan a 30. helyen áll. Kolozsvári Lajos igazgató tőlünk hallott először arról, hogy létezik ez a verseny, jelenlegi helyezésüknek azonban nagyon örült.

– A mi munkánk lényege a szolgáltatás, így nagyon fontos, hogy tudjuk: elégedettek-e a betegek. Éppen ezért jó és tanulságos ötletnek tartom ezt a kezdeményezést – mondta. A professzor azonban hozzátette: természetesen tisztában van vele, hogy ezt az eredményt nem egy objektív felmérésnek köszönhetik, de – ahogy fogalmazott – így is szépen hangzik.

A honlap létrehozói virtuális üzenőfalat is készítettek minden egyes kórháznak és klinikának, ahol a látogatók szöveges formában is kifejthetik véleményüket. A legtöbb hozzászóló ezt a felületet arra használja, hogy negatív tapasztalatait ossza meg mindenkivel. Üdítő kivétel ez alól az országos listán jelenleg 158. helyre rangsorolt idegsebészeti klinika, valamint a 105. helyen álló makói kórház és rendelőintézet. Mindkettőről azt írták: az ott dolgozó orvosok és ápolók szakmailag és emberileg is kiválóak, minden tőlük telhetőt megtesznek a betegekért. Hasonló kedves szavakat még a jelenleg első helyen álló esztergomi kórház fórumán sem találtunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellélegezhetnek a rózsások

Az országgyűlés által támogatott javaslatok közé került az adótörvény azon módosítása, amely majd a… Tovább olvasom