Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Négy nyelven beszélnek a Pick kézilabdásai

Szeged - „Kérek kis lekváros palacsinta, Nem beszélek magyarul, Kislány, szép vagy"– ezek a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatában játszó Luka Zvizej, Daniel Andjelkovics és Adrian Petrea első megtanult magyar mondatai. Puljezevics Nenad már nem jön zavarba, ha nyelvünkön kérdezik, ám a többiek még angolul és szerbül próbálják megértetni magukat.
Marjanac, Ghionea, Osmajics, Andjelkovics, Bjelis, Petrea, Zvizej – ebben az összeállításban lépett pályára a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata szeptember 20-án a Csurgó ellen az újszegedi sportcsarnokban. Az első támadások alatt nem sok magyar szó hangzott el a hazaiaktól.

– A magyarokkal is inkább angolul kommunikálunk – mondta Luka Zvizej. A szlovén balszélső második szezonját kezdte meg a Pickben, korábban négy évet Spanyolországban játszott. – A Barcelonában spanyolul beszéltünk egymással – mesélte a 27 éves játékos, aki szerint a magyar az egyik legnehezebb nyelv. Mivel azonban nagy rajongója a palacsintának, muszáj volt megtanulnia: „Kérek kis lekváros palacsinta".

– De tíz-tizenöt év múlva már ennél is többet tudok majd – mosolygott Luka, aki állítása szerint az utcán tanulgatja nyelvünk szépségeit. – A csúnya szavakat azonban meg sem hallom. Én jó fiú vagyok – mondta.

Dragan Marjanac, Luka Zvizej, Vladimir Osmajics és Puljezevics Nenad nemcsak a pályán találja meg a közös hangot, hanem a szórakozásban is. Fotó: Segesvári Csaba
Dragan Marjanac, Luka Zvizej, Vladimir Osmajics és Puljezevics Nenad nemcsak a pályán találja meg a közös hangot, hanem a szórakozásban is. Fotó: Segesvári Csaba

– Kezdetben próbáltam magyarul tanulni, tanárhoz is jártam, aki a fővárosba költözött, ezért egy év után abbamaradt a nyelvlecke – mondta Daniel Andjelkovics. Pedig a Pick Szeged irányítója a régebbi játékosgarnitúrához tartozik: négy éve játszik a csapatban. Fontosnak tartja, hogy megtanuljon majd magyarul, de Luka Zvizejhez hasonlóan ő is a mi nyelvünket tartja a legnehezebbnek Európában.

Magyar, angol, szerb és román

Simon Bence, a Pick fiatal játékosa azt mondta: a magyarok próbálják segíteni nyelvünk elsajátításában a külföldieket, miközben ők is eltanulnak tőlük néhány szót. – A román szinte már jobban megy a szerbnél, pedig csak három román van a csapatban – mondta az irányító-szélső játékos. Elárulta, hogy az öltözőben Andjelkovics többször szerb nótákkal hangol a mérkőzésre, az edzés és a meccs alatt pedig négy nyelven: magyarul, angolul, szerbül és románul beszélnek egymással.

– A Savehofban csak egy évet játszottam, de ott egy hónap alatt jobban megtanultam svédül, mint Szegeden négy év alatt magyarul – támasztotta alá a korábban elmondottakat a 30 éves játékos. Nem csoda, hogy első megtanult mondata a „Nem beszélek magyarul" volt. Ahogy a román Valentin Ghionea és Adrian Petrea sem bírja még nyelvünket. Mentségükre szóljon: két éve öltötték először magukra a Pick mezét. „Kislány, szép vagy" – mondott egy szerinte nagyon fontos mondatot magyarul a 30 éves Petrea. Hogy ez bejön-e a magyar lányoknak? – Ha válaszolnak, igen, ha pofont adnak, nem – mondta mosolyogva az átlövő.

Puljezevics Nenad hét éve játszik Szegeden: ő beszéli legjobban nyelvünket. Melyik magyar szót tanulta meg először? – Ezt el sem merem mondani, annyira csúnya. Ha valaki idegen nyelvet kezd tanulni, először mindig a rossz ragad rá – nevetett az azóta magyar állampolgárságot kapott hálóőr. Kedvenc szava azóta már van: szeretlek. – Szerbül volim te – magyarázta a 35 éves kapus. Puki azt is elárulta, hogy nem csak a külföldiek tanulnak a magyartól.

– A svédek ellen vívtunk Eb-meccset, amikor Herbert Gábor nézeteltérésbe keveredett a skandinávok egyik szerb származású játékosával. Szerbül szólt oda egy csúnyát, ami a srácot teljesen ledöbbentette – mesélte a magyar válogatott kapusa.

Olvasóink írták

 • 18. pick 2008. október 17. 20:16
  „a pickből mindenki tud angolul...edzésen angolul beszélnek és mecsen is de nincs semmi ......”
 • 17. akárki. 2008. szeptember 25. 18:30
  „hergelve!
  Én értelek,ne szívdd fel magad!!:))
  Addig,ameddig nyernek,engem az se zavar,ha össze-vissza futnak!
  Amit meg az edző mondd,azt meg érteniük kell,mivel szerbek...
  Ha meg nem nyernek,akkor is szeretem őket,mert a csapatot szeretem,nem pedig külön-külön egy embert!!
  Ha utolsók lennének is, nekik szurkolnék!!!!!!!
  :)))))”
 • 16. hergelve 2008. szeptember 25. 17:52
  „akárki: hát nem érted, hogy az a baj, hogy nem értik, mit kiabálunk nekik? Abból, hogy Hajrá Pick Szeged! legfeljebb a Szegedet értik, a Pickről meg azt sem tudják, mi fán terem. De ez lenne a kisebb baj, azt sem értik, amit az edző mond nekik, legfeljebb a szerbek. Így aztán csoda, hogy többen hátra futnak, mikor előre kéne?”
 • 15. akárki. 2008. szeptember 25. 17:36
  „De legalább több nyelvet beszélnek....:)
  És Ti,akik "büdös szerbeztek"???Magyaron kívül megy még valami???
  Én akkor is szeretem őket!!!
  HAJRÁ PICK SZEGED!!!!”
 • 14. Bábel 2008. szeptember 25. 17:06
  „Ha így haladunk, előbb utóbb hét nyelven fognak beszélni. Akkor lesz majd bábeli zűrzavar!”
 • 13. hergelve 2008. szeptember 25. 17:00
  „Én bizisten azt szeretném, ha egy nyelven beszélnének. A játék biztos jobban menne. Ki a fene akrta (akarja), hogy Szegednek nemzetközi csapata legyen? Hát még szurkolni sem lehet nekik, mert nem értik, ha azt kiabáljuk: mindent bele fiúk! A picskut azt értik.”
 • 12. LukSzusz 2008. szeptember 25. 16:09
  „3.nak:Daragij druzja.”
 • 11. ahahahaha 2008. szeptember 25. 14:59
  „balkan meg ejha büdös gyökerek vagytok és kész”
 • 10. palermo 2008. szeptember 25. 14:11
  „havi millios fizetésekböl azért futhatna nyelvtanárra!milyen világklasszisok?az igazi jok nem a pickben játszanak!ejha hozzászolását adom!magyarabb picket!lusta balkániak haza!csak azt elfelejtik egyesek hogy nagy fociklubboknál minden hétvégén min.30 ezer ember van a meccsen,nem pedig 800!”
 • 9. funfun 2008. szeptember 25. 14:05
  „Ezek a srácok nem a BTK-ra járnak,hanem kézilabdázni! Majd megtanulnak szépen lassan magyarul,ha akarnak... VOLIM TE PICK :)”
 • 8. Bringa 2008. szeptember 25. 14:02
  „Hol vannak itt világklasszisok?!Nincs Magyarországon bajnokság,nem vettétek még észre?!”
 • 7. xxxcc 2008. szeptember 25. 13:45
  „hajrá szerbia !!! :)”
 • 6. coccinellapiccolina 2008. szeptember 25. 13:06
  „Nem tartom szerencsésnek, hogy nem beszélnek a srácok magyarul... Legalább próbálják meg. Ha kell, én tanítom meg az összeset angolból vagy spanyolból fordítva, de ha már egyszer itt játszanak, vegyenek annyi fáradtságot, hogy legalább heti 1 alkalommal járjanak el nyelvtanárhoz... Persze hogy nehéz nyelv, de pl Maticnak is sikerült... Ha nem lenne ennyire kényelmes a helyzetük, hogy a csapat 3/4-e hasonló nyelvjárást beszél, biztos jóval előrébb tartanának ezen a szinten (is)...”
 • 5. András99 2008. szeptember 25. 13:03
  „Unió? Globalizáció? Mond ez valamit...ha akarunk eredményes csapatokat Magyarországon, akkor bizony kellene a légiósok. Inkább örülnétek, hogy világklasszisok játszanak a Pickben. Ez mindenhol így megy....nézzetek meg egy angol foci csapatot vagy akár az Intert.”
 • 4. ejha 2008. szeptember 25. 12:30
  „Hát szép, mit is mondjak!

  Húzzonak a picsába ezek a marhák, ezek az eredmények szegedi nevelésű játékosokkal is megvannak!

  HAJRÁ MAGYAR PICK!”
 • 3. tök mindegy, h ki... 2008. szeptember 25. 08:11
  „A Kolozsvár foci csapata 2-1-re (asszem) verte a Rómát a BL-ben. 1 román játszi benne (a kapus), de még magyar se...
  Mikor léptek már be (LukSzusz, balkan va) Európába, a világba, a XXI. sz-ba?
  Idióták...”
 • 2. balkan 2008. szeptember 25. 06:53
  „Nem a Pick az balkáni csürhe!”
 • 1. LukSzusz 2008. szeptember 25. 06:37
  „A Pick az magyar csapat????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Goldoni vígjátékával kezdődik a kőszínházi évad

Szeged - Carlo Goldoni A kávéház című vígjátékával indítja az évadot pénteken a Szegedi Nemzeti… Tovább olvasom