Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Negyvenegy éve először árad egyszerre a Duna és a Tisza

Negyvenegy éve most történik meg először, hogy egyszerre árad a Duna és a Tisza, a két folyó vízügyi igazgatóságai nem tudják egymást kisegíteni. Szegednél és Mindszentnél a vízszint eléri a 700 centit, a másodfokú készültséget 750-nél rendelik el.
A szegedi alsó rakparton autók helyett mostanában csak csónakok közlekedhetnek. Fotó: Gyenes Kálmán
Az Alsó-Tisza árhulláma tovább erősödik, ahogyan halad lefelé a folyó felsőbb szakaszairól a pluszmennyiségű víz. A Maros szintén újult erővel árad. Mindezek következtében Mindszentnél is, Szegednél is eléri a Tisza vízszintje a 700 centit, és továbbra sem áll meg az áradás. Másodfokú készültség 750 centinél lép érvénybe – tudtuk meg Kemény Lászlótól, a vízügyi igazgatóság műszaki ügyeletesétől.

– A vízügyi szolgálatnál bevett szokás, hogy a területi igazgatóságok kisegítik egymást. 2002-ben magam is vezettem egy százfős csapatot a Duna árvize elleni védekezésnél, Győrben – mondja Dobi László, az Atikövizig igazgatója, központi védelemvezető. A Dunáról most nem, viszont a Tisza felső szakaszáról jöhetnek majd segíteni ide, az alsó szakaszra, miután ott már levonult az árhullám. Az Atikövizig jelenleg 340 dolgozót foglalkoztat, de az igazgatóság név szerint ismeri azokat a külső embereket, akik másod-harmadfokú árvízvédelmi készültség esetén hatékonyan vethetők be. A védekezéshez szükséges, nagy teljesítményű munkagépeket szintén külső cégektől, mindenekelőtt a Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zrt.-től szerzik be.

Hullámtéri figyelőszolgálat

Nemsokára elönti a hullámteret a víz. Bár vízben, csónakkal a betörőknek sem könnyű megközelíteni a magukra hagyott nyaralóépületeket, azért legjobb, ha a tulajdonosok minél kevesebb mozdítható tárgyat hagynak a hullámtéri házakban – hívja föl a figyelmet Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ha valaki az áradás ideje alatt sem hagyja el az épületet, a környéken gyanús mozgást észlelve legjobb, ha értesíti a rendőrséget és a tulajdonost.

Az árvízi védekezésről Gombos András, a szaktárca politikai államtitkára ma Szegeden tájékozódik. Megnézi az újszegedi gátőrháznál a védelmianyag-raktárt, ahol a jelenlegi védekezésben szerepet játszó eszközök mellett százéves árvízvédelmi tárgyak is láthatók, például talicska, jászolgát, hordsaroglya. – Magyarországon több százéves árvízvédelmi kultúrával rendelkezünk, nekünk ez a specialitásunk, mint például a svájciaknak a hegyi mentés. Ezért nem fordulhatnak elő olyan katasztrófahelyzetek, mint amilyenekről a szélsőséges időjárás következtében mostanában a hírek szólnak – a világ más tájairól – mondja Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna ügyeletvezető.


Szakszerű volt a talajvisszatöltés

Nem kell tartaniuk az embereknek a Tisza Szeged alatti szakasza közelében ideiglenesen létrehozott munkagödröktől. Sokak szerint a szegedi szennyvíztisztítómű főgyűjtőépítése során nyitott, majd visszatemetett gödrök talajszerkezete sokkal lazább, mint a bolygatás előtti, ezért tartani lehet attól, hogy a töltés mentett oldalára „rajtaütésszerűen" átszivárog a víz. Novák Gyulától, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. vezérigazgatójától megtudtuk: a talajt szakszerűen, tömörítve töltötték vissza a munkagödrökbe. Az Atikövizig át sem vette volna ezeket, ha árvízvédelmi szempontból problémásak lettek volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemmé alakult át a volt Móricz

Százötvenmillió forintos beruházással elkészült a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. új telephelye a… Tovább olvasom