Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Négy király nyomában Szegeden

Szeged – Az egyik legnépszerűbb magyar kártyajátéknak szerveztek versenyt szombaton Szegeden. Az 52. Tarokk Kupán én is elindultam. Egy parti „tett tönkre".
Ha egy üzlet beindul! Egyszerűen nem tudom abbahagyni a hétvégi sportolást! Bicikliztem Szerbiában (és vissza is jöttem), lefutottam, kocogtam, sétáltam a Pick-futás rövidebb távját, most szombaton pedig az agysejtjeimet tornáztattam meg: elindultam a Szegeden megrendezett 52. Tarokk Kupán.

Most, hogy kinevették magukat, megjegyzem: szeretek és tudok is tarokkozni. Az meg mindig a játékostársaimtól függ, hogy a szeretet és a tudás közül melyik éppen az erősebb. A lapjárást, mint emberen kívüli tényezőt most ne számítsuk ide. Azt is be kell valljam, ennek is, mint a bringázásnak és a futásnak „hidegen" vágtam neki: jó fél éve mondtam trullt utoljára... Azonban a tarokk egy kicsit olyan, mint a biciklizés: nem lehet elfelejteni – a szabályokat...

52. Tarokk Kupa Szegeden. A szerző felvétele (galéria)

Első játékasztal: kipipálva

A Kígyó utcai MTESZ-székház nagytermében 40 megszállott tarokkos és én kezdtünk el játszani. A szegedi házigazdákon kívül érkeztek kártyások a fővárosból, Kecskemétről, Mezőhegyesről, sőt még Bécsből is.

Az ötös asztalhoz sorsoltak ki, s be kell ismerjem: az első körben azért izzadtam rendesen. Föl kellett venni a ritmust, osztani egyet. Szerencsére nem voltak „vadállat" bemondások, így könnyen és viszonylag gyorsan ment az akklimatizálódás. Szép lassan jöttek aztán az illusztrált játékok is, majd az élvezetek élvezete: a huszonegyfogás. Itt még csak segéd voltam, később aztán fogtam, kétszer is, sőt áldozat is voltam, de ezekről hamarost. A 16 leosztás végeztével megdöbbenve láttam, hogy megnyertem az asztalom. Jött is a zrikálás azonnal: „a pontok nem tükrözik a játéktudást!" – mondta az egyik játékostársam. Egyetértettem vele, jót kacagtunk, majd vártuk a sorsolást.

Kártyababona igenis létezik

Az első játékasztalon elért első hely, és a hozzá derék iparosmunkával összegereblyézett 66 asztali pont azt jelentette, hogy az összetett verseny negyedik(!) helyén állva a második kört az erősorrend szerinti első asztalon kezdhettem. Itt már a szeretet kevés volt, tudni is kellett, meg jó lap is kellett – volna. Csakhogy.

Az 52. Tarokk Kupa végeredménye

1. Horányi Antal
2. Karig Gábor
3. Karsai Krisztina
4. Zigány Judit
5. Kalmár Margit
6. Jónás József

15. Garai Szakács László

Az összes átkos kártyababonám az első körben rám zúdult: én kezdtem el írni a partikat, sőt az első játékban reszkető XXI-essel voltam ellenjátékos. A második parti aztán be is tett rendesen: ellenfeleink gyakorlatilag csak a volátot nem mondták be ellenünk, minden mást igen, még a huszonegyfogást is. Meg is csinálták. Kilencven pontot buktam két perc alatt: esélyünk nem volt, reménykedni „halványan" mertünk, de sajnos nem azzal a színnel indultam, amivel minden bemondást buktathattunk volna. Innen már nem volt visszaút, három-négy partit nyertem mindössze, így egyértelmű volt, én „állom a számlát": minden játékostársam pluszban zárt.

Izgalmas hullámvasút

Tizenkilenc helyet zuhanva a harmadik kört a hatos asztalon kezdtem. Bíztam abban, hogy az ebéd utáni bágyadtságot ki tudom használni, s vissza tudok valahogy kapaszkodni. Ehhez jó alap volt egy centrum, kismadár, pagátulti, majd néhány körrel később hátulról esett a XXI-es skízembe. Első, második, harmadik hely között hullámvasutaztam, végül másodikként állt meg velem a „szerelvény".

52. Tarokk Kupa Szegeden. A szerző felvétele (galéria)

Ám ezzel a második hellyel csak két helyezést tudtam előreszökkenni a ranglistán, köszönhetően a második asztalon elszenvedett sorozatos balszerencsének, illetve annak, hogy a harmadik körben mindössze 17 asztali pontot tudtam csak bezsebelni.

Három a magyar igazság!

A negyedik körre így visszatérhettem ahhoz az asztalhoz, ahonnan indultam, az ötöshöz. Ez azt is jelentette, ha nem történik dráma, akkor a középmezőnyben végzek. Dráma nem lett, sőt: élvezetes, izgalmas partikat játszottunk, amelyek között volt egy újabb sikeres huszonegyfogás is. Négy színt tartottam, öt tarokk mellett, s ki is bírtam. Végül itt is második lettem, ennek köszönhetően összetettben a tizenötödik helyen végeztem.

Tíztől folyamatosan játszottam, délután ötre 63 leosztáson voltam túl, s úgy éreztem bírtam volna még játszani. Fogok is! Szerdánként a TIK-ben délután négy órakor tartja üléseit a Licit Akadémia, ahol tovább lehet pallérozódni. Nem lenne ugyanis baj, ha a tarokktudásom jócskán fölülmúlná a játékszeretetemet.

Olvasóink írták

 • 5. Morpheus_RexXx 2011. január 19. 09:08
  „Kazimér a kaz-asztán-i grincs... XD

  GRATULA Lacikám. Azért videózhattál is volna a szünetekben... ;) :P”
 • 4. TELSTAR 2010. október 17. 22:08
  „Skízofrén is volt?”
 • 3. flexsnake 2010. október 17. 19:45
  „tiltott szerencsejáték.”
 • 2. .suhym. 2010. október 17. 14:19
  „Jó "buli" lehetett!:)))
  Gratuláció!:)))))))))

  .................................................................

  1. hozzászólás Kazikázmér 2010.10.17. 13:55

  Már megbocsáss, a tarokknak mi köze van az alkotmányhoz? ??
  Mi a fenéért kell mindenhova belevinni a politikát?

  Ülj le inkább tarokkozni, már amennyiben tudsz!:))))))))”
 • 1. Kazikázmér 2010. október 17. 13:55
  „http://alkotmany.postr.hu/
  Ez nem a reklám helye! Itt lehet véleményt írni a készülő alkotmányhoz, alkotmányról! Nosza!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyet moziklubunkba!

10 szerencsés nyerhet jegyet az Őrzők legendája című 3D-s animációs film vetítésére! Tovább olvasom