Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Négy lábon jár Szeged zsokéja - visszavágóra készül

Szeged - Fűzőben ugyan, de egyre jobban mozog Szeged csigolyatörött zsokéja, aki június elején a Nemzeti Vágtán szenvedett súlyos sérüléseket. Nem zárja ki, hogy szándékosan szorították le – de erre nincs bizonyítéka. Jövőre viszont újra indulna.
Szüleinél, Dunakeszin lábadozik, és már „tűrhetően" érzi magát Tormási Gyula, Szeged lovának, Arany Pataknak a zsokéja, aki még június 1-jén szenvedett súlyos sérüléseket a fővárosi Hősök terén rendezett Nemzeti Vágtán.

Mint korábban megírtuk, a rutinos, profi lovas – miután előfutamát megnyerte – az első középfutam második körében a pályát körülvevő palánknak sodródott, majd ráesett a fémkordonra. A baleset után a mentők az Uzsoki utcai kórházba szállították, CT-felvételt készítettek gerincéről, s kiderült: két csigolyája eltört, hat-hét pedig roncsolódott. Életét valószínűleg a huszárzubbony alatti gerincvédőnek és a fején viselt kobaknak köszönheti. Műteni ugyan nem kellett, de orvosai ágynyugalmat és gerincvédő „fűző" állandó viselését írták elő neki. A szakemberek így is legalább három hónapra becsülték, mire újra lábra állhat – illetve lóra ülhet.

Tormási Gyula kedvenc lovával a verseny előtt, még egészségesen
Tormási Gyula kedvenc lovával a verseny előtt, még egészségesen

– Naponta jön hozzám a gyógytornász, mindennap fölkelek, és egyre többet tudok mozogni – beszélt állapotáról tegnap Szeged zsokéja, akinek jövő héten kell kontrollvizsgálatra mennie Budapestre. Mint mondja, már most is négy lábon közlekedik – de lóláb helyett ezúttal a mankók adnak plusz végtagokat. A „fűzőt" továbbra is viseli, tisztálkodni csak fekve, nedves törölközővel tud. Napközben többnyire tévézik, filmeket néz, nagy fájdalma viszont, hogy a számítógéphez – így az internethez – nem tud odaülni.

Mivel nem bírta nélkülük, a baleset után már három héttel meglátogatta lovait, és ma is naponta kimegy kis időre kedvenceihez – Arany Patakhoz is. Azt mondja, a baleset után is megmaradt a bizalom köztük, és a versenyló is kiheverte a sokkot: azóta egy galoppversenyen már második helyet futott. Ő viszont idén már nem versenyez: fontosabb a felépülése, mint hogy kockáztasson, és egy rossz mozdulattal végleg „kiüsse magát a nyeregből".

A hatalmas bukás után hordágyon vitték a mentőautóba Szeged zsokéját a Nemzeti Vágtán. Fotó: Schmidt Andrea
A hatalmas bukás után hordágyon vitték a mentőautóba Szeged zsokéját a Nemzeti Vágtán. Fotó: Schmidt Andrea

Tormási elmondta azt is: bár a balesetéről készült felvételeket – az összes többi bukással szemben – azóta törölte az RTL Klub, így nem tudták azt visszanézni, szerinte nem zárható ki, hogy szándékosan szorították a palánkhoz. Ezért felelősségre is vonta nemrégiben az érdi zsokét, Dömötör Zotánt, aki viszont tagadta a vádat.
Bárhogy is történt a bukás, Tormási Gyula – családja tiltakozása ellenére – úgy tervezi, ha lesz, jövőre is indul a Nemzeti Vágtán. Merthogy – mint mondja – a baleset ellenére jó hangulatú volt a verseny, és így lehetősége lesz a visszavágásra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kommersztől az egyediig - antikvitásokat kerestünk

Szeged - Festmény, japán váza. A több százezer forintot érő tárgyak hosszú ideje gazdára várnak… Tovább olvasom