Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Négy napig tart a májusünnep

Szeged - Szeged legelső lakótelepe másfél év alatt harminc esztendőt fiatalodott – az egymilliárdos felújítás végét is a majálison ünnepelte a város. Az újszegedi ligetben már délelőtt hömpölygő tömeg ünnepelte a négynapos munkaünnepi hétvégét.
Nagyra nőtt csütörtökön a játszótér a Zápor-tó partján, finomakat lehetett enni, és jókat játszottak – értékeltek a gyerekek. Szeged legelső lakótelepe másfél év alatt harminc esztendőt fiatalodott – az egymilliárdos felújítás végét is a majálison ünnepelte a város.

Noha reggel 8-kor zenés reggeli ébresztőt fújtak Tarjánban, mégis mintha mindenki lustálkodásra szánta volna a délelőttöt. Déltájban népesült be a Zápor-tó környéke. Kora délután már telt házat láttunk a fősétányon, ahol többnyire mindenki harapnivaló után nézett. A szocialisták sátránál ingyen pörkölt gőzölgött a bográcsban, arrébb habzott a sör, és sült kolbász illata csábított. A hétéves Biacsi Brigitta fáradhatatlanul „értékelte" a sárkányvonatot és a forgót. Pihenésképpen a szüleivel bedörgölt némi sült krumplit kolbásszal 4000-ért, majd felcsapott két percre a kisvonat masinisztájának.

Dél körül már benépesült a Zápor-tó környéke. Fotó: Frank Yvette (Képgaléria)

Csúcsértéket döntött a csokitőzsdén a labirintusjáték, tíz pontot ért annak, aki beszállt. A tízéves Szabó Krisztián magyarázta el, hogy a sokféle ügyességi játékban rövid partikat játszanak. Mindenki nyer, ám mindig ott kap érte sok zsetont, ahol épp kevesen vannak. Az idősebbeket a kürtős kalácsos vonzotta. Bíró Gézáné választani sem tudott a négy ízből, ám az eladó biztatta: márpedig „mindegyeset" nem sütünk!

Réka és Nóra mint két tojás ült egymás mellett a kisvonatban. A négy- és a hároméves kislány előbb a kormánykerékkel, majd egy-egy kakasos nyalókával birkózott. A legbátrabb törpe címet mégis a kétéves Zolván Barbara érdemelte volna, aki segítség nélkül mászott fel az ugrálóvár legmagasabb tornyába. A főcsapást betöltő tömegből ekkor a fiatal Ida mama dorgálását lehetett hallani, amint hat éhes szájnak osztotta a csokitekercset és a gumicukrot: – Vége a gyereknapnak! Holnap nem jövünk, mert már mindenki kapott valamit.

Estére a nagyobbak is megkapták a magukét, színvonalas koncerteket és fellépőket hallhatott a nagyérdemű.

Átadták a megfiatalodott Tarjánt

A másfél éve kezdődött első és egyetlen uniós támogatással készülő lakótelepi közműfelújítás és köztér-rehabilitáció hivatalos elkészültét is tegnap ünnepelték a Zápor-tónál. A felújított városrészt Botka László polgármester, Ujhelyi István országgyűlési képviselő és Kele Zsolt, a kivitelező Sade Magyarország Kft. stratégiai és fejlesztési igazgatója adta át. A korszerűsítés értéke összesen 1,083 milliárd forint volt, ebből az uniós támogatás 975 millió, a saját erőt kiegészítő támogatás 65 millió, az önkormányzat saját forrása 43 millió forint. Felújítottak többek között 4 ezer 610 méter víziközművet, 4 ezer 770 méter közvilágítást, 17 ezer 278 négyzetméter útburkolatot, 96 ezer 340 négyzetméter zöldfelületet. Akadálymentesítettek 6 középületet, 18 új játszótér és 4 ezer 787 méter locsolóhálózat létesült.

A jó időnek a legjobban talán a kisgyermekes családok örültek. Fotó: Frank Yvette (Képgaléria)
Délutánra megtelt az újszegedi liget

Meglátszott, hogy a hagyományos szegedi majálist az újszegedi Erzsébet ligetben tartják évről évre. Csütörtökön már délelőtt hömpölygő tömeg ünnepelte a négynapos munkaünnepi hétvégét. A Munkáspárt és a Fidesz sátrára a színpad két oldalán kevesebben figyeltek a nyárias napsütésben. Inkább a zöldben piknikeztek az idősebbek – jó ebédhez pedig szólt a nóta. A madárlátta ebédhez fogyott a sör Bognár Gézáéknál, az újszegedi nyugdíjasok előbb visszafogott tempóban dudorásztak a muzsikaszóra, aztán bemutattak néhány tánclépést.

Szolid nemzeti majális

Tavaszköszöntő nemzeti majálisra invitált a vértói domb tövébe tegnap a Független Városi Szövetség–Magyar Egyesület. Erdélyi fafaragók készítették el a domb 25. születésnapjára felavatott emléktáblát. A családias jellegű sütés-főzésre mintegy kéttucatnyi majálisozó sétált ki a faházikókhoz.

A nyolcéves Kristófot és a két és fél éves Lillát szülei terelgették ki a ligetből. Azt mondták, szerencse, hogy pénteken elutaznak, különben mind a négy napon jönnének ki játszani. Egy napot csak-csak ki lehet köhögni, de négy nap sokba kerülne: a ligetben 5-600 forintért, a Zápor-tónál 400 forintért próbálhatták ki a játékokat. A két gyerek fő kedvencének az ugrálóvár csúszdája és a dodzsem bizonyult.

Délután egy tűt sem lehetett leejteni a liget főutcáján. Fogyott a pecsenye, a vattacukor és a sör, végeláthatatanul pörgött és forgott a vurstli. Megtelt a pázsit pokrócokon pihenő családokkal. A nagyszínpad mögött lehetett valamivel nyugodtabb padokat kifogni, ám ott egymásba olvadt cigányzene és vurstlis sikongatás egy távoli George Michael-egyveleggel. A közönségnek, úgy tűnt, elég pár perc erőgyűjtés. Élvezték a divatbemutatót, este pedig Kovács Kati koncertjét. Ma délután 2-től folytatódik a zene és tánc, az estét a Váradi Roma Café zárja 8-kor. Holnap délután is énekeseké és táncosoké lesz a színpad, esti csemegének a Gőzerő, majd Gerendás Péter koncertje ígérkezik. A négynapos majálist vasárnap is koncertek zárják, a programsorozat csúcsa a latinparty lesz.

Olvasóink írták

  • 2. Nev 2008. május 02. 12:52
    „A Zápor tói rendezvény inkább az MSZP-t dícsérte, nem a munka ünnepét”
  • 1. MÁJ 1 2008. május 02. 12:29
    „MÁJUS 1 A SZERETET ÜNEPE . JA ÉS A MUNKANÉLKÜLIEKÉ .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is szűkület a nagykörúton

Szeged - A szegedi nagykörút külső sávjának felújításával elkészült a kivitelező – a Szilléri… Tovább olvasom