Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Nehéz az álláskeresőket összeszámolni

Szeged - A munkaügyi központok a náluk regisztráltakat összesítik, a KSH mintavételes adatfelvétellel dolgozik. Az adatok nem mindig fedik egymást, de mindegyik szám igaz.
– Most járt le a 3 hónapos munkanélküli ellátásom, holnaptól egy fillért se kapok – mondta egy elkeseredett asszony a szegedi munkaügyi kirendeltség előtt. – 10 évig dolgoztam bolti eladóként, mindenfelé kerestem állást, de nincs.

A munkaügyi központ szerdán csúcsra járt, a biciklik alig fértek az utcai tárolóban, a benti sor végét a járdáról is látni lehetett. Egy másik férfi azt mondta, 5 éve munkanélküli, fht-t, foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap, havi 22 ezer 800 forintot. Nemrégiben elvégzett egy vagyonőri tanfolyamot állami segítséggel, hiába: gyakorlatot kérnek tőle a munkáltatók. – Hogy szerezzek gyakorlatot, ha sehová se vesznek fel? – fakadt ki a férfi.

Baláti Mártonné és Rabi Krisztián szintén munkát keres: a 3 gyerekes asszony – aki korábban eladó és konyhás volt – 7 éve nem tud elhelyezkedni, egy fillért se kap, éppen regisztráltatta magát a rendszerben. Krisztián másfél éve van munka nélkül, az aktív korúak járadékát folyósítják neki. Azt mondták, esélyük sincs, hogy munkát találjanak, és „bent" se biztatták őket.

Baláti Mártonnénak 7, Rabi Krisztiánnak másfél éve nincs állása. Azt mondták, a munkaügyi központban sem biztatták őket. Fotó: Karnok Csaba
Baláti Mártonnénak 7, Rabi Krisztiánnak másfél éve nincs állása. Azt mondták, a munkaügyi központban sem biztatták őket.
Fotó: Karnok Csaba

3 hónap, és vége

Európában egyedülálló módon 3 hónapra csökkentette az álláskeresési támogatás folyósítását az Orbán-kormány 2012-ben. Most a regisztrált munkanélküliek kevesebb mint 10 százaléka kap teljes támogatást, 55 százalékuk semmilyen állami segítséghez sem jut. Jelenleg 27 százalékos a munkanélküliségi ráta a pályakezdő 15–24 év közötti korosztályban. Nőtt a 4 órában foglalkoztatottak száma is.

Nagy a munkanélküliség, de a számok szerint javul a helyzet. Csongrád megyében a májusi adatokat lehet elolvasni a kormányhivatal honlapján: a regisztrált álláskeresők 20 ezer 260-an vannak, több mint 1000-rel kevesebben áprilishoz, és 330-cal kevesebben tavaly májushoz képest. A gazdaságilag aktívnak számító 15–74 éves korosztályban a munkanélküliség közel 12 százalék, ez jobb az országos 12,4 százaléknál, de rosszabb a tavalyi 11,1-nél.

Mit kezdjünk a számokkal, amikor jól tudjuk, aki nem regisztráltatja magát, az nincs is? Eltűnt a látókörünkből mintegy 500 ezer külföldön dolgozó magyar is. Még nagyobb zavarban vagyunk, ha a foglalkoztatottsági adatsorokat nézzük. A KSH idei március–május közötti időszakára vonatkozóan például olyan adatot közöltek, hogy az országban 25 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, a ráta 10,5 százalékos, és 62 ezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt. Ez a 62 ezer fő a politikusok szájából pozitív hírként hangzott el, de nem derült ki, hány a közmunkás, közfoglalkoztatott.

Olykor a munkaügyi központok havi összesítése jelentősen eltér a KSH adataitól. Melyik szám a jó szám?

– Mindegyik szám igaz, az az adatsor is, amelyet a munkaügyi központok havonta kiadnak az álláskeresőkről, valamint helytállóak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felméréséből származó adatok is – mondta Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH főosztályvezetője. – Fontos azonban elmondani, hogy ezek nem helyettesíthetők egymással. Az eltérés az adatforrások, a számbavételi módszerek, a megfigyelt sokaság különbözőségéből adódik. A nemzetközi összehasonlíthatóságot biztosító munkaerő-felmérés során a KSH összeírói mintavételes adatfelvételen körülbelül 11 ezer 500 címet keresnek fel havonta: a 15–74 éves népesség „gazdasági aktivitásáról" gyűjtenek információt. Míg a munkaügyi központ a hónap egy állandó napján a nyilvántartásban lévők, vagyis a regisztráltak adatait adja ki.

Csak érdekességképpen: a KSH azt már nem tekinti munkanélkülinek, aki a kikérdezés hetében legalább egyórányi, jövedelmet biztosító munkát végzett.

Olvasóink írták

 • 16. balihoho 2013. július 06. 07:40
  „Így válik hiteltelenné az a kormány propaganda, hogy nőt a foglalkoztatottak száma. Honnan tudják, ha azt sem tudják, valójában, mennyi a munkanélküli?”
 • 15. X_Y 2013. július 06. 06:27
  „"Csak érdekességképpen: a KSH azt már nem tekinti munkanélkülinek, aki a kikérdezés hetében legalább egyórányi,
  jövedelmet biztosító munkát végzett."

  Aztán ha még így sem elég jó az adat, akkor majd úgy számolják hogy nem tekintik munkanélkülinek aki az elmúlt évben legalább egy órányit dolgozott.. És abraka-dabra: megszűnik a munkanélküliség...

  "Csak annak a statisztikának hiszek, ami magam hamisítok" -Churchill?”
 • 14. kumisz 2013. július 05. 15:42
  „Egy biztos adat, +500 munkanélküli. ( Dorog , napelemgyár )”
 • 13. aas 2013. július 05. 08:50
  „Ez a kábítások országa. Több ezer ember van már külföldön illegálisan, több ezren meg be se mennek regisztrálni. A segély nem jár, munka nincs akkor miből utazzon be a központba jelentkezni hogy az ügyintézők széttárt karral közöljék sajnos az Ön számára semmilyen munka nincs. Az állam nyomja a rokkantak munkába állását, a 25 év alatti és az 50 év felettiek adókedvezményét. És hol van a keresőképes Magyar lakosok munkába segítése??? Akik nem esnek ezen kategóriába dögöljenek éhen? Ezért lesz 20 év múlva a kínaiak és más nemzetek országa mert a Magyart a tisztes állam elüldözi. Szép szép hogy a rokkant is dolgozzon de 1 olyan országban ahol a dolgozóképes lakosság részére sincs munka? A trafikokba is csak támogatott embereket, meg leszázalékoltakat vettek fel. Hol itta munka? A lejárt támogatás után minden cég kirúgja a dolgozót és felvesz más támogatottat ez egy komplett kábítás. Ébresztő emberek...”
 • 12. naomi 2013. július 04. 19:17
  „Alapból sz...r az egész nyilvántartási rendszer. A közmunkára utaltakat kivenni a munkanélküli kategóriából úgy hülyeség, ahogy van. Először is, aki közmunkás, az jó ha egy-két hónapig az, utána ott folytatja a munkanélküliséget, ahol abbahagyta. Másképp nem is kaphatja a fejedelmi "aktív korúak foglalkoztatáshelyettesítő támogatás"-át egy évnél tovább. Nem beszélve a közmunkásnak járó hatalmas 47000 forintjáról, ami persze napi 8 órában ennyi, a hónap minden munkanapját figyelembevéve! Aztán ugye nem számít munkanélkülinek, aki nem regisztrálja magát - pedig csórikám attól még munkanélküli. Aztán mi van azzal, aki közmunkát ugyan nem kap, de 1 hónap önkéntes munkával kiválthatja azt a FHT folytonossága érdekében. Az amíg önkénteskedik, kap valamit? Munkanélkülinek számít? Folytassam? Hányan is vagyunk akkor?”
 • 11. Qllancs 2013. július 04. 15:59
  „A munkanélküli hívatal egy nagy : O !!!!!
  Nem segítenek, csak a kis hölgyek teszik--veszik magukat ! Többször voltam kénytelen oda járni..de nem is gondoltam, hogy ők majd kiközvetítenek.
  Mindenki saját maga keressen munkahelyet. Hírdetés egyébb : smaku. Csak rokon, barát, haver ha segít.Na meg a fidesz párttagkönyv !

  Minden statisztika hamis. Szerintem a jegyzett ..és már SEHOL se jegyzett : min 6---700 ezer fele van !
  Amit a fidesz szajkózik --mind hazugság !Mindenüt leépítés van, Dunaferr, -400, kéményseprők..leépítés, Démász -200 .....
  Az lehet,hogy a Nyugat-Magyon . v. Bp van munka --de Csongrád m. NINCS !!!”
 • 10. Linka11 2013. július 04. 14:55
  „Bűvészkedés a számokkal ! A munka ügyi hivatal 3év alatt nem tudott 3 épkézláb ajánlatot adni ,pedig legalább három szakmám van ! Nincs napra kész ,követhető állás ajánlatuk ! Ha te nem találsz valami munkát, a hivatal olyan mintha nem is lenne. Csak az aktuális kormánynak produkálnak ilyen vagy olyan számokat. Persze félreértés ne legyen ,nem ők tehetnek a munkanélküliségről. Az örökké változó szabályok összevisszaságában, sokszor már annak is örülnek,hogy nekik még van munkájuk. A káoszból pedig a kormány leszűri ,hogy egyre jobb a Magyarországi munkaügyi helyzet !”
 • 9. roxper 2013. július 04. 14:46
  „Nehéz összeszámolni, de durván 1.4-gyel meg lehet szorozni amit a "független" ksh leközöl...”
 • 8. spiler 2013. július 04. 14:07
  „száguld a gazdaság,,,,,a nem regisztrélt munka keresőkkel mi a helyzet?”
 • 7. zsozso64 2013. július 04. 13:59
  „2. Besenyő_ Pistabácsi ! Szerintem meg épp az a baj, hogy nem eléggé mocorognak, ezért nem is akarja őket senki megszámolni! Fogadni mernék ha a parlament körül mocorognának, a jelenlegi kormányzat nemhogy darabszámra, de név szerint is tudna mindegyikről. Még akkor is ha egy héten csak egy órára menne fel "mocorogni"..! Ha pontos adatot szeretnétek, akkor van megoldás...?!!!?”
 • 6. kormoska 2013. július 04. 13:33
  „1,conair2

  A külföldi elemző cégek(akiknek én már jobban hiszek)az országos munkanélküliségi rátát 14-15% közé teszik!
  Ez szerintem nagyjából fedi is a valóságot....,szomorú.”
 • 5. kormoska 2013. július 04. 13:30
  „Naná,hogy nehéz!
  Úgy meg főleg,hogy legalább háromféleképpen számolgatják őket.
  Szemfényvesztés az egész statisztika,játék számokkal...,,és az emberekkel!”
 • 4. istvang58 2013. július 04. 13:18
  „Nem nyáron kell számolni, ilyenkor minden dolgozni akaró a mezőgazdaságban feketézik.”
 • 3. honorus 2013. július 04. 13:15
  „Azért ezen kell hőbörögni emberek: "Csak érdekességképpen: a KSH azt már nem tekinti munkanélkülinek, aki a kikérdezés hetében legalább egyórányi, jövedelmet biztosító munkát végzett."
  Ez azért már cinizmus kőkeményen!!”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2013. július 04. 12:23
  „Azért nehéz őket összeszámolni mert állandóan mocorognak. De tudvalevő, hogy időről időre amikor ez a téma felmerül mindig ugyanaz a hír vége, hogy "de javul a helyzet"! Kérem szépen mihez képest javult?”
 • 1. conair2 2013. július 04. 12:22
  „Azt könnyebb lenne összeszámolni, hogy ki dolgozik...

  Megvan a népesség, mínusz bevalott ONYF, NAV bejelentések, mínusz a nem aktív réteg (Gyerek, nyugdíjas) és más meg is van...

  Az igazi arányra kíváncsi lennék. Nem a statisztikára, nem amit a kormány mond. Az igazságra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agrárgazdasági kamara: itt a bevallás ideje

Csongrád megye - Elkezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013-as adategyeztetési és… Tovább olvasom