Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nehéz ellenőrizni az alapítványi iskolákat

Szeged - Nem rengeti meg a bizalmat az alapítványi iskolákban a két szegedi intézmény bezárása – így vélekedik Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke. Hangsúlyozta, a Rogers és a Szefi megszüntetése a fenntartó döntése volt, bár tény, hogy az idei tanévben lépett életbe az a szabályozás, amely alkalmat adott az anyagi ellehetetlenítésre.
Derült égből villámcsapásként ért tanárokat és diákokat is a hír: két alapítványi iskolát, a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát, valamint a Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát tanév közben zárják be Szegeden. A bejelentést követő két héten belül mindkét intézményre lakat került. Volt olyan olvasónk, aki úgy vélekedett: megérdemli, aki ilyen iskolába adja gyermekét, számolnia kell azzal a lehetőséggel, hogy ilyesmi előfordulhat. Véleménye szerint alaposan utána kell nézni a szülőnek, mit választ.

Árulkodhat a költségvetési beszámoló

Mi utánanéztünk, a szegedi eset példáját alapul véve. Mint az most már köztudott, az iskolákat fenntartó Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány ellen tavaly nyár óta folyik eljárás: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A bíróság civilszervezetek névjegyzékében azonban még mindig az szerepel róla: „nincs eljárás folyamatban". Egyébként maga a botrány is jóval a beiratkozások után robbant ki, így a szülőknek esélyük sem volt arra, hogy információt kapjanak arról: valami nem stimmel a működtetővel.

Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke is elismeri: nehéz ellenőrizni ezeket az iskolákat. – Mivel kötelesek közzétenni a költségvetési beszámolójukat, arra mindenképpen érdemes ránézni. Egyesületünk is ad minősítési garanciát a tagoknak, erről kihelyezett tábla tanúskodik. Ennek feltétele, hogy a működéshez vállalt feltételeket teljesítsék. Természetesen ez nem hivatali ellenőrzés, hanem leginkább önkéntes nyilatkozat, de mégis jelenthet egyfajta biztonságot. A két bezárt szegedi iskola egyike sem volt egyébként tagja az egyesületünknek.

A fenntartó döntése volt

A Szegeden történtekről Horn György is csak a sajtóból értesült. Mint mondta, az idei tanévtől van lehetőség arra, hogy ha egy ellenőrzésnél szabálytalanságot találnak, az iskola teljes finanszírozását befagyaszthatják. Korábban csak a vitatott összeget zárolták. – Ettől függetlenül fontos hangsúlyozni, hogy a Szefit nem zárták be, ez a fenntartó magándöntése volt. Ha lettek volna saját forrásai, most is működhetne még a Rogers-iskolával együtt – tette hozzá.
Az üggyel kapcsolatosan az egyesületi elnök megjegyezte: a Szefi az utóbbi években érthetetlenül nagy kapacitással működött Csongrád megyében. – Egymagában több helyet kapott bizonyos képzések lebonyolítására, mint a megye többi iskolája összesen. Miközben tehát óriásira duzzadt a beiskolázási keretszáma, mások nem kaptak lehetőséget. Ez legalább olyan furcsa, mint az, ami az utóbbi fél évben történt ebben az intézményben.

Szakképzésben jók és mások

Az országossá dagadt ügy és a tanév közbeni iskolabezárás ellenére Horn György úgy gondolja, ez nem rengeti meg a szülők bizalmát az alapítványi iskolákban.

– Elsősorban a szakképzés területén tudnak ezek az iskolák teljesen mást nyújtani, mint az állami embergyárak. Mivel kisebbek, gyorsabban tudnak reagálni a piac változásaira és alkalmazkodni az igényekhez. Nem véletlen, hogy a szakképző iskolák harmada ma már alapítványi. De a differenciáltabb, gyerekközpontúbb programok a többi területen is egyre vonzóbbnak számítanak. A 2011–2012-es tanévben 750 alapítványi iskola működött az országban. Vélhetően ez a szám most már kevesebb, ez azonban csupán az anyagiaknak köszönhető. Mivel az alapítványi iskolák csak a pedagógusbéreket kapják meg az államtól, az egyházi fenntartású intézmények viszont jóval nagyobb összegből gazdálkodhatnak, sokan bevonultak valamely egyház védőszárnyai alá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen is kitehetik az adós bérlőt

Az önkormányzatoknak egy december 6-ai törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy télen is utcára rakják a tartozást felhalmozó bérlőket. Tovább olvasom