Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Negyven forinton múlhat a betegszállítók csődje

Szeged - Múlt héten ugyan megállapodtak a szolgáltatók és az OEP, de ez csak átmenetileg oldja meg a betegszállítás gondjait. Az emelt tarifával is veszteségesen futnak a járművek.
Csak elodázta, de nem oldotta meg a súlyos problémát a betegszállítók és az OEP illetékesei közti pénteki megállapodás – közölte lapunkkal Tanács Róbert, a Csongrád megyei betegszállítást irányító Nüke Kft. vezetője.

Mint megírtuk, januártól szétvált a sürgősségi ellátást igénylő mentés és a betegszállítás. Előbbit továbbra is a mentőszolgálat, utóbbit magáncégek végzik. A betegszállítók azért kezdeményeztek tárgyalást az OEP-pel, mert a biztosító által jelenleg fizetett, önköltségi ár alatti kilométerpénz mellett csődközeli helyzetbe kerültek. A tárgyalások eredményeként az OEP megígérte, 88-ról 99 forintra elmeli januártól visszamenőleg a kilométerenkénti tarifát – ez azonban Tanács Róbert szerint nem elég.

– A betegszállításra szánt OEP-büdzsé 4,2 milliárd forintot tartalmaz, ami a mostani emeléssel számolva azt jelenti, hogy augusztusra elfogy a benne lévő pénz – magyarázta a vezető. Szerinte, az is kevés lenne, ha még kétmilliárddal tágítanák a kasszát, mert azzal is csak 30 forinttal lenne emelhető a kilométerpénz. Valójában azonban 140 forint a betegeszállítás önköltségi ára kilométerenként – ezt az OEP illetékese is elismerte a tárgyaláson. Ennek kifizetésére azonban ígéretet sem tett a biztosító, illetve a szaktárca.

Tanács Róbert azt mondta, tartósan önköltségi ár alatt nem futhatnak a járművek, ezért megoldást kell találni a magasabb finanszírozásra. Hogy ezt a kilométerenkénti plusz 40 forintot a szaktárca, az OEP vagy a betegek állják, az megállapodás kérdése – de enélkül hamarosan csődbe mennek a betegszállítók. A szolgáltatók többsége most is csak úgy tud talpon maradni, hogy hiteleket vesz föl és próbálja átütütemezni az adósságai törlesztését.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napkollektorral fűtik a deszki kórházat

Deszk - Ünnepélyesen átadta a deszki Mellkasi Betegségek Szakkórházának energetikai fejlesztését… Tovább olvasom