Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Négyötödre osztályozzák a szegediek a közbiztonságot

Életében nem kapott még a mostanihoz hasonló nehéz feladatot a szegedi rendőrkapitány - derült ki a jogi bizottság hétfői ülésén. Az elnök megtudta, melyik az utca bal és jobb oldala. Az alpolgármester is eltalálta végül, melyik előterjesztés van napirenden.
Ilyen nehéz feladatot még soha nem kaptam, pedig egyszerűnek hangzik: tartsuk meg, amit 2014-ben elértünk. Nagyon nehéz év elé nézünk, hiszen Szegeden nagyon stabil a közbiztonság – kezdte beszámolóját a hétfői jogi bizottsági ülésen Zélity László városi rendőrkapitány.

A bűncselekmények száma öt év alatt a felére csökkent. Javult a közterületek állapota, és jelentősen csökkent a lakásbetörések, kifosztások száma. Ezzel párhuzamosan az elfogott elkövetők száma nőtt. Az egyetem felmérése szerint is javult a városrészek és az egész város közbiztonságérzete javult. A Belügyminisztérium felmérése szerint is megőrizte hagyományos első helyét a megye. Mózes Ervin főjegyző azzal jellemezte a város és a rendőrség magas szintű együttműködését, hogy a lakossági elégedettség az 5-ös skálán 4,5 feles, azaz országos szinten toronymagas. Tóth Károly, a bizottság szocialista tagja felvetette, hogy a Szent István téri hajléktalanok zavaró viselkedése turisztikai szempontból zavaró lehet. A kapitány azt ígérte, erre nagyon odafigyelnek.

jogi bizottsági ülést tartottak hétfőn.
Jogi bizottsági ülést tartottak hétfőn.

Ördög István, a katasztrófavédelem szegedi kirendeltségének vezetője beszámolójából azt emelte ki, hogy Szegednek nincs rendelet a belterületi égetésre, ezért ez a törvény értelmében tiltásnak minősül, és 20-60 ezer forint közötti bírsággal sújtható. Bár Kósa János, a városüzemeltetési iroda munkatársa megerősítette, hogy a hulladéktörvény szerint tilos a nyílt égetés, ennek ellenére Póda Jenő KDNP-s bizottsági tag kezdeményezte ilyen rendelet megalkotását növényvédelmi szempontból. És a bizottság nagy többséggel meg is szavazta az előkészítését. A szakiroda munkatársai meg összenéztek, mondván, mit nem értett vajon a jogi bizottság azon, hogy a törvénnyel szemben nem fogadható el rendelet.

Nagyobb derültséget keltett, amikor Binszki József DK-s bizottsági elnök elmagyaráztatta egy másik előterjesztés kapcsán, miből derül ki, hogy egy utcának melyik a jobb és a bal oldala. Hasonló humorbonbonnal szolgált Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester az IKV bérleményei kapcsán az üzletbérléseknél a bérlakásokról kezdett beszélni. Amikor képviselőtársai figyelmeztették, könnyed eleganciával váltott, mondván: erre is volt több kezdeményezés az IKV-nál. És folytatta újra csak a bérlakásokkal. Még egyszer elkezdte mondandóját. Így végre kiderülhetett: szakítani kíván az önkormányzat az eddigi pályáztatás nélküli bérleteztetési gyakorlattal. Ezt a bizottsági munkát ugyanis az előző cégvezetés hosszadalmasnak és komplikáltnak tartotta, így inkább magához vett több jogot. Új konstrukciót is hoznak be: a bérelti díjra pályáztat az IKV, a nyertesnek joga is lennének, hogy a bérlemény felszerelése, berendezése, felújítása ne okozzon gondot. Viszont nem jogosult átadásra, albérletezteésre, mint a bérleti jog megvásárlásával megszerzett ingatlan esetében.

A szociális bérlakások pályáztatási feltételeit is módosítanák. A jövedelmek változása miatt emelnék a minimum jövedelemhatárt a nyugdíjminimum 130 százalékára, hogy a bérlő fizetni tudja a lakbért. A különböző címen biztosított szolgálati lakásokat a kihasználatlanság miatt egy állományba vonják össze, a többit kiadnák. Bár Póda Jenő indítványozta, hogy mivel a jövedelem és a tényleges anyagi helyzet egyre inkább eltávoldik, ezt is vizsgálják, az alpolgármester nem engedett a 48-ból. Úgy fogalmazott, továbbra sem ellenőrozhetik, kinek milyen feketejövedelme van. Kérdésre elmondta, a 4200 szegedi bérlakásból 650 áll üresen, de ezek egy része lakhatatlan.

Ki mennyit ült a közgyűlésben?

A szervezeti és működési szabályzat módosításának tárgyalására előbb sem kérdés, sem javaslat nem érkezett, majd Binszki József elnök noszogatására vicces licitálásba kezdtek a képviselők. A közgyűlésben eltöltött évek alapján úgy tűnt, Nagy Sándor fejlesztési alpolgármester vezet, Mózes Ervin címzetes főjegyző viszont rátromfolt: 13 éve vesz részt a munkában, de 26-nak érzi. A változtatás lényege, hogy vita során személyes megtámadtatás ürügyén csak egyszer, az eszmecsere végén lenne lehetőség. Ezt Botka László polgármester az érdemi vita érdekében kedvezményezi. Az ellenzék nem így látta. Póda Jenő szerint éppen a városvezető szegi meg gyakran tételesen az szmsz-t, amikor üléslevezető elnökként személyeskedik. Annak a lehetőségét elvenni, hogy erre a képviselő reagáljon, ez a nyílt vita visszaszorítása. Tóth Károly védelmébe vette a javaslatot; más fórumokat is figyelmébe ajánlott a képviselőnek, ha nem kap elég lehetőséget, úgy mint a feljelentés vagy sajtótájékoztató.

Tóth Károly 13 év közgyűlési tapasztalatával szállt vitába.
Tóth Károly 13 év közgyűlési tapasztalattall szállt vitába.

Nagyfokú aránytévesztésnek nevezte, hogy fontos ügyek kifejtésére nem jut elég idő. Solymos László a polgármester nevében utasította vissza a Póda megjegyzését azzal, hogy az országgyűlés rendjéhez igazítják a szabályozást. Mózes Ervin hozzáfűzte: keveredik a személyes megjegyzés és a levezető elnöki jogkör, pedig nem ugyanaz. A személyes megjegyzés az kifejezetten valakinek a személyére vonatkozó negatív állítás. A levezető elnöki jogkör pedig nem korlátozható, ezt erősíti meg a törvény és a kormányhivatali állásfoglalás is. Erre Szentistványi István (LMP) is hozzászólt. Úgy látja, nem elegáns, ha a kétharmados többség önmérsékletről beszél, de a polgármester és az alpolgármester a közgyűlés levezetésekor olyan megjegyzésekre ragadtatja magát, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Ezeket lehetett eddig helyre tenni, árnyalni a hozzászólásokkal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit mondunk európai barátainknak?

Je suis Ságvári címmel indítottunk sorozatot. Ezúttal egy nyugdíjas olasztanárnő gondolatait közöljük.
Tovább olvasom