Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Négyévente biztosan kiderül, hányan laknak a házunkban

Olvasónk akkor tudta meg, hogy a lakásába valaki bejelentkezett, amikor a rendőrség bekopogtatott hozzá. Az okmányirodákban nem tudják kiszűrni a hamis aláírásokat. Négyévente, a választások idején viszont biztosan kiderül, hogy tudtunkon kívül kik „laknak" még a házunkban. A lakcímbejelentő hamisításért börtön is járhat.
Illusztráció: Schmidt Andrea
K. Cs. lakásába becsöngettek a rendőrök, és kerestek egy személyt. K. Cs. akkor tudta meg, hogy a családján kívül más is bejelentkezett a lakásába. Olvasónk nem értetette: hogyan fordulhat ez elő?
Kiderült, nagyon egyszerűen: az önkormányzat okmányirodáján ki kell tölteni egy nyomtatványt, amelyen a személyes adatokat kérik. Ezután már csak két aláírás szükséges, a bejelentőé és a szállásadóé.

– Arra nincs lehetőség, hogy kiderítsük, valóban a szállásadó aláírása szerepel-e a bejelentőn. A személyes adatokat ellenőrizzük, és csak a bejelentő aláírását tudjuk összevetni az igazolványában szereplő szignóval – világosít fel Száraz Zsuzsanna főelőadó a szegedi okmányirodán.

Az ügyfélszolgálatot naponta körülbelül százan keresik fel lakcímváltozási ügyekben. Tulajdoni lapot vagy egyéb dokumentumot a jogszabály szerint csak akkor kérnek, ha a lakás önkormányzati. Ez esetben a bérleti szerződést be kell mutatni.

Vagyis a lakcímkártya könnyen beszerezhető. És általában ritkán – rendőrségi ügyeknél, választási vagy népszavazási értesítők megérkezésekor, netán a végrehajtók kopogtatásakor – derül ki, hogy velünk együtt él egy vagy több láthatatlan ember is, akiről semmit sem tudunk.

Lekérhető

Január elsejétől bárki lakcímkártyájáról kideríthető, hogy érvényes-e. Csak a BM adatkezelő és nyilvántartó hivatallal kell felvenni a kapcsolatot, onnan elektronikus úton is megtudható az okmány érvényessége. Ez főként szerződéskötéskor lehet hasznos, mert kiszűrhető a hamis lakcím.

– Azonnal jelezni kell az önkormányzatnál, ha ismeretlen névre szóló levelet kapunk vagy valamelyik hatóság a lakásunkon keres valakit – javasolja Kaprianyné Rádi Gizella, az okmányiroda vezetője. A kártyát január elsejétől bármely okmányiroda azonnal érvényteleníteni tudja a központi nyilvántartásban, amihez a nagyobb szolgáltatók is hozzáférhetnek.

A bejelentést követően a Belügyminisztérium központi adatkezelő és nyilvántartó hivatalában megkeresik a lakcímbejelentőt és elkezdik az eljárást. Ha bebizonyosodik a csalás, az aláírót közokirat-hamisítás miatt elítélhetik.

– A bírói gyakorlat szerint az egyéni körülményektől függően az elkövetővel szemben megrovás vagy próbára bocsátás alkalmazható, illetve pénzbüntetés is kiszabható. Amennyiben a terhelt bűnismétlő, a törvény lehetővé teszi a szabadságvesztés kiszabását is – mondja Ábrahám Klára ügyvéd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 81 milliárd a régiónak

A dél-alföldi régióba 2008-ig 81,5 milliárd forint uniós támogatás jut. Az összesítés szerint a… Tovább olvasom