Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Négy kicsi hóember

Szeged - A hó akkor a legalkalmasabb hóemberépítésre, amikor megközelíti az olvadáspontját, és tömörré válik.
Ekkor egy hógolyót görgetve egyre nagyobb méretű labdává növekszik. A hóemberépítésre egy melegebb délutánt követő havazás a legalkalmasabb, és persze szükséges a megfelelő mennyiségű hó. A porhó nem tapad megfelelően – olvasható a Wikipédián a hóemberépítés tudománya.

Ehhez a négy pici hóemberhez nem volt szükség sok hóra, és a szokásos szénszemek és répaorr is hiányzik, helyettük csipkebogyó piroslik a harmadik emeleti erkélyen kuporgó, fehér hógolyókon. Arról nincs írásbeli adatunk, hogy mikor és hol építették meg az első hóembert, pedig kutatták. Bob Eckstein a The History of the Snowman (A hóember története) című művében a középkorba helyezte az első hóember létrejöttét. Jellemző, hogy míg Európában és Észak-Amerikában a klasszikus hóember forma háromrészes, Kelet-Ázsiában inkább kétrészes az általános hóember figura.

A harmadik emeleti hóemberkékre répa helyett csipkebogyóorrok kerültek. Fotó: Kiss Réka
A harmadik emeleti hóemberkékre répa helyett csipkebogyóorrok kerültek. Fotó: Kis Réka

Mini hóembereket építeni talán nem rekord, a világ legnagyobbja annál inkább: a 2008-ban Bethelben (USA, Maine) épült női hóember a rekorder, az Olympiának keresztelt alkotás 37,21 méter magas volt. A Wikipédia szerint a korábbi rekord is Bethelben készült 1999 februárjában: Angus, a hegyek királya 34,62 méteres volt, és több mint 4000 tonnát nyomott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az M5-ösön esett össze - egy autós sem állt meg segíteni

Rendőrök találtak meg egy vérző fejű embert az M5-ös sztrádán - a leállósávban sétált, miután autója… Tovább olvasom