Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Néhánynapos gólyafiókákat nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Néhánynapos gólyafiókákat nevelnek a Szegedi Vadasparkban: a madarak apja áramütés miatt pusztult el, és félő volt, hogy anyjuk nem tudja fölnevelni őket.
A kiskunfélegyházi Zöldmező lakótelepen költő fehér gólyapár hímjét május végén érte áramütés. A tojó a baleset után nem merte magukra hagyni néhány napos fiókáit a fészekben, ezért a szakemberek attól tartottak, hogy a madarak éhen halnak - közölte Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark munkatársa.

A Kiskunsági Nemzeti Park és a regionális áramszolgáltató, az EDF-Démász munkatársai együtt siettek a fokozottan védett madarak segítségére, és egy hete kivették a fészekből mind az öt fiókát.

A kis gólyák még nagyon fiatalok, három és tíz nap közöttiek lehettek, amikor megérkeztek a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába. Az öt madár szinte folyamatosan éhes, az állatkert gondozói napközben óránként etetik őket, az apróra vágott hal a kedvencük. Ha minden jól alakul, a gólyákat néhány hónap múlva, mihelyt megerősödtek, visszaengedik a természetbe.

A Szegedi Vadaspark mentőközpontjába - melynek működését egy, a palicsi állatkerttel közösen elnyert uniós pályázat segíti - viszonylag gyakran érkeznek gólyák, bár általában idősebbek, mint a mostani vendégek - tárta fel Endrédi Lajos.

A sérült vagy beteg állatokat, amint lábra tudnak állni, kiengedik a vadaspark egyik tavára, ahonnan szabadon elrepülhetnek. A törött szárnyú vagy más okból röpképtelen madarak azonban az állatkert állandó vendégei maradnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon átnyúló lehetőségek

Mórahalom - A Homokhát határok nélkül – a magyar–szerb határvidék munkaerő-piaci… Tovább olvasom