Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Négy tanszék költözik vissza a Dóm térre

Szeged - 1,5 milliárd forintból újították föl a Szegedi Tudományegyetem Dóm téri épületeinek egy részét. Az uniós pénzforrás egy hetedét berendezésekre költhették. Ám az universitas egykori rektora, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert bútorainak nagy részét is visszaköltöztették.
Visszafoglalja Dóm téri laborjait, munkaszobáit és tantermeit a Szegedi Tudományegyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai, Szerves Kémiai, Optikai és Kvantumelektronikai, valamint Kísérleti Fizikai Tanszéke. Tavaly júliusban költöztek el a Dóm tér 7., 8., 9. szám alól, a volt I-es kórházban találtak ideiglenes otthonra, amíg az 1930-ban átadott egyetemi épület négyezer négyzetméterét renováltatta az universitas.

Másfél év után visszaköltöznek. Fotó: Karnok Csaba
Másfél év után visszaköltöznek.
Fotó: Karnok Csaba

Energiatakarékosan

Közel 150 egyetemi oktató, kutató, munkatárs, illetve 500 kémia, fizika, környezettudományi, biológia szakos és gyógyszerészhallgató munkafeltételei javulnak a felújított Dóm téri épületegyüttesben – tudtuk meg Varga Csabától. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának dékánhelyettese elárulta: a héten kezdődött költözködés karácsonyig tart, aztán berendezik a laboratóriumokat. A februárban kezdődő második félévben már a hallgatók is birtokba vehetik a közel 1,5 milliárd forintból felújított, energiatakarékos épületet.

– Áll a kutatómunka: hétfő óta költözködünk. A műemlékvédelem engedélyével az ablakok belső szárnyait, illetve a számunkra oly fontos gépészeti berendezéseket kicserélték – mutat a bútoralkatrészek közül kikandikáló vezetékcsonkokra Wölfling János. A Szerves Kémiai Tanszéket vezető egyetemi docens, MTA-doktor örül a 6 laboratóriumukban felállított, új elszívó fülkéknek, a levegő-utánpótlást biztosító rendszernek, a klimatizálásnak.

A doktorandusok mellett a tanszék 12 munkatársa is kiveszi a részét a pakolásból. Közülük például Frank Éva adjunktusnak a felújított, legalább száz hallgatót befogadó előadóterem tetszik. A munkaszobákba viszont a régi bútorokat kell elhelyezniük, a cserére már nem futotta. A félemeleten, a tanszékvezetői szobába kerül Szent-Györgyi Albert egykori íróasztala, a könyvtárszobába a Nobel-díjas tudós által is használt szekrények, bőrfotelek és a kanapé. De az egykori rektor laboratóriuma helyén már új a berendezés.

– A laborgyakorlatok közül amit csak lehetett, előre hoztunk, illetve elcsúsztattunk. Az elméleti órákat pedig más tanszékek helyiségeiben, például az Irinyi-épületben tartjuk. A kutatómunkát a volt I-es kórházban ideiglenesen berendezett laborokban folytattuk – sorolja a tanszékvezető.
Úgy szervezték életüket, hogy a renoválás idején se sérüljön a hallgatói, oktatói, kutatói érdek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre nevelnek a szakkörök

Csongrád megye - A szakkörön elsajátított tudást más tantárgyaknál és hétköznapjaikban is… Tovább olvasom