Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Néha túlmelegszik a nagyszínház

Szeged - Fűtés sem lenne a szegedi nagyszínházban, ha nem működne megfelelően a légtechnikai rendszer – tudtuk meg Gyüdi Sándortól. Nézői tapasztalatok nyomán arról érdeklődtünk, miért izzadunk időnként a teátrumban.
Nézői tapasztalatok szerint többször túl meleg van a szegedi nagyszínházban, ahol a 2012-es évadnyitóra készült el az épület teljes energetikai korszerűsítése. Azt az információnkat, hogy esetleg nem működik a légtechnikai rendszer, a főigazgató cáfolta. Már csak azért is, mert enélkül fűtés sem lenne a Szegedi Nemzeti Színházban. Gyüdi Sándor elmondta: rendszeresen karbantartást végeznek a szakemberek, ez a garancia feltétele.

Szellőzők a színház tetején. Fotó: Karnok Csaba
Szellőzők a színház tetején.
Fotó: Karnok Csaba

Fűtés, tűzvédelem, szellőzés

Több mint 400 millió forintból – 60 százalékos uniós támogatással – készült el a határidőt betartva a színház energetikai korszerűsítése tavaly. Új fűtési, tűzvédelmi és szellőzőrendszert alakítottak ki, valamint hőszigetelt üvegeket kapott a műemléki védettségű épület.

– Még nem volt a hűtő-fűtő berendezéssel komolyabb hiba, amióta elkészült. Sajnos a rendszer nem tökéletes, a nézőtéren a földszint és a harmadik emelet között például érezhető a különbség. Minél feljebb ül valaki, annál melegebb van. A fűtők figyelik a meteorológiai előrejelzést, és amikor befűtenek, nem lehet nagyon gyorsan visszahűteni a levegőt. Viszont alapvetően bevált a rendszer: a gázfelhasználásunk jelentősen csökkent, villamos energiából valamivel több kell, de összességében spórolunk – tudtuk meg Gyüdi Sándortól. A tavalyi fűtési szezont figyelembe véve gáz- és energiafelhasználás tekintetében 20 százalék megtakarítást értek el a korábbi évekhez képest.

Nem csak a komfortérzet növelése volt a cél – szögezte le a direktor a tavaly nyári felújítás kapcsán. Az első emeleti foy-er-ben a legutóbbi felújításkor nem működött a padlófűtés, nem lehetett szabályozni a konvektorokat, a füstszínű bejárati ajtóknál süvített befelé a szél. Ezeket a problémákat is megoldva energiatakarékosabb lett a teátrum, és csökkent a légszennyezés: becslések szerint évente 304 tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsát ki a rendszer, mint korábban.

Olvasóink írták

 • 6. AN 2013. november 21. 08:28
  „Mi legutóbb az első emeleti páholyban ültünk, és úgy jött a hideg a hátunkra, hogy a derekunkra kellett rakni a kabátot.”
 • 5. teistudod 2013. november 20. 20:05
  „ha már a katarzistól úgysincs mostanában melegünk”
 • 4. pepa 2013. november 20. 15:43
  „Tessen mondani, mennyibe is került a "korszerűsítés"? Ki felel a kidobott pénzért, amit pocsék munkáért fizettek ki? Óriási kritikákat szoktam olvasni az ország dolgairól, miközben egy egyszerű, a kornak nem nagy kihívást jelentő gépészeti feladatot sem sikerül helyben megoldani. Most hol vannak a sajtóban előszeretettel nyilatkozó vezetők? Ötéves gyermekem is el tudja szórni a pénzt, csak nem adom a kezébe... No, ezt is megoldottuk....”
 • 3. Árpádfia 2013. november 20. 11:31
  „" Minél feljebb ül valaki, annál melegebb van (Gyüdi Sándor első törvénye). A fűtők figyelik a meteorológiai előrejelzést(levelibéka-létra-dunsztosüveg és az öltöztetős Marika térgye-kalácsa), és amikor befűtenek, nem lehet nagyon gyorsan visszahűteni a levegőt (Csak jégrevűvel). " Az első emeleti előcsarnok elnevezése és klimatikája viszont többet ér rongyos félmilliárdnál.”
 • 2. geza 2013. november 20. 11:09
  „#2 Igen, illetve a tervezés/terv is el lett tolva”
 • 1. tupac 2013. november 20. 10:38
  „A dél-konstruktban mindig lehet bízni hogy semmi se legyen jól megcsinálva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a belvárosban: áll a forgalom a kiskörúton

Áll Szeged tömegközlekedése: a Hajnóczy utcánál karamboloztak. Tovább olvasom