Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Néha téved az utastájékoztató

Szeged - Trolik és villamosok esetében a valós érkezési időt, buszoknál a menetrend szerintit láthatjuk a megállóhelyi kijelzőkön Szegeden. Stopperórával teszteltük, mennyire megbízható a rendszer.
 Előfordulhatnak hibák

Arról is érdeklődtünk, hogy az Anna kútnál egy hiányzó, illetve a Csongrádi sugárúton egy nem működő kijelzőnek mikor orvosolják a hibáját. „Mint az új rendszereknél általában, előfordulhatnak kisebb-nagyobb számítástechnikai hibák, amelyeket lehetőség szerint igyekszünk mihamarabb kijavítani, illetve a garanciális javíttatásáról gondoskodni" – válaszolta az SZKT.
 

Stopperórával ellenőriztük az Aradi vértanúk terén lévő villamosmegállóban a digitális kijelző pontosságát. Amikor azt mutatta, 5 perc múlva jön a 2-es villamos, indítottuk az órát, és figyeltük, a valóságban mikor ér be a vasútállomás felől érkező tuja. 8 és fél perc múlva gördült be. Tettünk még egy próbát, akkor már csak egy percet késett a kijelzőn mutatott érkezési időhöz képest a villamos. Kicsit később a Centrum Áruháznál indítottuk az órát a 8-as trolibuszra várva. Ott nem csalódtunk, 3 perc múlva jött a járat, pont, ahogyan a kijelző mutatta.

Akiket megkérdeztünk, hasznosnak tartják a tavaly júliusban átadott digitális utastájékoztató rendszert, de említettek kisebb-nagyobb hibákat. Például azt, hogy előfordul, hogy egy járatot többször is kijelez a tábla, eltűnik róla a járat jelzése akkor is, ha az még nem ért be a megállóhelyre, és nincs mindig összhangban a járművel a megadott érkezési idő. Volt, aki arra panaszkodott, hogy baleset idején nem írják ki, mi történt, mi a késés oka.
 

Vártunk és mértük a várakozási időt az Aradi vértanúk terén. Nem egyeztek az óráink. Fotó: Karnok Csaba
Vártunk és mértük a várakozási időt az Aradi vértanúk terén. Nem egyeztek az óráink. Fotó: Karnok Csaba


„A megállóhelyekre kihelyezett utastájékoztató táblákon villamos- és trolibuszjáratok esetében valós idejű adatok jelennek meg (ténylegesen azt mutatják, hogy hány perc múlva érkezik a következő járat). A Tisza Volán autóbuszai esetén a meghirdetett menetrend szerinti időpontok vannak feltüntetve a táblán. Az időadat mellett megjelenített mozgáskorlátozott jel az alacsonypadlós jármű érkezését mutatja" – közölte a Szegedi Közlekedési Kft. Ha valamelyik vonalon baleset történik, vagy forgalmirend-változás lép életbe, a megállóhelyi kijelzők alkalmasak arra, hogy azon keresztül az utasokat tájékoztassák. A változással kapcsolatos tájékoztató információ a táblák alsó sorában olvasható. 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legfeljebb havaseső lesz Szegeden

Nyugaton már havazik, a hó a meteorológia szerint Szegedre már nem ér el. Tovább olvasom