Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Nehéz helyzetben vannak a háziorvosok

A Magyar Orvosi Kamara szerint az alacsony finanszírozás miatt drámai helyzetben vannak a háziorvosok. A pénzeket folyósító egészségbiztosító szerint nem csökkent a támogatás, sőt a vizitdíj havi 120-150 ezer forint pluszt jelent. A szegedi háziorvosok azt mondják: óriási a reálérték-csökkenés, az alapellátást csak a hivatástudatuk és a remény élteti.

– Valójában az elmúlt öt évben egy fillérrel sem emelkedett a finanszírozásunk, miközben a költségeink drasztikusan megnőttek. Ha becsülnöm kellene, azt mondanám, öt év alatt 60-70 százalékkal csökkent reálértékben a támogatásunk – magyarázza Szilárd András tápéi háziorvos, a Szegedi Orvosi Kamara elnöke a kialakult helyzetet. A háziorvosok bevétele két alapvető forrásból adódik. Az egyik az úgynevezett fix díj, amiből a működési költségeiket kellene fedezniük, és ami a területi pótlékkal egészül ki. A másik a kártyapénznek nevezett támogatás, amit az orvoshoz bejelentkezett páciensi kör nagysága és korösszetétele alapján határoznak meg egy pontrendszer segítségével.

Gyerekorvos százezerért

– Nem igaz, hogy nem csökkent a finanszírozásunk. Tavaly decemberben 923, januárban már 840 ezer forintot kaptam az OEP-től. 1300 fős, nagy praxisom van, ami 3900 pontot ér, de csak 3000 pontig fizetnek. Okosabb lenne kevesebb beteget vállalnom, de nem tudom, hogyan küldhetném el azokat, akiknek az egyik gyereke már hozzám jár, és most a másikat is ide hozzák – mondta el Kováts Ildikó szegedi gyermek háziorvos. Miután mindent kifizetett, legutóbb százezer forint maradt a kasszájában: ez a bére, amiből elvileg kétszer ennyit kellene kapnia. A gyermekorvosok ráadásul csak kivételesen szedhetnek vizitdíjat, a kompenzáció konkrétumairól pedig még nem hallott semmit. A gyerekorvos szerint a megoldás az lenne, ha sürgősen az inflációhoz igazítanák a kártyapénzt, az amortizációs költségekhez támogatást kapnának, szolgáltatásukat pedig bevennék az áfakörbe.

Szilárd András praxisa megfelel az országos átlagnak: 1670 páciensének 20-25 százeléka hatvan éven felüli, és ugyanennyi a harmincöt évnél fiatalabbak aránya is. Havonta fix díjból nagyjából 130 ezer, a kártyapénzből 520 ezer forint folyik be a kasszába az OEP-től. Ebből az öt év alatt jócskán megemelkedett rezsit, telefon- és útiköltséget, a 2002-ben 50 százalékkal megemelkedett közalkalmazotti béreket nemigen lehet kigazdálkodni. Asszisztensének még kifizeti a bértábla szerint járó bruttó 131 ezer forintos bért és az utána járó terheket, magának viszont már nem képes megadni az előírásszerű bruttó 220 ezret. Mint mondja, ő azonban még jó helyzetben van: egyik kollégája decemberben már hitelt vett föl, hogy kifizethesse a kiadásait és a bért, még egy másikuk a családi kasszából intézte ugyanezt.

Januártól emellett megszüntették a háziorvosok ingatlan- és eszköztámogatását, ami 25-25 ezer forint pluszt jelentett, és amiből az elhasználódott eszközök, berendezések cseréjét, működtetését fedezték. Korábban, aki hitelből rendelőt épített vagy felújította azt, illetve hitelből a munkához szükséges eszközöket vásárolt, szintén számíthatott 25-25 ezer forintnyi támogatásra. Ez januártól szintén megszűnt. Az a fiatal orvos tehát, aki praxist vásárolt, most pedig hitelből rendelőt, műszereket vesz, az új szabályozás miatt akár 100 ezer forinttól is eleshet. Így meglehetősen nehéz ezen a pályán elindulni.

Pontok az OEP-nél

Az egészségbiztosító az egy háziorvoshoz tartozókat életkoruk szerint pontozza, a kártyapénz a pontok után jár. A gyermekorvosnál ötéves korig 4,5 pont, 15 éves korig 2,5 pont, 18 éves korig 1 pont jár személyenként. A háziorvos a 15–35 évesekért 1, 35–60 évesekért 1,5, a 60 év felettiekért 2,5 pontot kap.

– Egyre kevesebb a háziorvosi rezidens, a megyében három praxist évek óta nem tudunk betölteni. Egy fiatal kollégám azt mondta, inkább olcsóbban eladja a frissen vett praxisát, és bukik rajta több milliót. Helyette kimegy külföldre dolgozni és három hónap alatt összeszedi, amit a praxison vesztett. Számára ez volt a tanulópénz – vázolt borús jövőképet az utánpótlásról Szilárd András.

A minisztérium és az OEP szerint minden gondra gyógyírt jelentő vizitdíjról a háziorvos szerint egyelőre korai nyilatkozni. Mint mondja, a mentességi kör folyamatos szélesítése nem azt vetíti előre, hogy a kieső forrásokat és a reálérték-csökkenést képes majd ellensúlyozni ez a bevételi forrás. Szilárd András szerint kollégái abban reménykednek, hogy a jelenlegi helyzetnél már csak jobb lehet: ez és a hivatástudat az, ami még a pályán tartja őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A körbetartozás áldozata a szegedi Délépítő

Lapunk értesülése szerint felszámolási eljárást kezdeményeztek a Délépítő ellen, amely kedden… Tovább olvasom