Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Nehéz lebuktatni a regisztrálatlan uniós állampolgárokat

Csongrád megye - Hivatalosan csak 90 napig lehetnének regisztrációs kötelezettség nélkül hazánkban az uniós állampolgárok. Mivel az útlevelükbe határátlépésnél semmilyen dátum nem kerül, a hatóságoknak szinte lehetetlen ellenőrizniük a 3 hónap leteltét.
Nem először fordult elő a Csongrád megyei tanyavilágban, hogy románok bántalmaztak helybelieket: 2009 októberében egy balástyai tanyán egyedül élő 74 éves asszonyt erőszakolt meg, majd fosztott ki egy közeli tanyánál dolgozó, akkor 21 éves román vendégmunkás. A nyomozók a támadás után öt, a közelben dolgozó románt gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetésével. A tettes a nő házában hagyta kabátját: szagmintája alapján azonosította be egy rendőrkutya.

Tavaly karácsony előtt néhány nappal a forráskúti tanyavilágban vert össze kegyetlenül egy 30 éves román férfi egy 76 éves férfit. A támadó Romániából jött, és évek óta alkalmi munkásként dolgozott a környéken: a közelben lakó testvéreinél húzta meg magát.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságától megtudtuk: a külföldiek Magyarországon tartózkodását a BÁH-nak kell engedélyezni. Az uniós állampolgárok azonban – így a románok is – 90 napig mindenféle jelentéskötelezettség nélkül élhetnek hazánkban. Amennyiben 90 napnál hosszabb időt szeretnének nálunk tölteni, regisztrációs kötelezettségük van: a magyar hatóságoknak ebből derül ki, hogy a külföldiek milyen célból – kereső tevékenység, családegyesítés, tanulmányok folytatása – vannak nálunk. A regisztrációs igazolást – amelyből a BÁH a régióban az első félévben 812 darabot állított ki – nem kell megújítani, határozatlan időre szól, és mellé egy lakcímkártya is jár.

A hatóságoknak nincs könnyű dolguk a regisztrációs kötelezettségüknek eleget nem tevő uniós állampolgárokkal. Nehéz ugyanis bárkire rábizonyítani, hogy mióta tartózkodik Magyarországon: határátlépésnél az uniós állampolgár útlevelébe, személyi igazolványába semmilyen dátumot nem ütnek bele – tartózkodásuk kezdő időpontját bemondás alapján rögzítik. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata tudatta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal a megyében rendszeresen ellenőrzik a külföldi vendégmunkásokat.

Olvasóink írták

 • 6. szatyi 2012. október 25. 16:57
  „Az EU alapelvei alapján ez ezzel jár! Ezt mi -magyarok- is kihasználjuk, csak ez nekünk nem tűnik fel!
  Egyébként: Mindenütt ahol bejelentetlen "vendégmunkásokkal" dolgoztatnak a helyi gazdák, mindenki tudja, hogy kik azok! Arra kellene koncentrálni a szerveknek az erőket, nem pedig a "blokkot nem adó" piaci nénikére!”
 • 5. x 2012. október 25. 12:44
  „Sem a kivándorolt, sem a külföldön élő magyar állampolgárok számát nem tudja senki, még megközelítően sem, honnan tudnák, hány uniós állampolgár tartózkodik az országban?
  Úgynevezett "tükörstatisztikák" alapján fel lehet ezt-azt becsülni, de igazából nincsen "létszámellenőrzés".
  Lásd:
  http://www.ksh.hu/
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/229/B2281625.jpg”
 • 4. nickolett 2012. október 25. 11:35
  „2. Alsóváros 2012.10.25. 09:27
  Arról, hogy annyi feketemunkás jön át románból, amennyi akar, mégcsak engedély sem kell nekik (ha nem feketén dolgoznának, már be kéne jelentkezniük). Ezek aztán se adót nem fizetnek, se tb-t, ha már túl sokan vannak, jó nagy lesz a pofájuk, és munkájuk se lesz elég, és akkor szépen majd ölnek és rabolnak, mert miért ne. Nem egy matyóhímzés egyik se, elhiheted. (Nem is beszélve arról, hogy jön egy, aztán jön a család, meg a gyerekek, akik itt dolgoznak fóliaházakban, ahelyett iskolába járnának, mint minden más tanköteles gyerek. És akkor szörnyülködünk, hogy Kínában és Indiában még gyerekeket is dolgoztatnak... Üdvözlet a mai magyar valóságban!)”
 • 3. papika56 2012. október 25. 11:28
  „Nem kell ide külföldi vendégmunkás ! amikor a magyarok százezrei MUNKANÉLKÜL vannak !!! / 6-700 ezer / !!!!”
 • 2. Alsóváros 2012. október 25. 09:27
  „Ez a cikk végül is miről szól?”
 • 1. deszkás 2012. október 25. 09:21
  „Erről csaholtam anno.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavitték a mórahalmi tetthelyre a gyilkost

A kocsmától a gyilkosság helyszínéig kísérték tegnap láncra verve a rendőrök azt a román férfit, aki társával együtt vasárnap este végezett mórahalmi tanyáján a 60 éves B. Józseffel. Tovább olvasom