Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Négy kortárs opera jön Szegedre

Szeged - A házigazda Szegedi Nemzeti Színház társulatának versenyprodukciója, Umberto Giordano André Chénier című operája indítja szombaton az Armel Operaverseny és Fesztivál idei döntőjét. Az ötödik alkalommal megrendezett viadalon hét énekes küzd a végső győzelemért öt partnerszínház előadásában.
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban kedd este nagy sikert aratott az Armel Operaverseny és Fesztivál nyitókoncertje: a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével az elmúlt évek két győztese, az amerikai szoprán, Kristin Sampson és Balczó Péter tenorista mellett a zeneakadémia két növendéke, Balga Gabriella és Vörös Szilvia lépett fel a neves francia karmester, Cyril Diedrich dirigálásával. Az idén ötödik születésnapját ünneplő fesztivál ezzel a rendhagyó nyitánnyal vezette fel Budapesten a holnap induló szegedi döntőt.

Az Armel-fesztivál döntőjébe jutott énekesek. Fotó: DM/DV
Az Armel-fesztivál döntőjébe jutott énekesek. Fotó: DM/DV


A hagyományok szerint a házigazda szegedi társulat versenyprodukciójával, Umberto Giordano André Chénier című operájának bemutatójával kezdődik az idei fesztivál szombat este 7 órakor a nagyszínházban. Az öt opera közül ez az egyetlen klasszikus darab – a fesztivál többnyire a kortárs, kevéssé ismert, új műveket igyekszik népszerűsíteni. A szegedi előadást Bodolay Géza állította színpadra, Pál Tamás vezényli, két versenyző is fellép benne: a címszerepet éneklő spanyol tenorista, Eduardo Aladrén és a Maddalenaként bemutatkozó francia szoprán, Leila Zlassi. Ebben és a New York-i partnerszínház, a Center for Contemporary Opera hétfőn látható versenyprodukciójában, William Mayer Haláleset a családban című operájában is a szegedi szimfonikusok játszanak, és ők a közreműködői az október 15-i díjátadó gálakoncertnek is. Az amerikaiak előadását Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója rendezi – a New York-i előkészületek után a héten már a Nemzetiben próbálnak. Egy versenyző kapott szerepet az előadásban: Philippe Brocard francia baritonista.

Érdekesség: az európai bemutatóként látható kortárs darabban a tavaly különdíjas magyar szoprán, Miksch Adrienn énekli a női főszerepet – versenyen kívül.

Kulisszatitkok a Facebookon

Az ötéves születésnapra megújult a fesztivál honlapja. Facebookon is tartják a kapcsolatot az érdeklődőkkel; kulisszatitkokat, fotókat osztanak meg a közönséggel.

Jövő szerdán a plzeni partner, a Josef Kajetán Tyl Színház Philip Glass 2000-ben elkészült A fegyencgyarmaton című operáját játssza magyarországi bemutatóként a cseh versenyző, Jiri Hájek baritonista főszereplésével. Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház társulata ugyancsak hazai bemutatóként adja elő jövő pénteken Aleksandra Vrebalov Mileva című operáját. Igazi különlegesség a darab: Albert Einstein első feleségéről, az akkor az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó Titelen született, magyarul is beszélő szerb fizikusnőről, Mileva Maricról szól. Mileva tudományos munkásságát – éppúgy, mint kapcsolatát Einsteinnel – sok félreértés övezi; segítette férje kutatásait, valószínűleg az ő ötletéből, segítségével született meg Einsteinnek a Brown-mozgásról szóló cikke. Két versenyző mutatkozik be a produkcióban: a címszerepet a grúz szoprán, Victoria Markaryan, az egyik férfi főszerepet a román basszista, Dan Popescu énekli.

Az utolsó versenyprodukciót jövő vasárnap ősbemutatóként láthatja a közönség: a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház operatársulata az osztrák Roland Baumgartner új operáját, a Mária Teréziát hozza el Szegedre. A címszerepet az idei egyetlen magyar továbbjutó versenyző, Haris Nadin énekli. Ugyanebben a produkcióban jutott be a döntőbe a francia tenorista, a már tavaly is a döntős Paul Gaugler, ám ő családi okok miatt még a nyáron visszalépett.

Olvasóink írták

  • 2. kumisz 2012. október 05. 23:49
    „Nem kéne felmérni az opera jelentőségét a sznobok között is?
    Amikor az emberek több sége namhogy szinházba nem juthathat- el moziba sem )az operát egyenesen elkerüli!”
  • 1. kumisz 2012. október 05. 10:38
    „"Négy kortárs opera jön Szegedre"

    Vonattal vagy busszal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labor lesz a SZOTE-klubból

A belváros közepén nyit szórakozóhelyet Benke Csaba, a SZOTE Klub egykori üzletvezetője alig egy hónap múlva. Tovább olvasom