Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Negyela Zoltán: tanár néninek is hívnak a reverenda miatt

Szeged - A 27 éves Negyela Zoltán személyében új plébánosa van Öttömösnek, Pusztamérgesnek és Ruzsának. Terve, hogy visszavezeti a hagyományos vallásosságot.
Szegeden szentelték pappá, plébánosként most kapta első megbízatását a 27 esztendős Negyela Zoltán. Szabadkai születésű, és rá szó szerint is igaz, jó pap holtig tanul. Egerben kezdte a teológiát, Szegeden fejezte be, mellette Budapesten kánonjogi tanulmányokat is folytatott. Szegeden elvégezte még a hittanár-nevelői szakot, a katekéta–lelkipásztori szakot, és most kezdte el a szervezetfejlesztés–karitásztudomány szakot. Azt mondja, a kutatás és a plébánosi munka nem zárja ki egymást. Új állomáshelyén, Ruzsán Zoli vagy Zoltán atyának szólítják, de elárulta, az öttömösi katolikus iskolában előfordul, hogy a gyerekek tanár néninek nevezik a hittanórán a reverendája miatt.

– Nagyon nehéz három falut ellátni, de a helyzetnek előnye is van, mert mindenütt ugyanolyan nagy szeretettel és bizalommal fogadtak, ragaszkodnak a papjukhoz – mondja a kényszerű ingázásról. Igaz, elődjével nem rokonszenveztek a helybeliek, akármelyik település lakóit kérdeztük is. Információink szerint az a fiatal pap Franciaországban folytatja pályafutását. – Újra bevezettem a községekben a hétköznapi szentmiséket. Ruzsán felnőttképzés is indul a szentségek pótlására, mindenütt tartok bibliaórát kötetlen beszélgetéssel, és terveim szerint Ruzsán még ebben a hónapban elkezdjük a minden negyedik szombati diákmisét, utána ministránsfoglalkozást szervezünk. Remélem, bővül a kör, mert most még korlátozott idővel rendelkezem.

Az új plébános terve, hogy visszavezeti a hagyományos vallásosságot; egyrészt bizalommal, másrészt jó példával. Nem zárkózik el, megértőbb, lazább a hozzáállása és alkalmazkodik, így a helybeliek is jobban alkalmazkodnak az egyház törvényeihez. Örül, hogy több huszonéves fiatal jelentkezett, hogy megkeresztelkedne vagy bérmálkozna. Új honlapot indított www.ruzsaplebania.hu néven. Az idősebbek kezdeményezték a Szent Antal-kilencedet és a filmvetítést a plébánián, azt mondja, ennek sincs akadálya, később megvalósítják. Zoli atyát egyelőre lefoglalja a plébánián a saját lakrészének felújítása, amely korábban félbemaradt. A szülei segítenek neki, de ha szakmunka kell, helybelit hív.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emma a legnépszerűbb Zákányszéken

Akár négy könyvet is hazavihetne minden balástyai, olyan nagy a helyi bibliotéka állománya. Tovább olvasom