Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Negyvenmilliárd forintos az egyetem költségvetése

A Szegedi Tudományegyetem – amely nemcsak a város legnagyobb munkáltatója, hanem legnagyobb fogyasztója is – idén 40 milliárd forintból gazdálkodhat. Hiába nőtt azonban 2006-ban a saját bevétel és az állami támogatás összege egyaránt a hazai felsőoktatás egyik fellegvárában, kevesebb pénzből kell gazdálkodnia, mint 2005-ben. Ennek okairól és a 2006-os büdzsé számainak hátteréről Tráser Ferencet, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatóját kérdeztük.
Az egyetem jelenlegi legnagyobb beruházása az Újszegeden 1,3 milliárd forintból épülő biológiai központ Fotó: Gyenes Kálmán
Város a városban a Szegedi Tudományegyetem, városi méretű a költségvetése is: míg Szeged is csak alig 66 milliárd forintból gazdálkodik idén, addig az egyetem ezen összeg csaknem kétharmadából, 40 milliárdból. Az egyik legnagyobb felsőoktatási intézmény 2006-os költségvetését hétfőn hagyta jóvá a szenátus.

A tizenegy karral rendelkező egyetem 6700 dolgozónak ad munkát, de ha a félállásban, illetve honoráriumért alkalmazottak számát is hozzáadjuk, akkor kiderül, hogy 11 ezren jutnak havi keresethez a felsőoktatási intézménytől. Innen nézve az SZTE már nemcsak Szeged, hanem a régió legnagyobb foglalkoztatójának is számít. Emellett – mint ahogy azt Tráser Ferenc, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója megfogalmazta –, a tudományegyetem Szeged legnagyobb villamosenergia-, gáz- és vízfogyasztója is. A nagyságrendeket jól érzékelteti, hogy a kifizetett bérek összege meghaladja a 17 milliárd forintot, az éves energia- és a közműszámla 2 milliárdos. Az egyetemre vállalkozások sora épül a városban, mivel egy kisvárosnyi ember, közel 30 ezer hallgató vásárol a szegedi üzletekben, költi el a pénzét az éttermekben, jár fodrászhoz, kozmetikushoz, és utazik a buszokon, villamosokon.

Amikor azonban az egyetemi büdzsében egyre nagyobb számokat írunk le – magyarázta a főigazgató –, az sajnos nem azt jelenti, hogy több az elkölthető pénz: a nagyobb „árbevétel" nem hordoz magában nagyobb lehetőségeket. Az idei több mint 40 milliárdos főösszegen belül például az állami támogatás összege éppúgy emelkedett, mint a saját bevételeké. 2006-ban tehát látszólag mintegy 800 millió forinttal több támogatásból gazdálkodhat az egyetem. Ez azonban a valóságban nem így van: ebből a pénzből ugyanis közel 400 millió a hallgatóknak juttatott többlettámogatás, ami csak „átfut" az intézményi kasszán. A maradék 400 millió forintot pedig elviszi az energia- és a bérnövekmény.

A bevételi oldalon is hiába szerepel nagyobb összeg: a 2005-ös 22 milliárddal szemben idén 26 milliárd forint. Az oktatási tárca által előírt, 4 milliárd forinttal megnövelt saját bevételekből – pályázati forrásokból, a költségtérítéses képzések összegéből, a kutatási megbízásokból – nagyon korlátozott feltételek mellett lehet rezsiköltségeket elvonni. Csak kívülről tűnhet úgy, hogy a felsőoktatás egyik fellegvárának tekintett Szegedi Tudományegyetemnek nőtt a költségvetési főösszege, valójában kevesebb pénzből tud működni, mint 2005-ben.

Ennek ellenére a fejlesztések nem állnak meg, ugyanolyan óriási lendülettel folynak, minden állami és uniós forrást megragadnak a döntéshozók.

A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg két nagy beruházás is zajlik: az egyik a Fő fasortól jobbra található úgynevezett „ipszilontelken" az újabb biológiai központ megépítése. A 2007 februárjára befejeződő, 1,3 milliárd forintos építkezés költségeinek kétharmadát saját erőből fedezi az egyetem, egyharmada pályázati forrás. Közel 600 millió forintból újítják fel a gazdaságtudományi kar számára a Kálvária sugárúti volt Kossuth Zsuzsanna szakközépiskola épületét. Ez a rekonstrukció 2006 végére fejeződik be. A GTK jelenlegi Honvéd téri épületébe pedig az informatikai tanszékcsoport kerül az Árpád térről.

A Dugonics téri egyetemi főépület felújítására majd a második Nemzeti fejlesztési tervhez pályáznak forrásért, akárcsak más beruházások megvalósításáért is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárra viszik a bőrüket

Egyre többen tetováltatnak magukra ábrákat, de a tetoválóművész szerint az emberek többségében még… Tovább olvasom