Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Négyszeresére növekedett a krumpli ára egy év alatt

Négyszeresére növekedett  a krumpli ára egy év alatt
Csongrád megye - Tavaly 50 forintba került egy kiló krumpli, most 180-200 forint az ára. Kevés termett 2015-ben, az újkrumplira pedig másfél-két hónapot várni kell.
Tavaly még örültek volna

Majdnem pontosan egy éve írtunk arról, mennyire olcsó a krumpli. Akkor is beszéltünk őstermelőkkel, egyikük azt nyilatkozta lapunknak, 100-120 forintos kilónkénti árral lenne elégedett, mert az akkori 50-60 forint az önköltséget is alig fedezte.
– Tavaly ilyenkor alacsony volt a krumpli ára, de mit lehet erre mondani? Ilyen a piac – mondta Marancsik László balástyai őstermelő a szegedi Mars téri piacon.

– Tavaly a száraz idő miatt kevesebb termett, a kevés pedig mindig többe kerül. Úgy számolok, a pincémben betárolt tavalyi burgonyám még kitart április végéig.

Arra a kérdésre, hogy a 180–200 forintos árral elégedettek-e a termelők, azt válaszolta: minden jó lenne, ha nem kellene versenyezniük az importburgonyával. Elmagyarázta: a francia krumpli a dorozsmai nagybanin általában 140 forintba kerül, de erre a viszonteladók rárakják a hasznukat, és ugyancsak 180–200-ért kínálják, mint az őstermelők. Míg a gazdának csak 20 forint a haszna, nekik 60 forint. Sokba kerül a termesztés, a vetőkrumpli kilója 380 forint, drága a permetezés, a locsolás, és nagyon sokat kell dolgozni.
 
Négyszeresére növekedett  a krumpli ára egy év alatt. Fotó: Frank Yvette (galéria)
Törökné Vukov Tamara az újszegedi Príma Novában vásárolt burgonyát: azt mondta, nagyon szereti a család, gyakran vásárolnak ilyen áron is. Beszéltünk más vevőkkel is, akik bevallották, úgy spórolnak a drága krumplin, hogy inkább kevesebbet raknak a kosarukba, mint korábban. Az egyik magát szakértőnek nevező vásárló szerint a termelőknek hamarosan át kell értékelniük szinte mindent, amit a zöldségtermesztésről eddig tanultak. Magyarországon az éghajlatváltozás miatt nem a német és a holland technológiát kellene tanulmányozni a jövőben – mondta –, hanem a mediterrán országok gyakorlatát kéne követni.
 

Tegnap piacon és bevásárlóközpontban is böngésztük az árakat: azt a tapasztalatot szűrtük le, hogy a nagybanin a legolcsóbb a krumpli, a bevásárlóközpontokban fajtától függően óriási különbségek lehetnek az árakban, a Mars téren viszont legfeljebb 20 forint a különbség.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadjára jött át a kerítésen, börtönbe kerül

Szeptemberben, februárban, majd múlt szombaton is újra átmászott egy koszovói férfi a határt védő… Tovább olvasom