Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Négyszer többen is elférnek majd az öthalmi diáklakásokban

Szeged - A jelenleginél akár négyszer több hallgató is elfér majd a volt orosz laktanya diáklakásaiban a hamarosan induló egyetemi megaberuházás révén. Nyáron a többi tizenkét kollégiumon csinosított az SZTE.
Néhány héten belül elkezdik a Budapesti úton lévő egykori orosz laktanya, a jelenleg az SZTE gondozásában álló öthalmi diáklakások felújítását. A négy épülettömbből álló komplexumnak pillanatnyilag csak az egyik épületében lakhatnak hallgatók – a másik három alkalmatlan erre. A több mint egymilliárd forintos, részben állami költségvetésből finanszírozott felújítás révén az eddigi 240 férőhely jövő őszre 970-re bővülhet – mondta el Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes. A megaberuházásban új szolgáltatásokkal is bővül a belvárostól legtávolabb eső egyetemi kollégium: szauna, étterem, sportpálya áll majd a hallgatók rendelkezésére. A felújításban az eddig lakott egyetlen épület is sorra kerül. A kivitelezők januárra elkészülnek az egyik eddig lakhatatlan épület újjávarázsolásával – ide költöznek majd át jelenlegi lakásaikból a hallgatók.

Az egykori orosz laktanya panelje koleszként születik újjá. Fotó: Miskolczi Róbert
Az egykori orosz laktanya panelje koleszként születik újjá.
Fotó: Miskolczi Róbert

A rektorhelyettes elmondta: nyáron az egyetemi fenntartású 13 kollégium szinte mindegyikében felújítási munkák folytak, a hallgatók napokon belül birtokba vehetik az összességében százmilliós nagyságrendű beruházásban megszépült ingatlanokat. A legnagyobb változás a Kossuth Lajos sugárúti Károlyiban lakókat fogadja majd: itt több szinten kicserélték az ablakokat, amelyek szúnyoghálót is kaptak, és felújították a padlóburkolatot, illetve a nagy közösségi teret is.

A kollégiumi szobákért szeptembertől legkevesebb 8750 forintot kell majd fizetni fejenként, de lesznek „elit", 11-12 ezer forintos helyek is. Badó Attila hangsúlyozta: a szolgáltatási szintnek és komfortfokozatnak megfelelően az árakban további differenciálás várható. A szegedi egyetemi kollégiumokban jelenleg nagyjából 3800 férőhely van, a nappali tagozatos hallgatók száma azonban ennek többszöröse. Aki egyetlen kollégiumi helyre sem jut be, de szociális helyzete indokolná, albérletre is fordítható támogatásra pályázhat.

Olvasóink írták

 • 11. Macs 2008. augusztus 29. 22:39
  „Egyetemista,

  Ez olyan mint a panelprogram, leszigetelik a panelokat mert szép és olcsób mint:

  1. újat építeni - építenek újat, csak azt lakóparknak hívják,
  2. komplett felújítást végezni(víz, gáz, villany) -ebben teljesen igazad van, de már az is nagy lépés, hogy az épületek szigetelését megoldhattuk (már mint mi lakók) és jól jött az állami+önkormányzati támogatás. A legtöbb felújított lakásban a víz-, a gáz- és a villanyvezeték ki lett cserélve. A lakáson kivűli vezetékek cseréje nagy falat. A nagyon sok lakás magántulajdonban van, a rendszerek cseréje a tulajdonosok feladata. Előbb-utóbb ezekre is sor fog kerülni.
  3. ezt lehet mutogatni a választási plakátokon - végül is lehet mutogatni, nézz körül Tarjánban egészen európai lett.

  Az egyetem kvótát kap az államtól, szóval mégsem ingyenes az oktatás. :-)
  Az egyetem bevétele a költségtérítéses diákoktól beszedett pénz. Az államilag (az adófizetők pénzéből) finanszirozott hallgatók után járó összeg az mi?”
 • 10. egyetemista 2008. augusztus 29. 10:42
  „Az egyetem kap egy kvótát az államtól ami pár éve le lett csökkentve hála ferinek, ezt a kvótát költheti felújításra, tanárok bérének kifizetésére, számlákra. Ebből a kvótából épít az egyetem + amit a költségtérítéses diákok befizetnek. Az, hogy az egyetem állami pénzből épít elég nagy sarkítása a tényeknek, látni kellene a papírokat, hogy fillérre pontosan mennyit adott az állam, mennyi az egyetem saját bevétele és ennek az összegnek hanyadát költik a felújításra.

  Ez olyan mint a panelprogram, leszigetelik a panelokat mert szép és olcsób mint:

  1. újat építeni
  2. komplett felújítást végezni(víz, gáz, villany)
  3. ezt lehet mutogatni a választási plakátokon

  Persze hasznos mert kisebb a hőveszteség csakhogy az lenne a normális ha már a fűtési rendszert is korszerűsítenék mivel így lehetne a legtöbbet spórolni.”
 • 9. Rókafi 2008. augusztus 28. 22:25
  „6. hozzászólónak:
  Az egyetem állami pénzből épít, így gondolom a kormánynak azért van köze hozzá. Az meg már csak szőrszálhasogatás, hogy most épít, vagy felújít, a lényeg, hogy több lesz a férőhely és jobbak lesznek a körülmények.”
 • 8. kábán 2008. augusztus 28. 18:22
  „Gyurcsány a hibás! Az ő kormánya adja a pénzt az oktatási intézmények felújítására és a bővítésekhez! Micsoda dolog ez? Népbutítás, beetetés, kábítás!”
 • 7. geza 2008. augusztus 28. 14:09
  „Pár éve volt egy nagyszabású terv hogy a laktanyába építenek egy korszerű kampuszt, hiszen van sportcsarnok, hely is bőven. Ehelyett megépítették a belvárosban a falansztert (TIK). A kampusz azért bukott meg mert a professzor urak nem voltak/lettek volna hajlandóak a belvárosból kijárni.”
 • 6. Nem a kormány épít hanem az egyetem és még csak nem is épít hanem felújít te szerencsétlen! 2008. augusztus 28. 13:15
  „.”
 • 5. Sly7 2008. augusztus 28. 12:43
  „Na, hány éve hallom már, hogy fel fogják újítani a többi épületet... Most lehet még lesz is belőle vmi... (Amúgy erről én mér nem tudok, mint ottlakó, hogy majd ez lesz, meg h januártól lehet átköltöznöm a másik épületbe??) Nagyon remélem, hogy kedves Tisza Volán csinál egy sűrítést, mert így is van, amikor 8-ra kell menni, és tele a kis szóló busz, ami jön. Amúgy én szeretek ott lakni, távol van a nyüzsgő város zajától (leszámítva a román kamionok dudálását boldog-boldogtalanra azt hiszvén h útszéli ribik), és ott a szomszédban a Cora:)))”
 • 4. joy 2008. augusztus 28. 12:40
  „Egyre inkább megérik az a környék az "F"-es meghosszabbítására!”
 • 3. Mil 2008. augusztus 28. 11:28
  „Most leginkább Pripjaty-ra(a csernobili kisváros) hasonlít a terület, elhagyott házak, vadon mindenfele..
  Amúgy nem értem, miért nem hasznosították már a területet. Ott áll egy rakás épület kihasználatlanul. Csinálhattak volna belőlük bérlakásokat, ahelyett hogy újakat húznak fel. Vagy oda kellett volna telepíten ia cigányokat, azt még így felújítás nélkül is lehetett volna, nekik úgyis ez a norma :) Na meg adott a kerítés is, rezervátumnak jó lett volna :)
  AMúgy nem tudja valaki, milyen egységek állomásoztak itt? Meg hányan? Lövészek vagy mik voltak? Erről sehol nem találtam infokat. Érdekelne a harci technika is, hány harckocsi stb volt.”
 • 2. Szemét kormány! Koleszt épít! 2008. augusztus 28. 08:55
  „.”
 • 1. wt 2008. augusztus 28. 08:53
  „Vajon a Tiszavolán sűríteni fogja az arra közlekedő járatait???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három szegedi iskola ütötte meg a bankot

Szeged - Önkormányzati önrésszel együtt közel 1 milliárd forint támogatást nyert három szegedi… Tovább olvasom