Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Négycsillagos szálló lesz ötcsillagos minőséggel

Szeged - Megnyitották az újságírók előtt csütörtökön a Régi Hungária ajtaját, hogy odabent, a patinás falak között jelentsék be: decemberben elkezdődik a felújítás. 2010. augusztus 20-ára szeretnék átadni a négycsillagos hotelt.

Tarsoly Csaba, a tulajdonos Quaestor csoport elnök-vezérigazgatója Botka László polgármesterrel és Ujhelyi István országgyűlési képviselővel együtt jelentette be tegnap, hogy még idén decemberben elkezdődik a Régi Hungária Szálló felújítása. Mint ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, a Quaestor csoporthoz tartozó Régi Hungária Kft. uniós pályázaton 600 millió forintot nyert a rekonstrukcióra. A felújítás előreláthatóan több mint 2 milliárd forintba kerül, és 2010. augusztus 20-ára készül el.

A 32 éve bezárt szállodába nem először próbált életet lehelni az aktuális tulajdonos. A Quaestor – amely 1994-ben vette meg az ingatlant – több pályázatot adott be az elmúlt 10 évben, de csak nemrégiben sikerült nyernie. A pályázat előkészítésében – még turisztikáért felelős államtitkárként – Ujhelyi István is közreműködött.

Belülről 32 éve láthatták a vendégek az egykor patinás hotelt. Lesz munkájuk bőven az építőknek. Fotó: Schmidt Andrea
Belülről 32 éve láthatták a vendégek az egykor patinás hotelt. Lesz munkájuk bőven az építőknek. Fotó: Schmidt Andrea

Tarsoly Csaba elmondta, jelenleg 6-8 szállodaprojektben érdekeltek: a szegedit erre a láncra szeretnék felfűzni, a konferenciaturizmusra alapozva. Az a cél, hogy a Régi Hungária Szeged első számú idegenforgalmi központja legyen. Négycsillagos szállót nyitnak majd meg, ötcsillagos minőséggel – hangsúlyozta –, fényűző berendezéssel, a régi étterem, bál- és zeneterem eredeti pompájában való megjelenítésével.

A szállodában 50 szoba lesz, a recepciót az Arany János utcából, az éttermet a Dankó Pista-szobor felől, a kávézót a Dózsa utcából lehet majd megközelíteni. A recepcióból a hatalmas, kupolás átriumba, a „lobbiba" léphet majd a vendég, és itt lesznek a liftek is.

A város a parkolási gondok megoldásával is segítette a projektet – mondta Botka László: a szálloda igénybe veheti majd a szomszédos parkolóházat.

Fények és árnyak

Még elhagyott, leromlott állapotában is szép a Régi Hungária belülről: nincs szükség villanyvilágításra, az ablakokon, a kupolán beszökő napsugarak természetes fénnyel árasztják el az átriumot, a lépcsőházat, az emeleti báltermet. A Quaestor igyekezett megőrizni az öröklött múltat, a márványoszlopokat például takaró fedi. Egy korábbi tulajdonos pedig – amelyik szintén szerette volna felújítani a hotelt – statikailag, vasbetonnal erősítette meg a falakat, és újabb emeleteket is felhúzott.

Olvasóink írták

 • 10. piszkavas 2008. november 22. 18:46
  „Logaritmus depressziós vagyok, igen, a hozzászólásodtól, annyira egyszerű vagy... Ha nincs háttered a kérdés megválaszolásához alaptalanul ne fikázz... Mi köze a politikához? Tudod mi az, hogy közbeszerzés?

  Azért volt kérdés a kérdés, mert én sem voltam/vagyok biztos abban, hogy kell közb. eljárást indítani, az értékhatárokat mindenesetre jócskán túllépi a maga 2 milliárd plusszos bekerülési költségével, mivel a nemzeti értékhatár 100 millió Ft körül, a közösségi értékhatár 1,325 Milliárdnál van építési beruházásoknál. Mindez akkor áll, ha minisztérium, önk. v valamilyen állami cég beruházkodik, de ha magáncég állami/EU-s támogatással, az nem tudom hogy működik... De feltételezve, hogy jogszerűen járnak el, valószínűleg nem kell tendereztetni.

  Egyébként én is ugyanúgy szeretném , ha az a gyönyörű, múltat idéző épület megújulna, és Szeged éke lenne, mint a legtöbben, nem kell a buta előítélet csak mert megkérdeztem, hogy stb, stb...”
 • 9. Titanilla 2008. november 22. 10:42
  „Annyira a városhoz tartozik ez az épület, hogy szégyen a mostani állapota, valóban jó lenne ha kezdenének vele valamit, és a többivel is, /pl Hági , Centrum gödör/ csak csufitják a várost.Még ha nem szállodaként müködne az is többet érne, mint a város közepén egy lepusztult épület.”
 • 8. joy 2008. november 22. 08:12
  „Magánbefektető nem köteles pályáztatni, csupán elszámolási kötelezettséggel tartozik az Uniónak.

  Négycsillagos szálloda ötcsillagos minőségben?
  Csak nehogy úgy jöjjön ki az a 4 csillag, hogy 3 csillagos kiszolgálás 5 csillagos árakon!

  Én is hiszem, ha látom!”
 • 7. zombor 2008. november 21. 19:33
  „szentesen miért 5 CSILLAG-os...szegeden miért 4 ???”
 • 6. tahoszegedi 2008. november 21. 18:45
  „Vakulj Paraszt”
 • 5. augustulus 2008. november 21. 17:41
  „Csak akkor kell közbeszerzés, ha az állami támogatás mértéke meghaladja az 50 %-ot.”
 • 4. Mil 2008. november 21. 17:36
  „"Négycsillagos szállót nyitnak majd meg, ötcsillagos minőséggel - hangsúlyozta -, fényűző berendezéssel, a régi étterem, bál- és zeneterem eredeti pompájában való megjelenítésével."

  És amikor felébrednek, bilibe lóg majd a kezük.. :)”
 • 3. Mil 2008. november 21. 17:35
  „Tuti bukta. Nem lesz ebből semmisem, hiszem ha látom.”
 • 2. Logaritmus 2008. november 21. 16:54
  „"A Quaestor - amely 1994-ben vette meg az ingatlant - több pályázatot adott be az elmúlt 10 évben, de csak nemrégiben sikerült nyernie. A pályázat előkészítésében - még turisztikáért felelős államtitkárként - Ujhelyi István is közreműködött."

  Piszkavas, komolyan mondom: a te fajtád mindenben csak a rosszat látja? Derpessziósak vagytok? Vagy mi? Miért kellene közbeszerzés? Mi köze ennek a politikához? A hely MAGÁNkézben van, 14 évvel ezelőtt eladták és most végre MEGÚJUL a hely.

  Gyurcsány a hibás, mi? :D”
 • 1. piszkavas 2008. november 21. 16:48
  „Ki lesz a kivitelező? Szeviép? Ferroép? Nem kötelesek kiírni közbeszerzést a kivitelezésre, ha már 600 milla EU-s pénz van benne? Mert ha igen az kb. 2 hónap tuti lesz. Már csak hogy decemberben kezdenék a KIVITELEZÉST...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az öt vidám dinoszaurusz és Bambi

Kistelek - A kisteleki babafotózásunkon 38 gyermeket kaptunk lencsevégre. Miközben a babák pózoltak,… Tovább olvasom