Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Negyvenévesen az iskolapadban

Szeged - Az érettségizők több mint 25 százaléka nem középiskolában, hanem valamely felnőttoktatási intézményben teszi le a vizsgát. Szegeden is több „esti iskola" működik, legtöbbjük alapítványi keretek között.
Nem szülői értekezletre érkeztünk a Gábor Dénesbe, bár szinte minden padban anyuka és apuka korú férfiak és nők ülnek. A Forrás Felnőttoktatási Gimnázium óráján járunk. Az iskola hét osztályába összesen 235-en tanulnak. A padokban egymás mellett ül a háromgyermekes kismama és a negyvenéves családapa.

A 46 éves Fátyol Gyöngyi családi okok miatt nem fejezhette be a középiskolát. Nagyon fiatalon szült, sokáig nem is akart leérettségizni. Végül felnőtt fejjel mégis visszaült az iskolapadba. – Nagyot nézett a 28 éves fiam, amikor bejelentettem, hogy újra suliba járok. Mellette dolgozom. Szakács vagyok a Suli-Hostnál. Már van három végzettségem – cukrász, szakács és számítógép-kezelő –, de szeretnék továbbtanulni, ahhoz viszont érettségi kell – halljuk az asszonytól, aki szerint mindegy, hány éves az ember, ha beül az iskolapadba, újra gyereknek érzi magát.

Szülők ülnek iskolapadba, maguk is diákká változnak az esti iskolában. Fotó: Schmidt Andrea
Szülők ülnek iskolapadba, maguk is diákká változnak az esti iskolában. Fotó: Schmidt Andrea

De míg a gyerekek azért „küzdenek", hogy ne kelljen iskolába járni, a felnőttek az ellenkezőjéért harcolnak. Varga Ernőnek (40) sokáig kellett győzködnie munkáltatóját, mire elengedte az estire. Sikerült befejeznie, ma már a Szegedi Tudományegyetem geológia szakos hallgatója. Látogatóba jött régi tanáraihoz. Eszébe jutottak a szép emlékek, s elmesélte, az iskolás évekre beszerzett magának egy íróasztalt, és két kislánya mellett tanult.

– Diákjaink között akad munkanélküli, és olyan is, aki azért akar tanulni, hogy megtarthassa az állását. Mások azért szeretnék letenni az érettségit, mert OKJ-s tanfolyamot végeznének, ezek 60 százaléka azonban érettségihez kötött – tudjuk meg Bárkányi Júliától, a Forrás Felnőttoktatási Gimnázium igazgatójától. Elárulja: az iskola oktatói nem csak azt tartják fontosnak, hogy a tananyagot leadják. Esélyt akarnak adni a felnőtteknek arra, hogy ne maradjanak ki az iskolai élményekből, hogy pozitívan változtassanak énképükön. Bizonyíthassanak maguknak és a környezetüknek.

Tandíjmentes képzés

A Forrás Felnőttoktatási Gimnáziumban az oktatás tandíjmentes, de a közoktatási törvény értelmében a tanulóknak térítési díjat kell fizetni, mely függ a tanulmányi eredménytől és a szociális helyzettől. Így akinek 2,5 alatt van az átlaga, az 16 ezer 400 forintot fizet egy félévre. Gubáné Szilágyi Ildikótól, az iskola igazgatóhelyettesétől megtudtuk, az érettségizők több mint 25 százaléka nem középiskolában, hanem valamely felnőttoktatási intézményben teszi le a vizsgát.

Már csak egy önkormányzati

Szegeden egyre több az alapítványi felnőttoktatási intézmény. Kardos Jánostól, a szegedi önkormányzat oktatási és kulturális irodájának vezetőjétől megtudtuk, az önkormányzati fenntartású iskolák közül már csak egyben, a Kossuth Zsuzsanna gimnáziumban folytatnak érettségire felkészítő felnőttoktatást. Az alapítványi fenntartású Móra Ferenc Felnőttoktatási Szakközépiskolával együttműködési megállapodást kötöttek, mely szerint az intézmény önkormányzati kötelező feladatokat is ellát.

Olvasóink írták

 • 4. tothgy 2008. szeptember 24. 14:59
  „Persze, hogy sok felnőtt 35-40 éves most jár érettségizni. Ennek a korosztálynak, nagy részének még az érettségi is elérhetetlen volt, nemhogy a tömeges ingyen felsőoktatás.
  Sajnos, hogy azt senkinek nem jutott eszébe bevezetni, hogy ugyanolyan joga legyen az idősebbeknek is, levelezőn is az ingyenes oktatás. Ma már talán akad egy-két ilyen hely is...sovány vigasz. Fizethettünk sokan ezért, hogy tanulhassunk, és nagyon sokat! Pedig csak 5-10 évvel maradtunk le a tömegképzéses korosztálytól - akiknek már minden ingyen van, pedig jóllehet nagy részük egyáltalán nem jobb képességekkel ül ingyen a felsőoktatás padjaiban, ugye jól megérdemelten - hisz ugyanők, de 15-20 évvel ezelőtt legtöbben a szakmunkásképzőig juthattak volna!”
 • 3. sziszko2 2008. szeptember 19. 17:46
  „Az általános iskola után szakmunkás képzőt végeztem, mert bár nem voltam buta, az általános iskolában elhitették velem, hogy nem vagyok többre képes. Azután család mellet újra iskolapadba ültem, és a Forrásban szintén 4 évvel ezelőtt kitűnőre érettségiztem. Azóta elvégeztem a tanárképző főiskolát, ahol becsülettel helytálltam, ehhez nagy segítség volt, hogy a Forrásban olyan tanárok tanítottak akik nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek és elhivatottak a szakma iránt.
  Az önértékelésem és a tanárokba vetett hitem pozitívan változott, a családom és az barátaim büszkék rám, és megtanultam értékelni magam.
  Azt ne gondolja senki, hogy nem kell tanulni, mert a követelményeknek meg kell felelni, de ha valaki akkor én tudom, hogy miután leérettségiztem annyi mindent kaptam ettől az iskolától, hogy mondhatom így -kinyílt előttem a világ, amit megtanultam senki nem veheti el tőlem.
  A Forrás tanárai pedig egytől egyig nagyszerű emberek, akik arra törekednek, hogy az iskola élmény legyen, és biztatják a diákokat, hogy megéri tanulni.
  És tényleg így van!”
 • 2. Teo 2008. szeptember 19. 17:02
  „A Forrásnál éretségiztem szintén, csak már 4 éve.
  A tanárok barátságosak, segítőkészek,megértőek, bár szigorúak.
  Nagyon jól éreztem magam, új barátokra is leltem.

  Csak ajánlani tudom az iskolát minden tanulni vágyó felnőttnek.
  A Gábor Dénes-ben található a Forrás Felnőttoktatási Gimnázium.”
 • 1. Szabó Tamásné 2008. szeptember 19. 07:25
  „Én is a Forrás-ban tanultam, idén érettségiztem, nagyon sokat köszönhetek nekik. A tanárok egytől-egyik nagyon rendesek, segítőkészek (ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell tanulni).
  Köszönöm, hogy ott tanulhattam, és egy boldog, érettségizett felnőtt lehetek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketeházy tervezte az első szegedi hidat

Szeged - 125 éve avatták fel Szeged első közúti hídját. A tervező Feketeházy Jánost a fiatal szegedi… Tovább olvasom