Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Négy jelölt a múzeumigazgatói posztra

Szeged, Csongrád megye - Megyei múzeumigazgatót választ csütörtökön a kormányhivatal szakbizottsága. Négy jelentkező indul: a jelenlegi igazgató és másik három volt múzeumi ember.
Március végén lejár a megyei múzeumigazgatók megbízatása az új konszolidációs törvény értelmében. Az intézményhálózatokat a megyei intézményfenntartó központok (MIK) vették át januártól a megyei önkormányzatoktól. Így a Csongrád megyei múzeumok a szegedi MIK-hez tartoznak, amelyet Tápai Péter, a szegedi IKV Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatója irányít. A MIK február 22-én írt ki pályázatot, március 27-éig várták a beadványokat, az állás április 1-jétől betölthető.

Információink szerint a Móra-múzeum élére négy pályázat érkezett – négy múzeumi embertől. Mind a négy jelölt megerősítette lapunknak: jelentkezett. Fogas Ottó régész, jelenlegi igazgató tavaly júniusban, 36 évesen kapott ötéves mandátumot a megyétől. Kinevezését bírálták, mondván, nincs elég szakmai múltja és vezetői tapasztalata. Egyetemi évei alatt kezdett az intézményben dolgozni, státuszba 2006-ban került.

A pályázók között az egyetlen nő ugyancsak régész; Balogh Csilla tavaly októberben távozott az intézményből. A pályázatáról korainak tartotta beszélni.

A korelnök és egyben a harmadik régész a pályázók között a 45 éves Szalontai Csaba. A sztrádaásatásokat irányította az M5-ös nyomvonalán, amikor szakmai alkalmatlanságra hivatkozva 2006-ban elbocsátották, majd a munkaügyi pert megnyerte a megye ellen. Tavalyig ki volt tiltva a közgyűjteményből; egy éve folytathatta a kutatást a korábban kiásott leletein. Szabadúszó, régészeti tanácsadó. Úgy érzi, most tiszta a terep, ez meghozta a kedvét a pályázáshoz, mert vannak elképzelései a múzeum vezetéséről.

Menetrend
A megyei kormányhivatal megerősítette: a keddi határidőig négy pályázat futott be. A jogszabályi előírásoknak megfelelően ma bizottság hallgatja meg a pályázókat. Az ő szakvéleményük alapján terjeszti fel előzetes egyetértésre a nemzetierőforrás-miniszterhez az igazgató személyére tett javaslatát Tápai Péter, a MIK vezetője. A miniszteri vélemény megérkezéséig a múzeum irányítása zökkenőmentes és folyamatos lesz, erre a jogszabály lehetőséget ad. 
 
Az általunk megkérdezett, kulturális területen dolgozó szakemberek szerint a legnagyobb esélyes a múzeumigazgatói posztra a 31 éves, történész-teológus végzettségű Miklós Péter, a szegedi KDNP ügyvezető elnöke, a Fidesz kulturális tagozatának megyei elnöke. Tavaly április óta a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. ügyvezető igazgatója. (A Fidesz–KDNP és a Jobbik alkotta közgyűlési többség akkor hat városi cég vezetőjét cserélte le – a szerk.). Azóta fizetés nélküli szabadságát tölti a Móra-múzeumban, ahol előtte négy évig dolgozott. A pályázatról elmondta: helyi és nem helyi szakmai körök biztatására nyújtotta be hosszú gondolkodás után. Úgy érzi, megalapozott, értékes koncepciót írt.

Kitöltetlen mandátumok. A szegedi múzeumigazgatók gyakorta kényszerülnek távozni a szerződésük lejárta előtt. Zombori István 2007 óta vezette az intézményt, 2011 áprilisában küldték nyugdíjba, idén nyerte meg a munkaügyi pert a megye ellen. Elődje egy évig Horváth Ferenc megbízott igazgató volt. Őelőtte 2003-tól 2006 júliusáig Vörös Gabriella irányította a múzeumot. Ellene szintén fegyelmi eljárás indult, amely leváltással zárult.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. bélabá 2012. március 30. 22:44
  „Fantasztikus következtetéseket tudsz levonni így ismeretlenül de ez így van rendjén egy korrupció vadásztól. Elárulom neked pajtikám, hogy soha nem voltam korrupció közelében ( bár most már bánom mert lehet, hogy előrébb tartanék ) ebből kifolyólag kondér hasonlatod sem talált. Én nyugodtan alszom, tudod létezik tisztességes munka és normális élet. Egyébként nem értetted meg amit írtam. Na csá!”
 • 38. Francois 2012. március 30. 07:13
  „36. bélabá
  Ha téged kihagytak a korrupciókból, az biztos nagyon rosszul eshetett neked! :D Ilyen ez a bicikli, biztos nem fértél a kondér közelébe! :D Azért ha egy két személy bebuktatsz, fizet az olyan jól, mintha korrupcióban lennél, és még a börtön se veszélyeztet! :P Ennyit erről kis pajtás! :D :D Hidd el én már csak tudom! :P :D”
 • 37. csaklit 2012. március 29. 21:07
  „Csak annyit tennék hozzá, hogy M. Péter pályázata nem felelt meg a kiírásoknak így a szakértői bizottság kizárta az igazgatói posztra jelöltek közül.
  A másik három pályázó között dől el a dolog. Mert azért az érdekes lenne, ha a kormányhivatal egy kizárt jelöltet terjesztene a NEFMI elé...”
 • 36. bélabá 2012. március 29. 21:04
  „Ajajajaj! Elhivatottság a korrupció felderítésében, ez nagyon erős. Nekem erről egy mondás jut eszembe: a korrupció az amiből engem kihagynak.”
 • 35. Francois 2012. március 29. 19:29
  „T:34. Church
  Nem veszem kötözködésnek,"Volt valaha dolgod a hatóságokkal?" ja folyamatosan van! Persze alaptalanok, általában sa..ó perek. Természetesen minden esetben ártatlan vagyok! :D Írod ezért tartunk itt, valóban tényleg ezért tart itt Magyarország! Ugye ezt senki nem vitatja hogy Mik Peti elhivatott ezen a téren, úgy mint én a korrupciók felderítésében:D Tehát 100% elkötelezett a történelemhez! 31vagy 32 évesen írt két könyvet , írja a harmadikat . Tisztában vagyok azzal is hogy a kinevezések hogy működnek, azért egy két leszármazottat megkérdezhetnének! :D DE komolyan ez a Mik Peti gyereknek ez a történelem az élete, ennél előrébb való a politika?! Tudom, tudom igen. Ezért tart itt Magyarország! :( SAJNOS!”
 • 34. Church 2012. március 29. 19:13
  „33. Francois 2012.03.29. 17:16

  Kedves Francois! Remélem nem lesz félreérthető, amit írok, nem szeretnék kötözködni sem Veled. Szerinted mennyire vetne jó fényt Péterre, mint bukott pályázóra, ha szimpátia tüntetést szerveznétek mellette? Gondolod, hogy változtatna valamit a felálláson? A frissen megválasztott igazgató lemondana Miklós Péter kedvéért? Ez nem az önkritika országa! Káderek, politikai prostituáltak, közpénzen hizlalt áldoktorok világa ez. Sajnos, teszem hozzá! A magyar politika nem igazán kedvez az ilyen eseményeknek, azonnal mindenki farkast kiáltana, hiába állna az egész mögött civil kezdeményezés. Másrészt, biztos lehetsz benne, hogy már régen le van osztva a poszt, esetleg azon mehet most a háttérben a huzavona, hogy Fogasnak vagy Miklósnak erősebbek-e pártfogói "lapjai".
  Másrészt: lehet, hogy volt dolga néhány jelöltnek a hatóságokkal, de pl.: Szalontai Csaba pert nyert munkáltatójával szemben, tehát teljes mértékben tiszta az előélete, feddhetetlen személy, ugyanúgy mint Miklós Péter. Volt valaha dolgod a hatóságokkal? Ha volt, akkor már nem számítasz feddhetetlen személynek? Csak a kíváncsiság kedvéért, a jelöltek közül kinek volt még dolga a hatóságokkal? Tényleg érdekelne.
  Minden tiszteletem a Móráké! De a kinevezést nem ők osztogatják, a helyi politikai kádereket egy percig sem érdekli, hogy a leszármazottaknak ki lenne a legmegfelelőbb személy a Múzeum élén! Minden jót!”
 • 33. Francois 2012. március 29. 17:16
  „Végig futva azon röhögök, szerencsétlen Mik Petinek nem volt idáig dolga a hatóságokkal , a négy jelölt közül! Nem utolsósorban harmadik könyvénél tart! Tehát ő van egyedül aki feddhetetlen és értene is hozzá. Innentől nagyon nehéz a döntés! Suszter maradjon a kaptafánál a megfelelő ember erre a posztra Miklós Péter ennyi. Olyan nagyon sokat ezen nem kell gondolkodni! Mielőtt valaki beír, nem védem közöm nincs hozzá nem rokonom,nem barátom csak tanulmányoztam a jelentkezőket a többi Mórával, és mint leszármazottak nekünk nagyon megfelelne Miklós Péter!”
 • 32. Francois 2012. március 29. 16:41
  „Mivel nekem ez a múzeum valahol családi örökség is, én Miklós Pétert javasolnám. Nem tudom mit hurrogjátok le, őt legalább érdekli a történelem! Nehogy már valami <moderálva> nevezzenek ki a posztra, egyébként is Miklós Péter pályázati anyaga a legjobb! Tényleg ebben Gondának is igaza van , lehetne a DM- ben is szavazni. Ha valami balfaszt ültetnek be, összeszedem a Mórákat, itt és a határon túl és csinálunk egy szimpátia tüntetést Miklós Péter mellett! Ez nem vicc! Halálosan komoly!”
 • 31. dave-id 2012. március 29. 15:06
  „"a legnagyobb esélyes a múzeumigazgatói posztra a 31 éves, történész-teológus végzettségű Miklós Péter, a szegedi KDNP ügyvezető elnöke, a Fidesz kulturális tagozatának megyei elnöke"

  Szánalmas...”
 • 30. Együgyű 2012. március 29. 12:16
  „,,Négy jelölt a múzeumigazgatói posztra"
  Senkinek kétsége nem lehet a renszerváltás óta az igazságban. A mai Szent Istváni, Antal Istváni, I. Orbán Viktori örökségű demokratikus országban csak a leg alkalmasabb, jobb, és szakmailag leg képzettebb polgárunk lehet vezető beosztásban. Ezt a gondolatot még a bölcs nagyra tartott népvezérünk is magáévá teszi! Kis hadurak pedig e döntésbe nem szólhatnak bele.
  Talán tévedek?
  OFF.”
 • 29. saturnus 2012. március 29. 11:47
  „Már eldöntött tény ,hogy a harcos csókosa lesz kinevezve.”
 • 28. Csecs 2012. március 29. 11:09
  „26: Volt szerencsém látni a Zombori-Balogh féle sokmilliós objektumot. Hát nem vall túl nagy profizmusra ilyen silány munkát átvenni! Zombori esetében nem a "miért" volt a kérdés, hanem a "hogyan"! Röfikisasszony történeteinek pedig ha csak a fele lenne igaz, bíróság előtt lenne a helye.”
 • 27. desdichado 2012. március 29. 11:01
  „Már Lenin elvtárs is megmondta: fő a pártosság! Szóval: Hol volt itt rendszerváltás? Mellesleg: akkor is az "ahogy esik, úgy puffan" elv érvényesült, most is.
  A kép teljessége kedvéért: Vörös Gabriella az első, 1998-2003 közötti mandátumát teljesen kitöltötte, csak a másodikat nem. A vádpontok többsége alól pedig rendőrségi vizsgálat tisztázta őt. Most meg olyan vezető jön, aki alapból feddhetetlen, hiszen tisztasági szakember.”
 • 26. howatowabb 2012. március 29. 10:31
  „Engem azért az megnyugtat, hogy az, aki tisztességesen dolgozott, kirúgták, megalázták, jogorvoslattal visszaállíthatta presztizsét. Állását nem kapta vissza,valószínű kellett a mutyiba, mindegy, ha nem is ért a munkához! Nem lehet már hozzáértő, professzionális munkát végezni tudó szakembert pozícióba helyezni, aki nem basáskodni, barbárkodni akar? Meddig megy ez még így?!”
 • 25. Csecs 2012. március 29. 10:10
  „22: vagy hallomásból, de ez lényegtelen is. Ami lényeges, hogy Ottóval elkezdődött egy folyamat, ami nem az ő hibájából akadozik. A dilettánsok néhány polccal fentebb ülnek. Remélem, hallgatni fognak a józan eszükre, amikor meghozzák a döntést!”
 • 24. csaklit 2012. március 29. 09:53
  „Az azért érdekes, hogy a takarítócég vezetője 2007.08.01-től a múzeum alkalmazottja. 2007. júliusában lett Zombori az Igazgató. Ő vette föl. Másfél éve fizetés nélküli szabin van.
  Ergo: 3 évig "dolgozott" múzeumi szakemberként...”
 • 23. Casablanca 2012. március 29. 09:38
  „Én közfeladatok ellátása, vezető pozíciók betöltéséhez kötnék egy nagy összeférhetetlenségi feltételt:

  - a jelölt semmilyen pártnak, szervezetnek tagja NEM LEHET és az elmúlt 5 évben nem is volt tagja,
  - a pályázó semmilyen pártnak, politikai jellegű csoportnak tanácsadója, kulturális akármilye, felügyelő bizottsági tagja, bizottsági tagja, kapcsolat vállalkozása stb. NEM LEHET

  Akkor vajon most is azok ülnének fent, akik most???”
 • 22. Church 2012. március 29. 09:13
  „A négy jelölt közül csak egy pályázó lenne igazán alkalmas a pozíció betöltésére. Viszont az mindenki számára egyértelmű, hogy a két politikai delegált között fog eldőlni az előre lezsírozott "csata". Csillát nem szabad visszaengedni a Múzeumba! Aki dolgozott vele, ismeri "vezetői érdemeit", az kulturált hangnemben, röviden és tömören össze tudja foglalni két szóban is Csilla tevékenységének jellemzését: FUNKCIONÁLISAN ALKALMATLAN!!!

  19. Csecs 2012.03.29. 08:29
  Ha jól sejtem tapasztalatból beszélsz. :)”
 • 21. gubanc 2012. március 29. 08:43
  „Elvtársak! Hát nem értitek? Tudnotok kell, hogy Rákosi elvtárs őt tartja a posztra érdemesnek. Megérdemli a múzeumigazgatói rangot, mivel életét az internacionalizmusnak és a pártnak szentelte. Hű és megbízható káder.
  Hogy eddig csak takarított? Na és? Majd segítetek neki! Ha meg nem, akkor nem lesz múzeum és kész!”
 • 20. csaklit 2012. március 29. 08:38
  „19. Csecs 2012.03.29. 08:29

  Jót szóltál!!!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazták a tehetségeket

Szeged - Az önkormányzat elvárása az általa fenntartott intézmények felé, hogy a tananyag átadása mellett a tehetségeket is felismerjék. Tovább olvasom