Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Négy városban lehet korizni a megyében

Szeged - A megye négy nagyvárosában működik jégpálya szezonálisan, Szegeden, Makón, Szentesen és Hódmezővásárhelyen. Utóbbi szabadtéri, vagyis időjárásfüggő, az elmúlt hetek melegrekordjai előtt kapitulált, de tegnaptól újra használható.
„Napi 20-25 fokos melegben Woodlandben, Kaliforniában mindennap nyitva van a jégpálya, nem fedett, és az emberek rövid ujjúban koriznak. Sok sikert Vásárhelynek a hasonló megoldáshoz, a gyerekeknek és felnőtteknek szükségük van erre a kis örömre télen" – írta az egyik közösségi oldalon egy hozzászóló, arra célozva, Hódmezővásárhelyen napokig zárva volt a szabadtéri jégpálya.

Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense elmondta: közel 10 éve működik az ingyenesen igénybe vehető műjégpálya. Az utóbbi napokban, hetekben évtizedes téli melegrekordok dőltek meg, ezért nem lehetett a megfelelő hőmérsékletre, használhatóvá hűteni. Bár a kompresszorok a nap 24 órájában, másfél hónapja egyfolytában működnek, keddig mégis állt a víz a pályán, amely a múlt péntek óta nem üzemelt. A mobil rendszert korábban bérelte a város, mintegy 7 éve vásárolta meg 35-40 millió forintért, az összeszerelése 150-200, a szétszerelése 30-40 ezer forintot emészt fel. A hőmérséklet tegnapra lehűlt annyira, hogy ismét birtokba vehették a pályát a téli sportok szerelmesei, a korcsolyázni vágyók.

Vásárhely belvárosában ingyen lehet siklani a jégen. Fotó: Imre Péter
Vásárhely belvárosában ingyen lehet siklani a jégen. Fotó: Imre Péter

– A 600 négyzetméteres alapterületű, sátorponyvás Frigo-jégpályát 5 évvel ezelőtt, 120 millió forintból családi vállalkozásban építettük Szentesen – közölte ifj. Magyar József, a Szentes Frigo Kft. vezetője, a Hungerit vezérigazgatójának, Magyar Józsefnek a fia. Elmondta még, speciális hűtőrendszerükkel 25 fokig használható jeget állíthatnak elő a 100 százalékban kihasznált jégpályán, amely nem mobil rendszerű, utóbbit nem tartja jó megoldásnak ifj. Magyar József.

A makói műjégpályát a helyi kommunális nonprofit kft. üzemelteti. Mindennap reggeltől estig nyitva van. A pálya fedett, és benne büfé működik. A jégpályán hétköznapokon délelőtt az általános iskolások korcsolyáznak teljesen ingyen – testnevelésóra keretében. Délutánonként 2 órás szabad jégidők vannak, az érdeklődőknek belépődíjat kell fizetniük. A jégpálya ebben a szezonban tavaly december 6-án nyitott, és február 28-áig tart nyitva. A makói is mobil: sátrasan fedett, márciustól november végéig az aszfaltos pályát más sporteseményekre használják.

Szegeden közel 20 esztendeje működik a fedett jégcsarnok, amely az első években egész évben nyitva tartott. De ez legalább 10 éve megváltozott: a Szeged Városi Műjégpálya szeptember utolsó hétvégéjének péntekétől március végéig, április elejéig tart nyitva – mondta Páger Zoltán intézményvezető. Hozzátette, ezt a hűtőrendszer tökéletlensége, vagyis az anyagiak indokolják, szükség lenne annak cseréjére – ezt az intézmény, illetve a Szegedi Sport és Fürdők Kft. saját erőből képtelen megoldani –, és akkor akár az évi 9 hónapos üzem is megoldható lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítenek az elbíráláson

Változott a jogszabály, így a megváltozott munkaképességűek újabb csoportjának kedvez. Tovább olvasom