Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Nehéz megszabadulni a balhés szomszédtól

Ha nem történik jogsértés, szinte lehetetlen megszabadulni a lakóközösség életét megkeserítő szomszédoktól. Ha hangosan ugat a kutya, vagy szemetet halmoz fel a szomszéd, akkor sem egyszerűbb a helyzet.
Szinte semmit nem tehetnek a lakók, mert minden határozottabb fellépés törvénybe ütközik. Ha összefog a lakóközösség, és tettlegesen lép fel, az nem megoldás – mondta egy neve elhallgatását kérő rendvédelmi dolgozó. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan szabadulhat meg a lakóközösség egy együttélésre alkalmatlan, mások életét megkeserítő szomszédtól.

  Mint szegedi kiadásunkban megírtuk (2016. január 18.: Indulatokat szült a paneltűz) és a megyei kiadásunkat járató olcasóink kedvéért felelevenítjük, kiégett és lakhatatlanná vált egy szegedi, Gyík utcai panelház zárószinti, ötödik emeleti lakása, ahol az egyik albérlő krumplit sütött, elaludt, és lángra kapott a forró olaj.

Másnap reggel kézzel írt papírlap várta őket a postaládán és a bejárati ajtón. Ezen az állt, hogy a lenti tárolóból az albérlők holmiját kipakolják, és zárat cserélnek. A két albérlő holmija azóta is a folyosón hever zacskókban.
Az egyik szomszéd azt mondta, a Gyík utca 23/b-ben a helyzet hétfő óta változatlan, a két férfi még mindig ott lakik. A lakók szabadulnának tőlük, de ez nem egyszerű. Van, ahol zavart, túl sok macskát, kutyát vagy galambot tartó, szemetet felhalmozó lakó keseríti meg a közösség életét. Lapunkban számos ilyen esetről írtunk.
 
Hiába a felirat és a zárcsere. A Gyík utcai két albérlőtől szabadulna a lakóközösség, de ez nem egyszerű, hiszen bűncselekményt nem követtek el. Fotó: Kuklis István
Hiába a felirat és a zárcsere. A Gyík utcai két albérlőtől szabadulna a lakóközösség, de ez nem egyszerű, hiszen bűncselekményt nem követtek el. Fotó: Kuklis István

– Ha nem történik jogsértés, bűncselekmény, a rendőrség semmit sem tehet – mondta Zsolczai István nyugalmazott alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi bűnmegelőzési osztályvezetője. A krízishelyzetekkel foglalkozó szakpszichológus szerint a Gyík utcai esetben a tulajdonoson múlik minden. Ha azt mondja, hogy a nála élő két férfi nem is albérlő, hanem rosszhiszemű, jogcím nélküli lakásfoglaló, akkor a rendőrség kiteheti őket a lakásból. Ez egyelőre nem történt meg.

Zsolczai szerint nem jók a törvényi szabályozások. – Ilyen emberekkel nem életbiztosítás együtt élni. Teremtsék meg a jogi lehetőségét annak, hogy elmeorvosi vizsgálatnak vethessék alá a közösségben élni képtelen embert. Ezt a törvényt hiányolom 20 éve. Ameddig az állapota nem éri el a kóros szintet, azaz nem diagnosztizálható a betegség, addig a rábeszélésen és a pénzbüntetésen kívül a közösségnek és a hatóságnak nincs más lehetősége – magyarázta a szakember.
Birtokvédelem és bírság

– Állattartással kapcsolatos panaszok esetében (szag és hang) birtokvédelmi eljárás indítható. A jegyzőnél lehet kérni a birtoksértés tényének megállapítását, a zavarás megszüntetését, és azt, hogy tiltsák el a birtoksértőt a zavaró magatartástól. Ha ennek nem tesz eleget, eljárási bírság szabható ki, ami akár 500 ezer forint is lehet. Hangoskodás esetén csendháborítás miatt szabálysértési eljárás kezdeményezhető a járási hivatalnál – tájékoztatott Ácsné Gunda Judit vezető főtanácsos, a szegedi önkormányzat igazgatási és építési irodájának vezetője. A szeméthalmozók ellen hulladékgazdálkodási bírságot tudnak kiszabni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdok hiányoznak a megyei cégekből

Milliárdok hiányoznak a megyei cégekből
4754 cég szűnhet meg március 15-e után a megyében - ennyi vállalkozás nem felel meg a tőkekövetelményeknek. Tovább olvasom