Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Négyszázan lépték át a határt a vízen augusztus óta

Csongrád megye, Szeged - Nőtt a forgalom a Tiszán az utóbbi öt hónapban, miután az új szegedi határkikötő révén gyorsabb a vámolás és az ellenőrzés. A kikotort bejáratú medencés kikötőben újból megjelentek a teherhajók.
Közel négyszáz ember, több tucat személyhajó, kishajó és csónak lépett át augusztus elseje óta a magyar–szerb tiszai átkelőnél. A vízirendészeti rendőrkapitányság nyilvántartása szerint a szegedi medencés kikötőben nyolcvan olyan teherszállító uszályt ellenőriztek, amely átlépte a határt.

– A személyforgalomban benne lehet a jótékonysági céllal szervezett Rotary Regatta is, amelynek résztvevői közül tizenhat hajó a mi Partfürdőnél lévő kikötőnkbe jött át a beléptetés után – mondta lapunknak Kipper György, a szegedi vitorlásokat tömörítő Tiszavirág Sportegyesület elnöke. – Az akkor itt járt szerbiai hajósok közül később többen visszatértek, már nem szervezett keretek között. A regatta egyébként korábban 2012-ben jött erre.
 
Szerbiai hajók a szegedi Partfürdőn. Mióta könnyebb átkelni, nem csak szervezetten jönnek. Fotó: Tiszavirág Sportegyesület
Szerbiai hajók a szegedi Partfürdőn. Mióta könnyebb átkelni, nem csak szervezetten jönnek. Fotó: Tiszavirág Sportegyesület

Szegeden augusztus óta az 1,6 milliós uniós támogatásból épített új határkikötőnél, a korábbinál gyorsabban ellenőrzik a vízi utasokat és a szállítmányokat. A medencés kikötőt hosszú ideig nem lehetett használni, mert iszappal rakódott tele a bejárata – nyáron ezt is kikotorták, létesítményeit felújították. Kádár Mihály, az ATIVIZIG műszakiigazgató-helyettese úgy tájékoztatott, ezen a szakaszon 1000-1500 tonnás, 2 és fél méteres merülésű hajók járhatnak korlátozás nélkül az év legalább 280 napján.

A magyar és a szerb kormány is szeretné, ha a folyó nemzetközi vízi úttá minősülne. Felállítottak egy vegyes bizottságot, amely ezt a változást készíti elő. Most ugyanis – a még érvényben lévő 1955-ös magyar–jugoszláv egyezmény alapján – itt csak a két ország hajói közlekedhetnek egyszerűen, más országok vízi járművei eseti engedély alapján járhatnak. Ha nemzetközi vízi út lesz, valamennyi ország hajói a nemzetközi egyezmények alapján jöhetnek-mehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a Netflix

Megérkezett a Netflix
Szerdától Magyarországon is elérhető a Netflix elnevezésű, 24 órás online videotéka havi nyolc euróért. Tovább olvasom