Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Négycsillagos szálloda épül a szántóföldön

Kistelek - Tulajdonost váltott a kisteleki 4 csillagos szálloda 822 milliót nyert pályázója, így elkezdődhetett a beruházás. A távozó vállalkozó több szálon kötődött az átláthatatlan tulajdonosi hátterű Aqua Hotelnél felbukkant offshore céghez.
822 millió forint uniós támogatást nyert 2012-ben a Royal Casa Kft., hogy Kisteleken megépítse a Hungaromed Hotel és Komplementer Gyógyászati Központot. A beruházás mégis csak egy gyors tulajdonosváltás után indult el, és az már biztos, hogy a december 31-i határidőt az új tulajdonos sem tudja tartani.

Jelenleg gőzerővel dolgoznak a gyulai munkások a 4 csillagos hotel építésén, a Kistelektől 2,7 kilométerre, egy erdő szélén és a szántóföldek közepén lévő telken már 2 emeletet felhúztak. Az építésvezető gyulai férfi szerint tervmódosításra is szükség van, a wellnessrészleget a nagyközönségnek is megnyitnák. Azt mondta, az új, szintén gyulai tulajdonos már megfelelő garanciákkal rendelkezik, biztosan megépül a komplexum.

Most már épül a 4 csillagos hotel. Az új tulajdonos el tudta kezdeni a beruházást. Fotó: Segesvári Csaba
Most már épül a 4 csillagos hotel. Az új tulajdonos el tudta kezdeni a beruházást. Fotó: Segesvári Csaba

Az, hogy a pályázaton nyertes cégben miért kellett gyorsan tulajdonost váltani, csak sejteni lehet. A Royal Casa Kft. az A. F. Investment Kft. újszegedi címére volt bejegyezve, amelynek az offshore háttere miatt a kisteleki Aqua Hotelnél már vizsgálódott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A hatóság megállapította, a már felépült kisteleki szállodában korábban tulajdonosként bejegyzett vállalkozás átláthatatlan.

Nem ez az egyetlen kapcsolódási pont az offshore cég és a Royal Casa Kft. korábbi tulajdonosa között. Az Opten adatai szerint az A. F. Investment Kft.-t is ugyanaz a Gy. Tamás alapította, aki 2006 és 2007 között egy másik ingatlanbefektetéssel foglalkozó makói kft.-ben is résztulajdonos volt. De Gy. Tamás irányította azt a kft.-t is, amelyik 2011-ben vásárolta be magát a kisteleki Aqua Hotel Kft.-be. Gy. Tamás makói cégét 2007-ben egy szintén offshore hátterű vállalkozásnak továbbadták, majd 2010-ben került a Royal Casa, 822 milliós uniós pályázatot nyert volt tulajdonosához.

– A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nkft. mint közreműködő szervezet 2014. július 21-én  rendkívüli helyszíni szemlét tartott, ahol megállapították, hogy az épület pinceszintje elkészült. Továbbá elkészültek a földszinti falak teherhordó falai, vasbeton tartószerkezetei. A födém ideiglenes alátámasztásául szolgáló szerkezet építése folyamatban van. A kedvezményezett a projekt megvalósításában bekövetkezett késedelem okát főleg a cég tulajdonosi szerkezetének változásával indokolta. A tulajdonosváltást követően megkezdődtek a kivitelezési munkák, és további probléma nem ismert – közölte érdeklődésünkre a Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztálya.

Hogy megéri-e 4 csillagos szállodát építeni Kisteleken? Egy neve mellőzését kérő szakember szerint ezt majd az idő eldönti. A jelenleg működő, 2003-ban 79 millió forintos támogatással megépült 3 csillagos Aqua Hotelt 2007 óta üzemelteti a vele azonos nevű kft. A 2008–2009 között Nagy Sándor kisteleki polgármester tulajdonában lévő cég a beszámolók szerint nem egy aranybánya, tulajdonosainak eddig 32 millió forint veszteséget termelt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reneszánsz táncot tanul az ugandai Kitaka

A világ minden tájáról érkeztek hallgatók a szegedi mesterképzésre Tovább olvasom