Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Négy kutya elég a rendhez

Szeged - Négy kutya ,,támasztja" a kerítést Timár Zoltán szatymazi tanyáján, amikor érkezik a gazda, Pihe, Felhő, Bakony és Puppi.
Az első kettő szép komondor, őshonos magyar fajta, nem törzskönyvezett, de a vérvonal rendben. Nyáron voltak négyévesek, egy hónap különbséggel születtek. Mondják, a puli a kutyák Einsteinje – nos, a komondor ugyanaz, csak nagyban. Vigyáz a nyájra, területőrzésre is tökéletes, és jól össze tud dolgozni a pulival. Az utóbbi mindig éber, és figyelmezteti a nyáron fa alatt hűsölő komondort, ha valami nincs rendben.

Elődeik lótolvajt is fogtak már a tanyán, beszorították a takarmányosba, a gazda csak azt hallotta, hogy nem szokványos a kutyák ugatása. Nem tépi szép az embert, de nagyon szigorúan tudja őrizni. A kiterjedt tanyás ingatlant napi rendszerességgel járják körbe, nem kell ide riasztó vagy egyéb őrzés-védelem.
Tanyaőrzők. Pihe, Felhő, Bakony és Puppi. Fotó: Török János
Tanyaőrzők. Pihe, Felhő, Bakony és Puppi. Fotó: Török János

A szálkásszőrű tacskók is fajtatiszták, hasznos kutyák, elsősorban vaddisznóhajtásra és kotorékra használják az állatokat. A gazda nem vadászik, de gyermekei szeretik a tacskókat, fiának is van egy a panelben. Azért is praktikusak, mert a tanyán tartott nyulak takarmányára jönnek a rágcsálók, ezek a kutyák pedig kitűnő bioirtók – nem kell vegyszer. Nem eszi meg, csak elkapja, majd elharapja a patkány torkát, egy másodperc, egy rövid visítás, és vége. A két tacskó is különböző alomból való, egyik Szentgálról, ezért is Bakony a neve – szülei neves vaddisznóhajtók, egész Európában járt velük a gazdája. Szatymazon ennél azért nyugisabb az élet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kritikus volt a helyzet a Kecskeméti KSE Kft.-nél: a sportolókat sem ismerte az újabb tanú

A sportolókat sem ismerte Jánosi István, a KSE Kft. 2011 végén kinevezett ügyvezetője, aki -… Tovább olvasom