Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Negyedére apadt az állami pénz a szociális kasszában

Szeged - Minden bizonytalan a szociális segélyek körül. Egy hét alatt két verziója is volt a törvénytervezetnek. Most úgy látszik: támogatások szűnnek meg, nem lesz méltányos közgyógyellátás.
 Szociális temetés

A temetkezési törvényben elrejtve szavaznak majd a honatyák arról is, miszerint a januártól bevezetésre váró szociális temetés még egy év haladékot kap, vagyis csak 2016-tól vezetik be.

2010 óta a negyedére csökkent a szegedi szociális kasszába érkező állami támogatás – hangzott el a megdöbbentő kijelentés a legutóbbi közgyűlésen. Tovább borzolta a kedélyeket, amikor Nagy Sándor alpolgármester az országos adatokból kiemelte: a közmunkásokkal együtt a munkanélküliség aránya 7,8 százalék, de a nélkülözők száma ennek a háromszorosa, 27 százalék.

Ez még Szlovákiában is „csak" 10,2 százalék. Emiatt érthetetlen, hogy a kormány visszaszorítja a segélyezést. Póda Jenő (KDNP) hangsúlyozta, hogy a kormány a munka irányába terelné az embereket, ezért csökkentené a segélyezést. Frakciótársaival a bérből és fizetésből élőkkel szolidáris, azokkal, akik nem ilyen-olyan segélyekből rakták össze megélhetésüket, hanem kemény munkával.

Valószínűleg ez az oka, hogy 2015 márciusától átkerül a járási hivatalba a foglalkoztatáshelyettesítő támogatás és a rendszeres szociális támogatás.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a szociális törvényről azt mondta a múlt héten, hogy az intézkedés célja a visszaélések megszüntetése. Ezzel az önkormányzat megszabadul a kétféle segély 20, illetve 10 százalékos önerejének terhétől. (Ezek az ellátások Szegeden 2250 embert érintenek.)

Az összes többi támogatás átkerül az önkormányzat hatáskörébe. Magyarán: a kormány megszünteti az eddigi lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást. Előbbit jelenleg 2700 szegedi, utóbbit 135 kapta. Nekik az érvényes határozatuk idejére még fizetik az ellátást, de utána a kormány az önkormányzatra bízza a sorsukat – segélyezzen, ha van rá pénze. Az állam 30 milliárdos pályázati keretet ad hozzá, amire jelentkezni lehet, nyilván önerővel, de még nem tiszták a feltételek.

 Makacs dolgok

2010-ben 895 millió forint érkezett Szegedre a pénzbeli szociális ellátásokra – a humán közszolgáltatási iroda adatai szerint. 2011-ben 812 millió, 2012-ben 626 millió folyt be. 2013-ban 469 millió forintot kapott a város, ehhez képest a feladatai csak ebben az évben csökkentek, a járási hivatal megalakulásával átkerült az ápolási díj és az időkorúak járadéka, ami 47 milliós tétel. Idén már csak a tavalyi összeg fele, az öt évvel ezelőttinek a negyede jutott: 230 millió forint.

Egy tollvonással ugyancsak megszünteti a kormány márciustól a méltányossági közgyógyellátást. Eddig az önkormányzat saját hatáskörben határozta meg, milyen költségre és milyen jövedelmi szint alatt adja gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre. Az ellátás 30 százalékát a város fizette, a többit az OEP. Idén Szegeden ezt 770-en kapták. Tehát ez sem kötelező feladat, ha a városnak van rá pénze, fizetheti.

– Hogy mennyi forrása lesz az önkormányzatnak jövőre a szociális segélyezésre, egyelőre nem tudjuk kiszámolni, mert új képlettel kell kalkulálni. Az ehhez szükséges állami forrás összegét az államkincstár adja meg januárban. A hivatal saját számítása alapján a tavalyi összeg fele jut a városnak, vagyis várhatóan 115 millió forintra lesz jogosult. Tegyük hozzá, az egész szociális kassza Szegeden idén 1,4 milliárdból gazdálkodik. Ez a kötelező állami ellátási formákhoz évközben érkező állami forrásrésszel együtt értendő – tájékoztatott Novkov Veszelinka, a polgármesteri hivatal humán közszolgáltatási irodájának vezetője. Akkor tudja eldönteni az önkormányzat, megbirkózik-e a három feladattal (lakásfenntartási, adósságkezelési szolgáltatás és méltányossági közgyógyellátás) úgy is, hogy nem kap hozzá az államtól egy fillért sem.

Ez a jelenlegi helyzet. Mert múlt héten homlokegyenest megváltozott a kormányzat elképzelése. Szerdáig úgy volt, hogy a járási hivatalnak átadott ápolási díjat és az időskorúak járadékát visszakapják a települések. Ehhez képest jött a csütörtöki bejelentés teljesen más elképzelésekről.

Címlapképünk illusztráció

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a beteg, rühes határsértő

Egészségügyi áteresztő pontot adnak át pénteken a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen. Tovább olvasom