Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Négy színész nem kapott szerződést

Szeged - Négy színművészével, Erdélyi Timeával, Farkas Andreával, Márkus Melindával és Savanyu Gergellyel nem kötött szerződést a következő évadra a spórolásra kényszerülő Szegedi Nemzeti Színház. Az érintettek szerint túl későn közölték velük a döntést – más társulathoz már nem tudnak szerződni.
– Azt a 70 millió forintot, amennyivel kevesebb állami támogatást kapunk az idén, legalább húsz emberen lehetne megspórolni, nyilvánvalóan nem ez volt a célunk. Elkészítettük a következő évad műsortervét, igyekeztünk olyan produkciókat találni, amelyeknek a költségigénye mérsékeltebb; kevesebb szereplőt, kisebb jelmez- és díszletköltséget igényelnek. A műsorterv összeállítása után derült ki, kik azok, akik számára kevés szerep adódott. Négy színművésznek nem ajánlottunk a következő szezonra szerződést. A társulat tíz százalékát érintette a döntés, ami a színház világában, ahol a mobilitás más területekhez képest elfogadottabb, nem magas arány – mondja Gyüdi Sándor. A teátrum főigazgatója azt is hozzáteszi: olyan színész is van köztük, aki a műsoron maradó produkciókban továbbra is játszhatja a szerepeit.

– Eleve azzal a szándékkal mentem a szerződtetési egyeztetésre, hogy felmondok, mert nem kaptam olyan feladatokat, amelyekben meg tudtam volna mutatkozni, fejlődni tudtam volna. Párommal együtt, aki egy gyógyszercégnél kapott munkát, hamarosan Londonba költözünk. A testvérem is ott dolgozik, mások ott a lehetőségek. Életem álma volt, hogy színésznő legyek, de fel kell nőni, és az embernek magának kell irányítania az életét – mondja Márkus Melinda.

– Nehéz helyzetbe hoztak azzal, hogy nem szóltak időben, mert mostanra lezárult a színházakban a szerződtetési időszak, ilyenkor már azok a rendezők sem tudnak segíteni, akik szívesen dolgoztak velem. 21 évig játszottam a szegedi társulatban, ez most nem számított – fogalmaz Farkas Andrea, aki nem tudja, mihez kezd. A színházak nincsenek könnyű helyzetben, nehéz „külsősként" szerepet kapni.

uysuuy
Savanyú Gergely (balról)

Öt évadot töltött a szegedi teátrumnál Savanyu Gergely, aki az MR6 munkatársaként korábban rádiózott is, de ezt a munkáját másfél éve feladta a színház, a jó szerepek kedvéért. – Ilyenkor már szinte lehetetlen másik színházban szerződést kapni; már rég elkészítették mindenhol a következő évadra szóló szereposztásokat. A korábbi évek sikereihez képest ebben az évadban nem kaptam olyan feladatokat, amelyek azt jelezték volna, hogy a vezetés gondolkodik bennem, ezért számítottam valami hasonlóra, de ezért mégis gyomron vágott, amikor közölték a döntést – mondja Savanyu Gergely. Évados szerződést és új szerepet ugyan nem kapott, de a műsoron maradó produkciókban színpadra léphet a következő szezonban is. – Ha nem tudok mást kitalálni, hazamegyek Szombathelyre, és valamelyik helyi kereskedelmi rádiónál próbálok szerencsét.

auua
Erdélyi Timea egy emlékezetes szerepében

– Szerződtetési időszakban mindenki talál olyan érvet, amely alapján megfogalmazódik benne, miért épp őt küldenék el. Amikor megtörténik, mégis borzasztóan megdöbbentő. Kétségbeesik az ember, hogy egzisztenciálisan, szakmailag, emberileg mi vár rá. Ez még nem a világvége, mindamellett egy helyzet, amiből meg kell próbálnom kihozni a legtöbbet, amit csak lehet – véli Erdélyi Timea, akinek az idei a negyedik szezonja a szegedi társulatnál; közben vendégként a Madách Színházban is játszott. Magánélete is Budapesthez köti; párjával, Szente Vajk színművésszel augusztusban házasodnak össze. – Most körvonalazódik, hogy mi lesz a következő évadban. Keresztes Attila jelezte, hogy szeretne még velem dolgozni. Szívesen visszatérnék szerepszerződéssel is Szegedre, mert nagyon szeretem a kollégáimat, és Attilával is boldogan dolgoznék újra.
Opera – gyerekbérletben is

– Évadtervünk nem végleges, külső tényezők is befolyásolhatják még. Úgy néz ki, a minisztérium a Nemzeti előadó-művészeti szervezet kategóriába fogadja majd el a regisztrációnkat. Ebben az esetben közszolgáltatási szerződést kell kötnünk az állammal, amiben szerepel, hogy minden évadban egy ősbemutatót is kell tartanunk. Ha erre nem lesz pluszpénzünk, akkor át kell alakítanunk az évadtervet, ami befolyásolja a szereposztásokat is. Az operatagozat két nagy bemutatója mellett a harmadik premier valószínűleg egyben az egyik gyerekdarabunk is lesz, ami csökkentheti majd a drámai tagozat leterheltségét – hangsúlyozza Gyüdi Sándor. A színigazgató a Palacsintást királyt említi példaként arra, hogy mennyi fellépést jelent egy gyerekdarab: ebben az évadban 56 előadásban játszották.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. úgyistudod 2012. április 10. 10:47
  „Kedves klj és PálfiPéter!

  De mi van a kirúgott színészekkel? Vegyétek már észre mennyire gyerekes amit csináltok! A lényeg: a kultúrára szánt pénz is olyan ostobán és felelőtlenül van kezelve, mint minden más pénz az országban. Káááár.! Jó lenne, ha azok a színészek, akik maradnak, azok olyan darabokban játszhatnának, ami valakit érdekel is, mert az idei évad SZÁNALMAS volt.”
 • 25. klj-54 2012. április 09. 20:05
  „http://csutak.fw.hu”
 • 24. PálfiPéter 2012. április 09. 19:39
  „De ha megadnád a honlapod címét...”
 • 23. klj-54 2012. április 09. 18:29
  „Péter!
  Én 1992.03.08 napján valamit láttam vagy látni véltem amikor anafilaxiás shock miatt majdnem a műtőasztalon maradtam! (Addig fel nem ismert gyógyszer allergia.)
  Azóta tudom, hogy ebben a hatalmas világban mennyit érek.
  Sem többnek sem kevesebbnek nem vélem magam bárki másnál!
  Nekem nem kell a hitről magyarázni mert amit megéltem az megerősített abban, amiben anélkül hittem addig is, hogy bizonyítékot vártam volna el bárkitől is.
  Ha ezt az állapotot megéled, megéred, akkor talán engem is meg fogsz érteni.
  Kettőnk közül én vagyok az aki nem ítélkezik a másik felett anélkül, hogy bármit tudna a másikról!
  Ha szétnézel honlapomon és valóban olyan intelligens vagy, mint vélelmezed, akkor találsz ott olyan dolgot, melyből, ha akarsz megismerhetsz egy teljesen más világot, az én belső világom!
  Ahol rend van és nyugalom, ahol az emberek amúgy nem gyűlölködésben lelik meg az örömüket.
  Fedezd fel.”
 • 22. PálfiPéter 2012. április 09. 18:12
  „22. klj-54 2012.04.09. 15:49

  Erre már nem tudok mit írni.
  Azt hiszem a hozzászólások nem engem minősítenek negatívan.
  Tényleg kívánom, ha csak egy kicsit is, de tapasztalja meg a feltámadt Krisztus örömét!”
 • 21. klj-54 2012. április 09. 15:49
  „21. PálfiPéter 2012.04.09. 12:30
  Maradok a tegeződésnél, lévén a NETIKETT szerint járok el.
  Nem mellesleg, ha Horn Gyufa ezt nem vette zokon akkor Te ki a fene vagy, hogy azt tedd?
  1995 óta van nyilvános honlapom amikor még az internetről sem hallottál:)
  Ha sért a "jóbarát " címke az roppant sokat elárul önelégült személyiségedről, szeretném ha kicsit kevésbé lennél megelégedve!
  Vélelmeztem, írásod alapján, mert józan ember ilyet nem feltételez másról, mint amivel letámadtál!
  Kár magyarázkodnod de megtanulhatod, hogy aki belém rúg abba vissza rúgok!
  Röviden ennyi:)”
 • 20. PálfiPéter 2012. április 09. 12:30
  „20. klj-54 2012.04.08. 21:13

  Ha műveltségéről ennyire meg van győződve, értelméről még engem is meggyőzhetne.
  Mikor vontam én önt kérdőre?
  (Ha lehet maradjunk a magázódásnál. Ne nevezzen jóbarátnak, mert az ember meg tudja válogatni a barátait. És önt semmiképpen nem szeretném a barátaim sorában tudni! Ön ismeri a nevemet, én nem az önét, nem meri nyíltan vállalni.)
  Kérdést tettem fel, és nem kérdőre vonás volt az előző hozzászólásom!
  Tény és való: nincs ezer darabot meghaladó könyvtáram. És nem is biztos hogy egy darabig lesz.
  De! Hogyan veszi magának a bátorságot, hogy tényként állítsa hogy én kocsmába jártam, míg ön olvasott?
  Miért gondolja, hogy egy jobb oldali, konzervatív értékeket szem előtt tartó ember csak műveletlen alkoholista lehet?
  Miből gondolja, hogy nem tettem semmit a társadalomért, vagy embertársamért? Ha ön ismer, akkor tudja ennek ellenkezőjét. Nem fogom önnek itt ezen a fórumon elmondani, és igazából nem is akarnám,mert szokták mondani: az öndicséret büdös.
  A másik ok: én nem tudom maga kicsoda. Ha majd nyíltan felmeri vállalni önnön sajátmagát, akkor beszélgethetünk, vitatkozhatunk konkrét dolgokon is, de nem ezen a fórumon. Akár személyesen, akár elektronikus levélben. De nem olyan helyen, ahol sok (agyatlannak tűnő) hozzászóló van.
  Tehát amennyiben szeretne velem érdemben vitázni, és felmeri vállani saját magát, megtalálhat az egyik közösségi portálon. Írjon üzenetet, és lehet elkezdődhet egy valódi párbeszéd, egymást építő kritikus vita. És lehet megértjük egymástól eltérő gondolkodásmódunkat. A végére pedig lehet még barátok is leszünk.
  Várom válaszát az ajánlatomra.
  Kívánom, hogy Krisztus Urunk feltámadásának öröme legyen önnel és szeretteivel!
  Üdvözlettel:
  Pálfi Péter”
 • 19. klj-54 2012. április 08. 21:13
  „19. PálfiPéter
  Nem kell mentegetőznöd, mert én példul a focihoz sem szólok hozzá!
  Amellett annyi mindenhez nem értek, hogy az szinte univerzálissá tesz!
  De tudod, amikor te és sokan mások kocsmát látogattatok én könyvtárat.
  Három válás utána könyvtáram maradványa ma is felette van az ezernek úgy, hogy igen sok könyvet az unokáimnak adtam. Tehát talán az van a relatív tájékozottságom mögött, hogy én olvastam, esetleg tanultam és nem ittam el az eszemet!
  Jobboldal, baloldal?
  Hol élsz jóbarát?
  Mert ebben az országban sem jobb oldal nincs sem baloldal!
  Ugyanis nem pártok vannak, hanem a koncon osztozkodó kis csoportocskák, akik mögött a valódi tőke tulajdonosokat nem ismerjük.
  Emiatt és persze a szervezetlen népesség miatt ebben a hazában sem szakszervezet sem program párt nincs!

  Kritikus hozzászólás?
  Igen de nem nyíltan hanem jó szokásom szerint ott ahol ennek esetleg súlya is van!
  És persze információ, melynek az ismeretében lehetett dönteni a döntéshozónak.
  De a mai döntéshozók -helyi szinten is - a saját székük betonozásával vannak elfoglalva, melynek ember halál lett a vége! Mert a tehetetlen és érdektelen emberektől megdögölhet bárki!
  http://csutak.nolblog.hu/archives/2012/03/07/Embersegbol_elegtelen/
  Ott vannak megnevezve azok akiket Deák Mihály haláláért felelősnek vélek, lévén a cikk linkje levélben el lett küldve!
  De ez sem zavarta őket.
  Bocs,, de te mit tettél a társadalomért vagy embertársadért, hogy engem kérdőre merhessél vonni?”
 • 18. PálfiPéter 2012. április 08. 15:48
  „18. klj-54 2012.04.08. 07:04

  Kezdem irigyelni magát.
  Maga mindenhez ért.
  Legyen az élet bármely területéről szóló írás, magának mindenhez van véleménye.
  Mikor leszek én ilyen tájékozott?
  Csak egy az érdekes: minden negatív hír mögött az az átkozott jobb oldal a felelős.
  Még egyre lennék kiváncsi: vajon az előző kormány alatt is ilyen kritikus hozzászólásai voltak az igen tisztelt úrnak?”
 • 17. klj-54 2012. április 08. 07:04
  „@17. Lucia:
  Már megint bemutatkoztál!
  Írsz anélkül, hogy szép magyar anyanyelvünk alapvető szabályait tisztelnéd, a hétköznapi kultúráról már nem is beszélve.
  Oda vetsz három szót de anélkül teszed, hogy kiderüljön kinek szólt?
  Mire válaszoltál?
  Ebből szerintem az derült ki, hogy az első kettő szó az kérdésként értelmezhető és a végére oda írtad a családi nevedet!
  Lehet, hogy az internet egy szlenget hozott magával (tolvajnyelv), de itt is éRvényesek a helyesírás általános szabályai.
  No meg a N E T I K E T T!”
 • 16. Lucia 2012. április 07. 22:41
  „Miről beszélsz? Ostoba!”
 • 15. klj-54 2012. április 07. 18:19
  „A KFCs. által elbarmolt pénzből vidáman maradhattak volna!
  Gondolok itt a nemsokára fizetendő 10 millára.”
 • 14. tappanto 2012. április 07. 17:32
  „Igen lemondott a gazdasági igazgató és meg kellene nézni a színház gazdálkodását.”
 • 13. Anmari51 2012. április 07. 16:45
  „Anmari51
  Nagyon szomorú, hogy ennyi pénzt kell elvenni a kulúrától is! Nincs elegendő pénzforrás az oktatásra, kultúrára, egészségügyre! Ez azt jelenti, hogy nem csak a ma van veszélyben a jövő is! Ép testben ép lélek a szellemi táplálék ilegalább olyan fontos volna mint az élelmi! Igaz mára oda jutott Magyarország, hogy több millió ember küszködik napi megélhetési gondokkal, nem igénye, pénze nincs kultúrára. Talán ha nem csökkentené a kormány, ha nem kiemelten fontos volna többek között a művészet finanszírozása az állampolgárok számára meg fizethető áron tudna művelődni ifjúsággal az élen derűsebb élhetőbb lenne az életünk. A művészvilág leépítése, alulfinanszírozása is része lehet az új 1 millió munkahelynek? Nem jobb a helyzet más területen sem, nincs munkalehetőség ipart, mezőgazdaságot privatizálták felszámolták . A ma is működő, termelő cégek szintén nem magyar tulajdonúak. Mi lesz ennek a vége teljes körű csőd, éhezés nyomor? Most már ott tartunk, hogy nem csak orvosok, ápolok mennek "világgá" a szinészek is? Szomorú tudja e valaki, mikor lesz ennek vége? Belátható időn belül itthon, otthon leszünk és lesz munka megélhetésre lehetőség a diplomás és munkás ember számára egyaránt!”
 • 12. Egyolvasó 2012. április 07. 15:26
  „8. Együgyű 2012.04.07. 11:52

  "Orbán Viktor nem hazudott, csupán mi voltunk (választók) azok akik félreértették.
  Az egymillió munkahelyet nem pluszban értette, hanem úgy, hogy összesen lesz annyi."”
 • 11. csakegyalampolgar 2012. április 07. 15:09
  „9. plútó : Miért felmondott a gazdasági igazgató?”
 • 10. rettegi 2012. április 07. 12:39
  „Nagyon sajnálom az elküldött színészeket! Tudtam volna helyettük javasolni másik nyolcat, már bocsánat. Márkus Melinda fantasztikusat alakított a kölyökben. Farkas Andrea megbízható tartópillére volt sok előadásnak. Savanyu Gergely maradandó a Háztűznézőben, Csárdáskirálynőben stb... (hát nem is értem :( ) Erdélyi Tímea pedig az idén lett nagy kedvencem a Hétköznapi őrületekben és a Hedda Gablerben. Sokat veszít a távozásukkal a szegedi színház. Érdekes azonban, hogy a főigazgató úr egy cikken belül keveredik ellentmondásba: "A műsorterv összeállítása után derült ki, kik azok, akik számára kevés szerep adódott." Majd a végén: "Évadtervünk nem végleges..." Akkor mi van?”
 • 9. plútó 2012. április 07. 12:36
  „A Fideszt ért- jogos, jogtalan- szapulások mellett fontosabb lenne odanézni a színházi belső gazdálkodásra. Esetleg lehet majd tudni, mi áll a gazdasági igazgató felmondása hátterében?”
 • 8. Együgyű 2012. április 07. 11:52
  „,,Négy színész nem kapott szerződést"
  Emberileg sajnálatos dolog!
  Minden munkahelyen ezt csinálják, ha nincs, pénz vagy nem jut, adnak eleget. Mért lenne különb a színházi világ. De azért örülni kellene, hogy labdarúgó pályákra és a képviselők folyamatos vagyongyarapítására mindig jut mani. De a kormány és a média szerint 1 Milla új munkahely létesül. Közmunka 4-órában korlátlanul lesz! Azt is hallottam a propagandából, hogy sikert-sikerre halmozunk!
  Áldozatot meg mindenkinek vállalni kell!!!
  Az is bevett szokássá vált, hogy:" Párommal együtt, aki egy gyógyszercégnél kapott munkát, hamarosan Londonba költözünk. A testvérem is ott dolgozik, mások ott a lehetőségek." Mindenki, aki teheti, az menekül a Szent Istváni örökségű, demokratikus, egyenlő, szabad Magyarországról! Csak azok a 2-es állampolgárok szívják, meg akik valamilyen okból a fentieket nem tehetik meg!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  OFF.”
 • 7. kowalsky 2012. április 07. 11:29
  „Kopogtassanak a Jáksó családnál, hátha találnak nekik helyet a több milliárdos, 50 ezres nézettséggel bíró mega produkciójukban. Bár kevés rá az esély, mert rengeteg pénzt ki kell talicskázniuk a fidesz irodába.”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliókra büntethetik Szegedet- Ki beszél itt az Agóráról?

Ha április 10-én sem születik döntés, több tízmillióra büntethetik a várost. Tovább olvasom