Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Négy üdülőt tart fenn a megyei önkormányzat

Szeged - Ragaszkodik a megyei önkormányzat a négy jó állapotban lévő üdülőjéhez. Kettőben nyári gyermektábor működik, kettőt felnőtteknek adnak ki bérbe. A cél, hogy önfenntartók legyenek.
Nyár végéig telt házas a megyei önkormányzat balatonszárszói gyermeküdülője; 10 turnusban 120 gyerek 10 felügyelőtanár kíséretében nyaralhat a magyar tenger partján. A múlt heti táborba olyan rászoruló iskolásokat delegáltak a megyei szociális ellátórendszer munkatársai, akik különben soha nem jutnának hasonló pihenési lehetőséghez. A családoknak jelképes összeget kellett érte fizetniük. A fürdés mellett tihanyi hajókirándulás is szerepelt a táborozók múlt heti programjában. A hetvenes években épült hétszobás faházikókban 4–6 gyerek fér el, saját konyha főz rájuk. A tóparttól 200 méterre fekvő üdülőhöz partrész, stég, kézilabdapálya, mászófal és 20 bicikli is tartozik. A szezont májusban általában osztálykirándulók nyitják, ősszel pedig hagyományosan gólyatáborozók zárják.

A megyei fenntartású üdülőket vezető Talmácsi György elmondta, a szárszói gyermektábort folyamatosan felújítják, karbantartják csakúgy, mint a szintén a hetvenes években épült felnőttüdülőt, a balatonföldvári – Békés megyével közös – Hotel Aquát. A komplexum 36 kétágyas, fürdőszobás, erkélyes szobája pótágyazható. Fűtés ebben sincs, de a nyári szezonra ebben is előre elkelnek a szobák. A parttól 300 méterre, családias környezetben fekvő üdülőben önellátásra utaltak a vendégek, mert konyha nincs, van viszont udvar és parkoló, a gyerekeknek játszótér is.

Eladó a Napfény

Júniusban – megírtuk – a megyei közgyűlés a szegedi és a szentesi tűzoltólaktanya épülete mellett a szegedi Napfény Hotel és Kemping ingatlanjának eladásáról döntött. A három objektum áruba bocsátásából az önkormányzat összesen 685 millió forint bevételt remél.

Csongrád megyének nemcsak vízparti, hanem hegyi gyermeküdülője is van; Mátrafüreden 40-en férnek el az erdőszéli, patakparti faházakban. 200 méterre egy vendéglő jelenti a komfortot, de a helyi konyhában önellátóan is főzhetnek a vállalkozó szelleműek. Jellemzően a tábort szervezetek bérlik ki, például nagycsaládok üdültetésére.

A megyei üdülők közül egyedül a másik mátrai pihenőhely tart nyitva egész éven át. Galyatetőn felnőttek pihenésére szolgál a hat konyhás, társalgós apartmanház, páratlan kilátással a Gyöngyösi-medencére. Összesen 22 üdülővendég fogadására alkalmas, akik nyári időszakban hetes, téli szezonban hosszú hétvégés turnusokra foglalják le.

Nem eladó. A két balatoni és két hegyvidéki üdülő eladása soha nem került szóba – tudtuk meg Talmácsi Györgytől. Mindig az igényes fenntartás volt a cél, hiszen sokkal nagyobb értéket képvisel, mint amennyit – főként az utóbbi években – pénzben el lehetett volna kérni értük. Ráadásul viszonylag kevés a fenntartási költségük; az őrzés és karbantartás összesen 6 állandó dolgozóval tavaly 28 millióba került. A kiadásokat idén 20 millió forint alá akarják leszorítani, hogy belátható időn belül önfenntartók legyenek. Míg a rendszerváltásig csak megyei dolgozókat fogadtak az üdülők, húsz éve nyitottak a kereskedelmi célú üdültetés felé, és az elsők között csatlakoztak az üdülési csekkes szolgáltatók köréhez.

Olvasóink írták

 • 9. páljoo 2010. augusztus 11. 09:25
  „Húúú sikerült pár zagyvaságot összehozni ebben a cikkben! Én felnőtt vagyok, tehát kivehetek bérbe a négy üdülő közül kettőt, ha önfentartó vagyok ? Ha a hétszobás faházikókban valóban 4-6 gyerek fér csak el akkor ezeket ne szobáknak nevezzük hanem csak celláknak, és még így is jut hely a smasszernak. Szeretnék egy konyhát is ami rám főz. A Hotel Aqua-ban meg önellátásra utalnak be vendégeket? Galytetőn meg hat konyha is van? Mi van?

  http://csmudulo.hu/index

  itt érdemes körülnézni”
 • 8. Rosmary53 2010. augusztus 10. 23:22
  „7. hozzászólás Besenyő_Pistabácsi 2010.08.10. 21:32
  http://csmudulo.hu/balatonfoldvar

  Ne keseregj, Pistabácsi, itt a link, nézelődj, mind a 4 üdülő ott van, ha nem is ingyen, de jó áron csak eltöltesz pár napot, ha már évek óta sóvárogsz, és biztosan tettél is félre.”
 • 7. Besenyő_Pistabácsi 2010. augusztus 10. 21:32
  „Én mindig szerettem volna gyerekkoromban nyaralni, de a szüleim olyan helyen voltak alkalmazottak, ahol a nagyobb beosztású emberek minden évben sorba kerültek, de mi sohasem! Azután felnőtt koromban is szerettem volna ingyen, vagy olcsón nyaralni, de a szakszervezet mindig a családosokat, és a tűzhöz közel állókat (párttagokat) részesítette előnyben! Azután a Gmk-k nak Kft-k-nek, BT-knek nem voltak szakszervezeti üdülőik! De talán majd "egyszer" én is ott lehetek majd, ahol mások 50 éven keresztül alanyi jogon élvezték az életet!?”
 • 6. andrisne 2010. augusztus 10. 19:03
  „De miért???”
 • 5. Tapasztalt 2010. augusztus 10. 16:55
  „andrisné, nekünk a gyereküdülöbe már többször nem sikerült.”
 • 4. andrisne 2010. augusztus 10. 16:17
  „Mi évek óta a földvári Hotel Aqua-ba járunk.Minden szuper,nagyon szeretünk ott.
  Tapasztalt nincs igazad,bocsi....nekem semmilyen kapcsolatom nincs.Egyszerűen telefonálok,szobát foglalok,fizetek és nyaralok.Ennyi!!!”
 • 3. jq 2010. augusztus 10. 15:18
  „egy gyerekre több szoba jut? "...hétszobás faházikókban 4-6 gyerek fér el"”
 • 2. Tapasztalt 2010. augusztus 10. 14:19
  „ha van megyei fideszes kapcsolatod, sima ügy......ha nincs, ne próbálkozz, menj a Sziki Kempingbe, az a városé”
 • 1. Rosmary53 2010. augusztus 10. 13:43
  „Szeretnénk Földváron nyaralni, vagy Galyatetőn, hol lehet helyet foglalni? ha valakinek van infója, kérem, adja meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebbségi választás: 21 megyei településen

Szeged - 4135 választópolgár kérte felvételét a kisebbségi választói jegyzékbe a július 15-i… Tovább olvasom