Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 30. vasárnap - Rózsa

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Négy színész nem kapott szerződést

Négy színész nem kapott szerződést

Szeged - Négy színművészével, Erdélyi Timeával, Farkas Andreával, Márkus Melindával és Savanyu Gergellyel nem kötött szerződést a következő évadra a spórolásra kényszerülő Szegedi Nemzeti Színház. Az érintettek szerint túl későn közölték velük a döntést – más társulathoz már nem tudnak szerződni.

Munkatársunktól - 2012.04.07. 05:58
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– Azt a 70 millió forintot, amennyivel kevesebb állami támogatást kapunk az idén, legalább húsz emberen lehetne megspórolni, nyilvánvalóan nem ez volt a célunk. Elkészítettük a következő évad műsortervét, igyekeztünk olyan produkciókat találni, amelyeknek a költségigénye mérsékeltebb; kevesebb szereplőt, kisebb jelmez- és díszletköltséget igényelnek. A műsorterv összeállítása után derült ki, kik azok, akik számára kevés szerep adódott. Négy színművésznek nem ajánlottunk a következő szezonra szerződést. A társulat tíz százalékát érintette a döntés, ami a színház világában, ahol a mobilitás más területekhez képest elfogadottabb, nem magas arány – mondja Gyüdi Sándor. A teátrum főigazgatója azt is hozzáteszi: olyan színész is van köztük, aki a műsoron maradó produkciókban továbbra is játszhatja a szerepeit.

– Eleve azzal a szándékkal mentem a szerződtetési egyeztetésre, hogy felmondok, mert nem kaptam olyan feladatokat, amelyekben meg tudtam volna mutatkozni, fejlődni tudtam volna. Párommal együtt, aki egy gyógyszercégnél kapott munkát, hamarosan Londonba költözünk. A testvérem is ott dolgozik, mások ott a lehetőségek. Életem álma volt, hogy színésznő legyek, de fel kell nőni, és az embernek magának kell irányítania az életét – mondja Márkus Melinda.

– Nehéz helyzetbe hoztak azzal, hogy nem szóltak időben, mert mostanra lezárult a színházakban a szerződtetési időszak, ilyenkor már azok a rendezők sem tudnak segíteni, akik szívesen dolgoztak velem. 21 évig játszottam a szegedi társulatban, ez most nem számított – fogalmaz Farkas Andrea, aki nem tudja, mihez kezd. A színházak nincsenek könnyű helyzetben, nehéz „külsősként" szerepet kapni.

uysuuy
Savanyú Gergely (balról)

Öt évadot töltött a szegedi teátrumnál Savanyu Gergely, aki az MR6 munkatársaként korábban rádiózott is, de ezt a munkáját másfél éve feladta a színház, a jó szerepek kedvéért. – Ilyenkor már szinte lehetetlen másik színházban szerződést kapni; már rég elkészítették mindenhol a következő évadra szóló szereposztásokat. A korábbi évek sikereihez képest ebben az évadban nem kaptam olyan feladatokat, amelyek azt jelezték volna, hogy a vezetés gondolkodik bennem, ezért számítottam valami hasonlóra, de ezért mégis gyomron vágott, amikor közölték a döntést – mondja Savanyu Gergely. Évados szerződést és új szerepet ugyan nem kapott, de a műsoron maradó produkciókban színpadra léphet a következő szezonban is. – Ha nem tudok mást kitalálni, hazamegyek Szombathelyre, és valamelyik helyi kereskedelmi rádiónál próbálok szerencsét.

auua
Erdélyi Timea egy emlékezetes szerepében

– Szerződtetési időszakban mindenki talál olyan érvet, amely alapján megfogalmazódik benne, miért épp őt küldenék el. Amikor megtörténik, mégis borzasztóan megdöbbentő. Kétségbeesik az ember, hogy egzisztenciálisan, szakmailag, emberileg mi vár rá. Ez még nem a világvége, mindamellett egy helyzet, amiből meg kell próbálnom kihozni a legtöbbet, amit csak lehet – véli Erdélyi Timea, akinek az idei a negyedik szezonja a szegedi társulatnál; közben vendégként a Madách Színházban is játszott. Magánélete is Budapesthez köti; párjával, Szente Vajk színművésszel augusztusban házasodnak össze. – Most körvonalazódik, hogy mi lesz a következő évadban. Keresztes Attila jelezte, hogy szeretne még velem dolgozni. Szívesen visszatérnék szerepszerződéssel is Szegedre, mert nagyon szeretem a kollégáimat, és Attilával is boldogan dolgoznék újra.
Opera – gyerekbérletben is

– Évadtervünk nem végleges, külső tényezők is befolyásolhatják még. Úgy néz ki, a minisztérium a Nemzeti előadó-művészeti szervezet kategóriába fogadja majd el a regisztrációnkat. Ebben az esetben közszolgáltatási szerződést kell kötnünk az állammal, amiben szerepel, hogy minden évadban egy ősbemutatót is kell tartanunk. Ha erre nem lesz pluszpénzünk, akkor át kell alakítanunk az évadtervet, ami befolyásolja a szereposztásokat is. Az operatagozat két nagy bemutatója mellett a harmadik premier valószínűleg egyben az egyik gyerekdarabunk is lesz, ami csökkentheti majd a drámai tagozat leterheltségét – hangsúlyozza Gyüdi Sándor. A színigazgató a Palacsintást királyt említi példaként arra, hogy mennyi fellépést jelent egy gyerekdarab: ebben az évadban 56 előadásban játszották.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 26 hozzászólás
Moderálásra küldöm 26. úgyistudod 2012.04.10. 10:47

Kedves klj és PálfiPéter!

De mi van a kirúgott színészekkel? Vegyétek már észre mennyire gyerekes amit csináltok! A lényeg: a kultúrára szánt pénz is olyan ostobán és felelőtlenül van kezelve, mint minden más pénz az országban. Káááár.! Jó lenne, ha azok a színészek, akik maradnak, azok olyan darabokban játszhatnának, ami valakit érdekel is, mert az idei évad SZÁNALMAS volt.

Moderálásra küldöm 25. klj-54 2012.04.09. 20:05

http://csutak.fw.hu

Moderálásra küldöm 24. PálfiPéter 2012.04.09. 19:39

De ha megadnád a honlapod címét...

Moderálásra küldöm 23. klj-54 2012.04.09. 18:29

Péter!
Én 1992.03.08 napján valamit láttam vagy látni véltem amikor anafilaxiás shock miatt majdnem a műtőasztalon maradtam! (Addig fel nem ismert gyógyszer allergia.)
Azóta tudom, hogy ebben a hatalmas világban mennyit érek.
Sem többnek sem kevesebbnek nem vélem magam bárki másnál!
Nekem nem kell a hitről magyarázni mert amit megéltem az megerősített abban, amiben anélkül hittem addig is, hogy bizonyítékot vártam volna el bárkitől is.
Ha ezt az állapotot megéled, megéred, akkor talán engem is meg fogsz érteni.
Kettőnk közül én vagyok az aki nem ítélkezik a másik felett anélkül, hogy bármit tudna a másikról!
Ha szétnézel honlapomon és valóban olyan intelligens vagy, mint vélelmezed, akkor találsz ott olyan dolgot, melyből, ha akarsz megismerhetsz egy teljesen más világot, az én belső világom!
Ahol rend van és nyugalom, ahol az emberek amúgy nem gyűlölködésben lelik meg az örömüket.
Fedezd fel.

Moderálásra küldöm 22. PálfiPéter 2012.04.09. 18:12

22. klj-54 2012.04.09. 15:49

Erre már nem tudok mit írni.
Azt hiszem a hozzászólások nem engem minősítenek negatívan.
Tényleg kívánom, ha csak egy kicsit is, de tapasztalja meg a feltámadt Krisztus örömét!

Moderálásra küldöm 21. klj-54 2012.04.09. 15:49

21. PálfiPéter 2012.04.09. 12:30
Maradok a tegeződésnél, lévén a NETIKETT szerint járok el.
Nem mellesleg, ha Horn Gyufa ezt nem vette zokon akkor Te ki a fene vagy, hogy azt tedd?
1995 óta van nyilvános honlapom amikor még az internetről sem hallottál:)
Ha sért a "jóbarát " címke az roppant sokat elárul önelégült személyiségedről, szeretném ha kicsit kevésbé lennél megelégedve!
Vélelmeztem, írásod alapján, mert józan ember ilyet nem feltételez másról, mint amivel letámadtál!
Kár magyarázkodnod de megtanulhatod, hogy aki belém rúg abba vissza rúgok!
Röviden ennyi:)

Moderálásra küldöm 20. PálfiPéter 2012.04.09. 12:30

20. klj-54 2012.04.08. 21:13

Ha műveltségéről ennyire meg van győződve, értelméről még engem is meggyőzhetne.
Mikor vontam én önt kérdőre?
(Ha lehet maradjunk a magázódásnál. Ne nevezzen jóbarátnak, mert az ember meg tudja válogatni a barátait. És önt semmiképpen nem szeretném a barátaim sorában tudni! Ön ismeri a nevemet, én nem az önét, nem meri nyíltan vállalni.)
Kérdést tettem fel, és nem kérdőre vonás volt az előző hozzászólásom!
Tény és való: nincs ezer darabot meghaladó könyvtáram. És nem is biztos hogy egy darabig lesz.
De! Hogyan veszi magának a bátorságot, hogy tényként állítsa hogy én kocsmába jártam, míg ön olvasott?
Miért gondolja, hogy egy jobb oldali, konzervatív értékeket szem előtt tartó ember csak műveletlen alkoholista lehet?
Miből gondolja, hogy nem tettem semmit a társadalomért, vagy embertársamért? Ha ön ismer, akkor tudja ennek ellenkezőjét. Nem fogom önnek itt ezen a fórumon elmondani, és igazából nem is akarnám,mert szokták mondani: az öndicséret büdös.
A… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 19. klj-54 2012.04.08. 21:13

19. PálfiPéter
Nem kell mentegetőznöd, mert én példul a focihoz sem szólok hozzá!
Amellett annyi mindenhez nem értek, hogy az szinte univerzálissá tesz!
De tudod, amikor te és sokan mások kocsmát látogattatok én könyvtárat.
Három válás utána könyvtáram maradványa ma is felette van az ezernek úgy, hogy igen sok könyvet az unokáimnak adtam. Tehát talán az van a relatív tájékozottságom mögött, hogy én olvastam, esetleg tanultam és nem ittam el az eszemet!
Jobboldal, baloldal?
Hol élsz jóbarát?
Mert ebben az országban sem jobb oldal nincs sem baloldal!
Ugyanis nem pártok vannak, hanem a koncon osztozkodó kis csoportocskák, akik mögött a valódi tőke tulajdonosokat nem ismerjük.
Emiatt és persze a szervezetlen népesség miatt ebben a hazában sem szakszervezet sem program párt nincs!

Kritikus hozzászólás?
Igen de nem nyíltan hanem jó szokásom szerint ott ahol ennek esetleg súlya is van!
És persze információ, melynek az ismeretében lehetett dönteni a döntéshozónak.
De a mai döntéshozók… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 18. PálfiPéter 2012.04.08. 15:48

18. klj-54 2012.04.08. 07:04

Kezdem irigyelni magát.
Maga mindenhez ért.
Legyen az élet bármely területéről szóló írás, magának mindenhez van véleménye.
Mikor leszek én ilyen tájékozott?
Csak egy az érdekes: minden negatív hír mögött az az átkozott jobb oldal a felelős.
Még egyre lennék kiváncsi: vajon az előző kormány alatt is ilyen kritikus hozzászólásai voltak az igen tisztelt úrnak?

Moderálásra küldöm 17. klj-54 2012.04.08. 07:04

@17. Lucia:
Már megint bemutatkoztál!
Írsz anélkül, hogy szép magyar anyanyelvünk alapvető szabályait tisztelnéd, a hétköznapi kultúráról már nem is beszélve.
Oda vetsz három szót de anélkül teszed, hogy kiderüljön kinek szólt?
Mire válaszoltál?
Ebből szerintem az derült ki, hogy az első kettő szó az kérdésként értelmezhető és a végére oda írtad a családi nevedet!
Lehet, hogy az internet egy szlenget hozott magával (tolvajnyelv), de itt is éRvényesek a helyesírás általános szabályai.
No meg a N E T I K E T T!


26 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...