Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Négy szegedi, egy hódmezővásárhelyi középiskola a legjobb 100-ban

Szeged - Öt Csongrád megyei intézmény is szerepel a Quattrocento Kiadó által összeállított 100 legjobb magyar középiskola rangsorában. – Hogy lehet objektíven meghatározni egy iskola teljesítményét? – erről kérdeztük az igazgatókat.

Többek között az érettségieredményeket, az országos középiskolai tanulmányi versenyeken való részvételt, a továbbtanulási és nyelvvizsgaarányokat, valamint a 2010. évi országos kompetenciamérés eredményeit is figyelembe vette a Quattrocento Kiadó, amikor összeállította a 100 legjobb magyarországi középiskola rangsorát. A felsorolásba a 4, 6 és 8 osztályos gimnáziumok, szakközépiskolák és technikumok kerültek be. Az első helyen a fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium végzett. A rangsorban öt Csongrád megyei intézmény is szerepel: 21. helyen a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzett, 47. helyen a szegedi SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, 91. helyen a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium, 92. helyen a Deák Ferenc Gimnázium, 99. helyen a Dugonics András Piarista Gimnázium.

A Radnóti-gimnázium diákjai rendszeresen kiemelkedően szerepelnek az országos tanulmányi versenyeken. Tavaly készült fotónk tanúsága szerint a biológia szakosoknak is volt okuk együtt örülni tanárukka
A Radnóti-gimnázium diákjai rendszeresen kiemelkedően szerepelnek az országos tanulmányi versenyeken. Tavaly készült fotónk tanúsága szerint a biológia szakosoknak is volt okuk együtt örülni tanárukkal, Bán Sándorral.
Fotó: Schmidt Andrea

Hogy lehet objektíven meghatározni egy iskola teljesítményét? – kérdeztük az érintett Csongrád megyei intézmények vezetőitől. Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója az utánkövetést hiányolta a rangsorolási szempontokból. Véleménye szerint fontos lenne figyelembe venni azt is, hogy milyen arányban, és mely felsőfokú intézményekbe kerültek be a diákjaik, és ott hogyan állják meg a helyüket.

– Helyesebb lenne, ha a száz legjobb iskola betűrend szerint szerepelne a felsorolásban – mondta Dobi János. Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója kiemelte: a felmérés többek között a 10. osztályos gyerekek szövegértési és matematikai kompetenciáját vizsgáló dolgozatokat vette alapul. Ez nem tükrözi az egész iskola teljesítményét. Az intézményvezető véleménye szerint inkább komplex mutatórendszert kellene bevezetni a tanulói teljesítményekről, a felvételi és versenyeredményekről. Az adatokat nyilvánosságra hozni, de semmiképp sem rangsorolni.

Kádár Péter, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatója lapunknak elmondta: a lista arra ösztönzi az intézményüket, hogy évről évre javítsanak a statisztikán, és egyre jobb helyen végezzenek. A legreálisabb akkor lenne a kép, ha a felmérést készítők a középiskolai teljesítmény mellett a felsőfokú beiskolázási mutatókat is figyelembe vennék.

– Szerencsésnek tartjuk, hogy a nyelvi készségek mérésekor nemcsak a nyelvvizsgák számát, hanem a nyelvi érettségik átlagát is figyelembe vették. Így árnyaltabb a kép a teljesítményről – hallottuk Tóth Rolandtól. A Deák Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese elmondta: intézményük erőssége a nyelvi oktatás, ennek is köszönhető az előkelő hely.

– A Dugonics András Piarista Gimnázium több tanulmányi területen is különleges, ezért nehéz az összehasonlítás – fogalmazott Károlyi Attila igazgatóhelyettes. Többek között a szakköri munkát, a diákolimpián való magas részvételi arányt, a testvérkapcsolatokat, a vallási programokat sorolta fel. Megjegyezte: bár megállapítható egy egységes rendszer, az intézmények rengeteg egyedi jellemzővel rendelkezhetnek, emiatt nem lehet teljesen objektíven összehasonlítani és rangsorolni őket.

Olvasóink írták

 • 6. szeti 2012. február 06. 19:53
  „Amúgy meg én tuti nem íratnám a gyerekemet ilyen gáz iskolákba. Én is versenyistállóba jártam, tudom milyen az, és mivel jól teljesítettem, gyerekkorom nem sok maradt mellette. Közepes iskola a legjobb, ahol megadják, ami kell, de nem túlozzák el a később használhatatlan lexikális tudás sulykolását, ellenben hagynak gyerekkort a fiataloknak. És akkor nem 40 évesen fognak úgy viselkedni, mint egy éretlen tini...”
 • 5. szeti 2012. február 06. 19:51
  „4. Ja, igen, Botka éhezteti ki. Mert a Botka vezette várost aztán ugyanúgy támogatja az állam, mint két évvel ezelőtt, mi? Mert a fideszes képviselők által vezetett önkormányzati cégek ugyanolyan hatékonyan, ugyanannyi veszteséggel működnek, mint két évvel ezelőtt, mi? Elárulom, mindkettőre NEM a válasz. Orbán felülről, fideszes képviselők alulról szívatják és rabolják ki az önkormányzatot...”
 • 4. aabb123 2012. február 06. 14:50
  „Kívácsi leszek, akkor milyen eredmények jönnek ki, amikor már érezteti a hatását, hogy Botka kiéhezteti a szegedi közoktatást... A jó iskolához pénz kell!!!”
 • 3. TUTI 2012. február 06. 08:17
  „Ez egy rangsor a nagyon sok közül.

  DM-nek javaslat: Lszi, az elmúlt evben a DM-ben közölt rangsoraibol számoljon átlagot és
  közölje! Legyen az is itt. Igy különböző szempotokat egyesitő saját, több szempontrendszert
  figyelemebvevő DM rangsorunkról is lehetne beszelni egy picit! Köszike!”
 • 2. kukus 2012. február 05. 20:54
  „hogy a Bethlen előrébb lenne mint a Deák meg a Dugonics...khm,hát sajnos ismerek jónéhány bethlenest, meg a helybéli módszereket is(kompetenciamérés-haha), úgyhogy erősen kétlem...persze papíron sokminden lehetséges”
 • 1. joy 2012. február 05. 15:30
  „Nehéz mindennek megfelelő objektív mércét fölállítani.
  A Ságvári vezérével értek 1-et, a további helytállást is figyelembe kellene venni.

  Viszont a hazugságra nevelést, vallásos hülyítést semmiképp!
  Ideje lenne a középiskolákban a valós vallástörténelem oktatására időt szánni, bemutatni annak csalárdságát, összefonódását a "felsőbbrendű" hatalommal, annak kiszolgálásával.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videó: Üljön velünk autóba! Irány a havas város!

Senkinek nem ajánljuk, hogy autóba üljön, szinte járhatatlanok az utak Szegeden. Egy olvasónk… Tovább olvasom