Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Négyen költöznének a szegedi csodák palotájába

Szeged - Holnaptól gondolkodhatnak az építészek azon, hogy milyen legyen a szegedi csodák palotája. Oda költözik a Százszorszép, az informatikatörténeti múzeum és néhány látványlabor.
Pénteken mutatják meg az érdeklődő építészeknek a leendő „szegedi csodák palotája" területét. Bejárják a Kálvária sugárút–Jósika utca–Londoni körút–Gogol utca által határolt tömböt, aztán pályázhatnak az egyelőre nem túl dallamosan hangzó, de hivatalosan Agóra Pólusnak nevezett belvárosi közösségi központ tervezésére. Korábban megírtuk: az önkormányzat körülbelül négyezer négyzetméteren, 1,9 milliárd forintból, nagyrészt pályázati forrásból hozná létre a palotát (a pályázatot beadták, döntés még nincs). A területet most az IKV használja, de magánházak is érintettek a beruházásban: a Kálvária sugárúton például két, helyi védettség alatt álló ház fogja közre a tervezett közösségi központot.

Így néz ki most a terület a Jósika utcánál, ahová a kulturális centrumot építenék. Fotó: Schmidt Andrea
Így néz ki most a terület a Jósika utcánál, ahová a kulturális centrumot építenék.
Fotó: Schmidt Andrea

Lakossági fórumon a tulajdonosok azt kérték: ha már építkeznek, tegyék rendbe a védett házak homlokzatát. Erre az önkormányzatnak külön pályázati kerete van. A T alakú telken épülő kulturális centrumban kap helyet a Százszorszép Gyermekház (a funkció marad, csak az infrastruktúra fejlődik), az informatikatörténeti múzeum – a számítógépeket így is nagyjából évente ezren nézik meg, hogy nem túl frekventált helyen, az Öthalmi úti volt szovjet laktanyában őrzik azokat. A kiállítást új helyén a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tartaná fenn.

A Szegedi Tudományegyetem is használná az Agórát, projektje egyelőre „informatórium" néven fut. Az egyszerre bemutató és egyszerre hasznos térben például PhD hallgatók dolgoznának és magyaráznák a látogatóknak a munkájukat. A negyedik lakó az SZBK látványlaboratóriuma lesz, specialitása hogy a közönséget is bevonják majd a kísérletekbe. A házat a Gogol utca felől lehetne megközelíteni, az önkormányzat hetven parkolóhelyet szeretne létrehozni. Számításaik szerint a forgalom nem nő számottevően a környéken: a ház nyitvatartási idejében óránként 7-8 autóval halad majd el több a területen.

Olvasóink írták

  • 2. yanick 2008. december 05. 08:39
    „Sajnálom, hogy az Európában is egyedülálló Informatikai Múzeum, - amire igazán büszke lehetne városunk, - nem kap elég publicitást, és hosszú évek után most tűnik úgy, hogy méltó helyre kerül. A honlapjuk itt érhető el:
    http://www2.u-szeged.hu/infmuz/”
  • 1. SZEMOKA 2008. december 04. 22:11
    „Szerintem így helyes: Kálvária sgt.-Jósika u.-Gogol u.-Londoni krt. által határolt terület. Újságírói tapasztalat nélkül. Na, de mindegy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makkosház – nem biztonságos

Szeged - Makkosházon érzik magukat legkevésbé biztonságban az emberek a szegedi szociológiai tanszék… Tovább olvasom