Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Negyven éve gyógyít Kisteleken Pali bácsi

Kistelek - Hetvenedik születésnapján a kisteleki önkormányzat díszoklevelét vehette át Pálinkás Pál. A gyermekorvos negyven éve praktizál a városban, ahol ő hozta létre a szegedi járás első gyermekkörzetét. Még mindig gyógyít, ráadásul örömmel – a munkája a hobbija.
Születésnapi köszöntésre ment, meglepetésére azonban az önkormányzat díszoklevelét is átvehette Pálinkás Pál, akit nemrégiben ünnepségen köszöntött a kisteleki városvezetés. A hetvenéves gyermekgyógyász, a városi egészségügyi infrastruktúra megalkotója negyven éve praktizál. Nevéhez fűződik a járás első gyerekkörzetének megszervezése, valamint az Egészségügyi Kht. megalapítása is. „A térség gyermekeinek minden napját segítő, negyven éve tartó áldozatos tevékenységének köszönetéül Kistelek Város Önkormányzatának pecsétjével és aláírásainkkal megerősítve a kisteleki gyermekegészségügy megteremtőjének elismeréseként átnyújtjuk" – áll az oklevélben.

Pálinkás doktor a rendelőben. Fotó: Frank Yvette
Pálinkás doktor a rendelőben. Fotó: Frank Yvette

– Azért ez a méltatás költői túlzás volt, hiszen ez az egész csapatmunkának köszönhető – szögezte le a gyermekorvos, aki nem számított erre az elismerésre. Alpolgármesterként akkor sem gyanakodott, amikor a képviselő-testület jelezte: felköszöntenék kerek évfordulós születésnapján, hiszen kollégáiról van szó.

Pálinkás Pál Szegeden végezte el az egyetemet, öt évig a kórházban dolgozott. – Akkor kezdték el szervezni Magyarországon a gyermekkörzeteket, Szeged járásban a kisteleki volt az első. Ekkor hívtak haza – mesélt a tősgyökeres kisteleki orvos a kezdetekről. Később egy kis labor létrehozását is megszervezte, hogy az alapvető vizsgálatokat helyben el tudják végezni, de amikor felépült a rendelőintézet, az ottani labort is ő indította útjára. A legújabb egészségügyi szolgáltatás, az egynapos sebészet létrejöttében szintén komoly szerepe volt.

– Azt mondtam, olyanra csináljuk meg, ami Bécs belvárosában is megállná a helyét. Azt hiszem, sikerült – mondta.

A nyugdíjas orvos évek óta már a város „Pali bácsija".

– Olyan 4-5 éve elvesztettem a doktorbácsi-státuszt – nevetett. – De ez jó, hiszen bizalmasabb kapcsolatot feltételez a betegekkel. Akiknél lassan ott tartunk, hogy már a dédunokákat hozzák.

Kora azonban egyáltalán nem látszik Pálinkás Pálon, munkakedve is töretlen. – Azt hiszem, akkor is csinálnám, ha nem kapnék érte fizetést. Nekem a munkám a hobbim – vallotta be. Még úgy is élvezi ezt a szakmát, hogy látja, ez a hivatás az utóbbi időben bizony megkopott.

– A pályám elején én még megtapasztalhattam, hogy én voltam „a doktor úr" a településen. Ez akkor azon kevés szakma közé tartozott, amelyet nagy megbecsültség és tisztelet övezett. Mostanra azonban ez teljesen eltűnt.

Olvasóink írták

 • 6. saci10 2013. február 27. 20:09
  „Isten éltesse a mi Pali-bácsinkat. Mindig nagyra tartottam Őt, és a családját is. Mélységesen sajnálom hogy miben keveredett,amihez a névét adja ez nem Ő valójában.”
 • 5. Babóca 2013. február 27. 13:46
  „Gyerekként nekem is ő volt az orvosom, és az öcsémnek is. Kb. 15 éve is így nézett ki, mint most. Nagyon jó fej dokibá volt, és sosem írt fel feleslegesen gyógyszereket. Teljesen mindegy, hogy politizál vagy sem (én sem vagyok szimpatizánsuk), de emberként mindig is szimpatikus volt, és sosem féltem tőle! Isten éltesse!”
 • 4. x 2013. február 27. 13:18
  „A doki bácsi ebben a korban használhatná nyugodtan a fül-orr-gégész iparág modern segédeszközeit.”
 • 3. tatam 2013. február 27. 11:49
  „"Azt hiszem, akkor is csinálnám, ha nem kapnék érte fizetést." Ezt tudja meg a 2/3!!!!!:-))))) Visszamenőleg - ebben nagyok ám!! - visszafizettetnék az összes keresményét a diplomaszerzésig!:-)))”
 • 2. Tivadar 2013. február 27. 10:16
  „-"A pályám elején én még megtapasztalhattam, hogy én voltam ,,a doktor úr" a településen. Ez akkor azon kevés szakma közé tartozott, amelyet nagy megbecsültség és tisztelet övezett. Mostanra azonban ez teljesen eltűnt."

  Ha kevesebbet politizalt volna, talan nem tunt volna el !!”
 • 1. romelin 2013. február 27. 10:11
  „Lánykám is,én is imádjuk Pali Bácsit!Gyerekként már engem is gyógyított,eszembe nem jutna a lányom máshová vinni,ha beteg,csakis hozzá.Isten éltesse még nagyon sokáig!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juliannának 700 plüssmackó a barátja

Még golfozó medvéje is van Süli Zakar Sándorné Juliannának, aki 17 év alatt gyűjtötte össze a plüssmacikat. Tovább olvasom