Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Negyven szabálysértő biciklis fél óra alatt a Kárász utcán

Szeged - Negyven szabálysértő biciklist láttunk alig fél óra alatt a szegedi Kárász utcán. A korzóra tilos a kerékpár nyergében ülve ráhajtani, amit sokan figyelmen kívül hagynak, veszélyeztetve a gyalogosok testi épségét.
Egyik szegedi olvasónk jelezte Csörög rovatunkban: a minap a Kárász utcán sétálva, ahol a törvény szerint kizárólag gyalogosok vagy biciklijüket toló emberek fordulhatnak meg, tizenhat tekerő kerékpárost számolt meg. Úgy döntöttünk, a pénteki napfényes délutánt kihasználva, mi is beállunk robogó kerékpárosokat számolni a korzón. Az eredmény minden képzeletünket felülmúlta: fél óra alatt negyven szabálytalankodót láttunk végigkerekezni a Kárász utcán.

Többségük olyan sebességgel hajtott, hogy esélyünk sem volt megállítani és megkérdezni őket: vajon tudják-e, hogy szabálysértést követnek el, vagy ha nem, legalább feltűnt-e nekik a sétálóutca két végén levő, gyalogoszónát jelölő tábla? Végül két lassabban tekerő fiú elé vetettük magunkat, de ők egy „sajnálom, külföldi vagyok" mondattal lazán továbbgurultak. Amit megállapítottunk: a szabálytalankodók jelentős része nálunk tanuló külföldi diák.

Egyre gyakoribb látvány a Kárász utcán a kerékpáros. Fotó: Schmidt Andrea

Nem így Anna, akit az egyik parfüméria előtt kényszerítettünk le kerékpárja nyergéből. – Tudom, hogy szabálytalan, amit csinálok, de csak akkor maradok nyeregben, ha sietek. Most sürgős dolgom akadt – védekezett a lány. Elmondása szerint eddig nem került összetűzésbe a gyalogosokkal. – A barátnőmet azonban egyszer majdnem elütötték a Kárász utcán. Mondtam is neki gyakorló biciklisként, hogy az őt veszélyeztető kerékpáros bizony szabálytalankodott – mondta Anna, majd újra a nyeregbe pattant.

– Nem tudtuk, hogy nem lehet itt tekerni, pedig szegediek vagyunk – mondta Gábor és Ádám. Őket a gyalogosokat kikerülő széles manőverük után állítottuk meg. Ádám még annyit mondott: sokkal világosabban fel kellene tüntetni a táblákon, hogy itt nincs helye a bicikliseknek. Ráadásul a Kárászra bevezető mellékutcák elején egyetlen figyelmeztetés sincs – érvelt a fiú, miért is szabálytalankodott. Azt is mondták, ha lenne járőr a közelben, nem állnának le vele vitatkozni: kifizetnék a büntetést.

Fokozott jelenlét

A Szegedi Rendőrkapitányság vezetője pénteken elrendelte: fokozottan ellenőrzik azokat a területeket, ahol nem használhatják kerékpárjukat a biciklisek. Aki egyébként ott kerekezik, ahol ezt a törvény tiltja, az szabálysértést követ el, és a helyszínen 3-20 ezer forintos büntetést fizethet. A rendőrség nem érti: egy olyan nagy múltú egyetemi városban, mint Szeged, annak Európa szépségű közterületein, miért nem tartják be a szabályokat a biciklisek.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. ifj. Nagy Gábor 2008. március 09. 23:18
  „Szép termés, hálistennek hétvégén kerékpártúrázni voltam, de holnap egy-két hozzászólásra még reagálok, ha lesz időm, mert vannak izgalmas és gondolatébresztő felvetések. :-)))”
 • 81. Olgacanga 2008. március 09. 20:16
  „Kissferi: Az autósok kontra (ha-ha) biciklisek, bizony, nem hallottunk még, hogy életet rabolt volna a kétkerekű bármikor is, a dudu aznoban...

  Máskülönben a cikk szerzőjének javaslom az autósok szabálysértései bemutatása után (iskolák előtt kirakom a srácot, beugrom a Kerek-Perecbe, csak egy kroi, de tényleg, addig jár a motor, villog a lámpa, jó), az élhető város következő részében számolja meg hány szabálysértést kell elkövetnie mozgássérült barátomnak, miközben a Nagyállómásról elkisérjük lányát a suliba, majd kimegyünk a Kárászra sétálni... Ja, csak itt baszogatnánk az élhető város gazdáját???! Pedig ő megpróbált a járdán közlekedni de kisssé körülményes minden félméteres szegélynél kikúszni a kocsiból, megkérni valakit, hogy vigye fel a kocsit, majd vissza. Ezért szabályt sért: AZ ÚTTESTEN MEGY. SZEMTELEN GAZEMBER! HÁT EZT ÜZENEM AZOKNAK AKIK ´A SZABÁLY AZ SZABÁLY´ CÍMSZÓ MÖGÖTT ÉRVELNEK”
 • 80. zizi75 2008. március 09. 20:02
  „Cs.Imrének.A klinikáknál ott a rakpart ill. az oskola utca amugy a klinikai sétány is járda nem bicikliút.”
 • 79. atomboy 2008. március 09. 18:57
  „CsImre, ne aggodj, ma voltam ketszer is a Kortoltes-Makkoserdo soron. Kozben figyeltem a kerout melletti tablakat, de egy se jelezte, hogy kerekparut lenne.

  BTW 30-al sprinteltem itt, es az autosok keptelenek voltak elozni, pedig nem jott senki szembol. Csak a 30-as karika miatt nem mertek, igyhat nem tartottam fel a forgalmat. :)”
 • 78. E-Medve 2008. március 09. 18:48
  „maci52: a szememben Kárász utca jelenleg járda. Szerintem simán lehetne gyalogos-kerékpáros zóna is a Kárász, HA:
  - a kerékpáros figyelmesen és lassan haladna végig rajta (lásd a korábbi max. 10 km/óra kommentemet)
  - a gyalogos pedig tudatában lenne, hogy a bicajos előfordulhat (egyébként szerintem akinek a sebesség számítana, az továbbra is a Feketesason vagy az Oskolán haladna)
  - esetleg a Kárász közepén kb. 1-2 méteres sáv ki lenne jelölve virtuálisan kerékpársávnak, így a kirakatokat bámulók se lennének veszélyben (külföldön a legtöbb helyen ez a verzió működik, ahogy a képeket nézegettem)”
 • 77. maci52 2008. március 09. 18:08
  „Ha valaki emlékszik a Csöpi becenevű rendőrre?és olyanok sétálnának a Kárász utcán,ezek a bringások még a várost is elkerülnék.A rendőrök a gyengék,cseréljék le a táblát,gyalogosok fel a járdára,biciklisek mehetnek a Kárászon,ha valamelyi gyalogos lelép a járdáról,bünti.”
 • 76. Vega 2008. március 09. 18:01
  „bezzeg a pihenö utcan...a hujeseg netovabbja:)”
 • 75. E-Medve 2008. március 09. 17:24
  „Bocs, menetközben elnéztem: a Körtöltést a Makkoserdő sorral együtt értettem.”
 • 74. E-Medve 2008. március 09. 17:22
  „Brigi: CsImrével egyet kell értsek. Nekem is kellett párszor használnom azt a Körtöltési alkotást. (Akkor speciel nagy volt a forgalom.) Az minden, csak nem kerékpárút. De hogy egy hasonlattal éljek, annó volt egy ilyen poén valahol: üzemi konyhán teljesen mindegy, mit minek hívsz, ha hajlandó vagy eskü alatt is annak vallani. :-)

  Kissferi: ne mutogassunk senkire, mondom én ezt kerékpárosként. A KRESZ mindenkire vonatkozik, legyen az gyalogos, kerékpáros vagy autós. Gyalogosoknál ott van pl. a lemming-effektus, amikor meglátnak egy villamost a Centrumnál és elkezdenek rohanni.

  A gyalogos a járdára/zebrára való, a kerékpáros a kerékpársávra vagy az úttestre (esetleg a járdára, de erre kitérek), az autós pedig az úttesre (és nem a zebrára, nem a fűre, nem a járdára, stb.)
  A kerékpárost járdán max. akkor tudom elképzelni, ha nincs kerékpársáv és/vagy ratyi az úttest (de erről is rendelkezik a KRESZ - meglepő módon). De olyankor max. 10 km/óra sebességgel, vagyis a gyalogtempónál picit gyorsabban illik csak haladni, így meg tudsz állni baj esetén. Egyébként itt is illik megfelelő oldaltávot tartani.
  Az autósoktól meg annyi tolerancia elvárható, hogy nem előznek, ha nem tartható a biztonságos oldaltáv. Na meg zebráknál nem a gázon, hanem a féken kellene tartani a lábakat.”
 • 73. kissferi 2008. március 09. 17:06
  „Sötét magyarok. A kossuth Lajos sgt.n egy perc alatt akár tíz szabálytalanságot is elkövetnek az autósok.
  Ennek a népnek nincs közlekedési kultúrája. A kerékpárosok hány embert ölnek meg az utakon, buta magyar ?”
 • 72. CsImre 2008. március 09. 16:36
  „(kivéve, ha azóta tettek ki bicikliút táblákat, de remélem, hogy nem)”
 • 71. CsImre 2008. március 09. 16:35
  „Kedves Brigi!
  A Körtöltés utcán nincs bicikliút. Amit annak vélsz, az voltaképp járda. A minősége amúgy is csapnivaló, az út pedig ott csillapított forgalmú, van hely, hogy megelőzzenek biciklivel, látnak a kereszteződésben, számítanak rám.... még talán jobb is az úton.”
 • 70. B.BRIGI 2008. március 09. 15:05
  „A Körtöltés utcában van bicigli út sokan mégsem használják.Miért?Jobb kisérteni a sorsot az amúgy is szűkre szabott úton?”
 • 69. E-Medve 2008. március 09. 03:07
  „Kelemen utca klón Miskolcon: http://hampage.hu/trams/miskolc3/03150037.jpg
  (A különbség: ott nem járnak autók. Mellesleg azt hiszem ez a sétálóutca.)

  Még pár kép Miskolcról:
  http://hampage.hu/trams/miskolc3/03150014.jpg
  http://hampage.hu/trams/miskolc3/03150015.jpg”
 • 68. CsImre 2008. március 09. 00:40
  „Kedves "külföldről"

  A sétálóutcákban elvileg sehol nem lehet biciklizni. A gyalogos biciklis zónákról volt szó, az autómentes belvárosokról. Ez azt jelenti, hogy Ahol most parkoló autók állnak halomban, ott 1-2 pad lenne, terasz, gyalogló, sétáló emberek, és köztük figyelmesen haladó biciklisek.

  A villamos kiszámítható, de az elszaladgáló gyermek nem.

  Itt van pár link:

  http://www.bv.com.au/file/inform/New-10kmh-signs.jpg
  http://kenallinson.com/images/PhotosPage/Europe/AmsterdamFromChris.jpg
  http://cache.eb.com/eb/image?id=20039&rendTypeId=4
  http://portlandtransport.com/photos/amsterdam_streetcar_street.jpg”
 • 67. CsImre 2008. március 09. 00:27
  „Szia Vega!
  Gondolhattam volna :-)”
 • 66. atomboy 2008. március 09. 00:21
  „zizi75

  Stefanian valoban van bicikliut, en se ertem, miert nem azon mennek, es miert a setanyon. Azaz van egy tippem: Nem allitja meg a hidra meno forgalom, a Rossevel teren atmennek a hid alatt.

  Klinikak: Ott hol van kijelolt kerekparut? Oskola-Dom terre gondolsz?”
 • 65. CsImre 2008. március 09. 00:20
  „Kedves zizi75!

  Hol írtam, hogy a Kárász utca bicikliút? Sehol, ne keresgélj feleslegesen, de ha akarsz, nyugodtan. Magam sem szeretem ha száguldoznak ott, ahol menni is tilos.

  A Klinikáknál hol van a kijelölt bicikliút a sétányon?”
 • 64. Vega 2008. március 09. 00:18
  „"En korrekt ujsagiro magatartasnak tartom, ha valaki ramutat egy problemara, es ha kiderult tizezer masik ilyen van, es varja konstruktiv javaslatokat"
  ott a pont. hangsulyoznam a tizezer MASIKAT, ami fontosabb a karasz utcanal es ugyanugy kerekparosokkal kapcsolatos... mert hat az elhetö varoshoz, ök is hozzatartoznak, nem kicsit. igy hat sajat maga alatt vagja a fat az, aki alattuk vagja a fat.”
 • 63. Közlekedő 2008. március 09. 00:13
  „Nincs rendőr az utcán! Majdnem elütött egy biciklis banda! Soha nem lesz rend! Kondorosi a zérótoleranciájával parkol a megállni tilos táblával jelzett helyen a járdaszegélyen! Órákig!! Nem számít, mert neki mindent lehet! Kivétel erősíti a szabályt! Ez lesz az Új Rend?”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kikelet hadművelet első hete

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága a Kikelet hadművelet első hetében 188 alkalommal… Tovább olvasom