Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Négyen ülnek a vádlottak padján

A szegedi bíróságon holnap kezdődik az a per, amely valószínűleg tisztázza, hogy van-e, és ha igen, ki a felelőse a tavaly júliusban a szegedi kórházban történt betegcserének. Az ügyészség két orvost, egy ápolót és egy beteghordót ültetett a vádlottak padjára.
- Ez olyan, mintha egy rakodó felelősségét keresnék, mert az általa korábban megpakolt teherautó sofőrje balesetet okozott – mondta Ábrahám László, a holnap kezdődő betegcsereper elsőrendű vádlottjának, a beteghordó Bánlaki Ferencnek a védője. A szegedi ügyvéd nem érti, egyáltalán hogyan merülhetett fel a felelőssége a kórházi hierarchia legvégén álló beteghordónak.

Mint azt korábban megírtuk, a Szeged Városi Ügyészség két orvost, egy ápolót és egy beteghordót vádol azzal, hogy tavaly július 3-án a szegedi kórház sürgősségi betegellátó osztályán (SBO) elcseréltek két beteget és az egyiket tévedésből, a másikat pedig később műtötték meg. Két orvos, Sz. Sándor és E. Attila ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, H. Károly ápoló és Bánlaki Ferenc beteghordó ellen pedig foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat. Az ügyben elsőrendű vádlott: a beteghordó, másodrendű: az ápoló, harmadrendű: Sz. Sándor, negyedrendű: E. Attila.

Ha a bíróság bűnösnek mondaná ki az orvosokat, az ápolót és a beteghordót, akkor Sz. Sándort és E. Attilát legfeljebb egy, az ápolót és a beteghordót maximum öt év szabadságvesztésre ítélhetik.

Arról már többször és részletesen beszámoltunk, hogy tavaly július 3-án Sz. Sándor belgyógyász-szakorvos ügyeletvezető, E. Attila szakorvosjelölt ügyeletes orvos volt a szegedi városi kórház sürgősségi osztályán, amikor a két – egy ásotthalmi és egy kisteleki – beteg leleteit elcserélték. A súlyos tévedés miatt Berkó Vince helyett Kovács Bélát műtötték meg a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikáján. A leletcsere csak órákkal később derült ki, emiatt Berkó Vincét késve operálták meg. Kovács Béla a műtétet követő harmadik nap anélkül, hogy visszanyerte volna eszméletét, meghalt. A sokáig kómában fekvő Berkó Vincét később átszállították a városi kórház krónikus belgyógyászati osztályára, ott halt meg.

A kórház a történtek után elbocsátott két ápolót és egy beteghordót, köztük H. Károlyt és B. Ferencet, ám a munkaügyi bíróság megsemmisítette a fegyelmi tanács döntését.

A rendőrség kezdetben ismeretlen tettes ellen nyomozott, és csak tavaly decemberben nevezték meg azokat a gyanúsítottakat, akik ellen az ügyészség vádat emelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év után jöttek össze

Az elmúlt ötven évben először rendezett osztálytalálkozót a szegedi Rókusi Általános Iskola 1955-ben… Tovább olvasom